10971,52%1,24
42,03% 0,24
48,46% -0,18
5412,27% -0,31
9047,60% 0,46
Pakistan ile Afganistan arasında 11 Ekim’de yaşanan sınır çatışmalarının ardından kapatılan Torkham Sınır Kapısı, iki ülke arasındaki diplomatik temasların ardından yeniden faaliyete geçti.
Pakistanlı yetkililer, sınır kapısının özellikle Afgan mültecilerin geri dönüşünü kolaylaştırmak amacıyla açıldığını, aynı zamanda ticari geçişlerin de yeniden başladığını duyurdu.
Afganistan’ın Nangarhar vilayeti Bilgi ve Kültür Dairesi Başkanı Kureyşi Badloon da gelişmeyi doğrulayarak, “Ülkemize dönen vatandaşlarımızı memnuniyetle karşılıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Pakistan, 11 Ekim’de sınırda çıkan çatışmaların ardından Afgan mültecilerin geçişini durdurmuş ve tüm sınır kapılarını kapatmıştı. Bu süreçte Pakistan’ın Hayber Pahtunhva eyaletinden Torkham’a kadar yolda kalan yüzlerce araç ve binlerce mülteci, günlerce yiyecek ve suya erişememişti.
Gerilimin düşürülmesi için 15 Ekim’de ilan edilen 48 saatlik ateşkes, Türkiye ve Katar’ın arabuluculuğunda Katar’ın başkenti Doha’da yürütülen müzakerelerin sonuna kadar uzatılmıştı. Doha’da 14 saat süren görüşmelerin ardından taraflar kalıcı ateşkes konusunda uzlaşmaya varmış ve teknik komitenin ilk toplantısının İstanbul’da yapılması kararlaştırılmıştı.
Pakistan ve Afganistan heyetleri, bu kapsamda 25 Ekim’de İstanbul’da bir araya gelmişti.
Yaklaşık 2 bin 670 kilometre uzunluğundaki Pakistan-Afganistan sınırında 18 geçiş noktası bulunuyor. Bu geçişler arasında Torkham ve Kandahar’daki Spin Boldak sınır kapıları, iki ülke arasındaki ticaret ve insan hareketliliği açısından en yoğun hatlar olarak öne çıkıyor. (İLKHA)