• BIST 100

    9265,01%-1,37
  • DOLAR

    38,13% 0,12
  • EURO

    43,49% 1,18
  • GRAM ALTIN

    4053,34% 2,49
  • Ç. ALTIN

    6554,99% 2,97

Afrika Birliği, Kongo'da "derhal, koşulsuz" ateşkes çağrısında bulundu

DÜNYA 19.02.2025 18:28:22 0
Afrika Birliği, Kongo

Afrika Birliği (AU), "derhal ve koşulsuz" ateşkes ve 23 Mart Hareketi'nin (M23) ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (DRC) doğusunda faaliyet gösteren diğer silahlı grupların "derhal geri çekilmesi" çağrısında bulundu.

Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusunda tırmanan çatışmalara ilişkin son toplantısının ardından bildiri yayımladı.

Bildiride, "Konsey, M23 ve destekçileri, Müttefik Demokratik Güçler, Ruanda'nın Kurtuluşu için Demokratik Güçler ve diğer silahlı grupların faaliyetlerini açıkça kınıyor. Derhal ve koşulsuz ateşkes ve düşmanlıkların durdurulması ve DRC'de faaliyet gösteren tüm davetsiz yabancı güçlerin, silahlı ve terörist grupların derhal geri çekilmesi çağrısında bulunuyor." ifadeleri yer aldı.

Konsey, Doğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki kötüleşen güvenlik ve insani durum konusunda "derin endişe" duyduğunu belirterek, kötüleşen olgunun "Afrika sorunlarına Afrika çözümleri" ruhuna uygun kolektif eylemi gerektirdiğini söyledi.

DRC'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan tam saygısını yineleyen Konsey, Goma şehrinde ve diğer etkilenen bölgelerde engelsiz ve güvenli insani erişim, sivillerin korunması ve temel hizmetlerin yeniden sağlanması çağrısında bulundu. Konsey ayrıca Goma Uluslararası Havaalanı'nın yeniden açılması çağrısında bulundu.

Çatışmaya askeri bir çözüm olmadığını vurgulayan Konsey, ilgili tarafları diplomatik ve siyasi angajmanlara öncelik vermeye çağırdı. Ayrıca Luanda ve Nairobi Süreçleri çerçevesinde tüm devlet ve devlet dışı taraflarla ve askeri ve askeri olmayan gruplarla müzakerelerin derhal yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

Konsey, doğal kaynakların yasadışı sömürülmesi de dahil olmak üzere çatışmanın temel nedenlerinin ele alınmasının önemini vurguladı ve krizin çözümü için aktif olarak çalışmaya devam etme sözü verdi.

M23, Ocak ayının sonlarında bölgenin en büyük şehri Goma'yı ele geçirdiğinden beri doğu DRC'de ilerliyor. Yerel medya, silahlı grubun Pazar günü bölgedeki önemli bir şehir olan Bukavu'yu ele geçirdiğini bildirdi. (İLKHA)

Siirt’te kaldırım işgallerine karşı denetimler başladı

Şırnak’ta kar yağışı etkili oldu

Bakan Yerlikaya: 175 bin 512 Suriyeli ülkesine döndü

Siirt’te seyir halindeki motosiklet alev aldı

Diyarbakırlılar: Şehri imar ederken nesli ihmal etmeyelim!

Balık sezonu sona erdi, esnaf gelecek sezona umutla bakıyor

Bebekteki bazı sorunlar artık anne karnında belirlenebiliyor

10 ilde eş zamanlı operasyonda 233 kişi gözaltına alındı

Ortaokul öğrencileri Gazze yararına kermes düzenledi

Von der Leyen: Bildiğimiz Batı artık yok, yeni bir dünya düzeni şekilleniyor

Bakan Yumaklı'dan zirai don hasarına ilişkin açıklama: Ödemeleri derhal yapılacak

Eğitimci Haras: Ödevlerin tamamen yapay zekâ ile yapılması tembelliğe yol açar

Ankaralı hayırsever elektrikli bisikletini Gazze'ye bağışladı

Süresiz nafaka 37 yıldır mağduriyet oluşturuyor

Gaziantep'te elektrik kablosu çalan 6 kişi tutuklandı

Cenin'de iki direnişçi şehit edildi

Gaziantep Peygamber sevdalısı halk: içimizdeki sevdayı haykırdık

Gazze'ye yönelik soykırımın başından bu yana 63 esir şehit edildi

İslam dünyası Ankara'da buluşuyor

Dereye düşen inek vatandaşların ve kepçenin yardımıyla kurtarıldı

Önce çiriş otu topladılar sonra karın üzerine pekmez dökerek yediler

Kontrolden çıkarak takla atan otomobildeki 3 kişi yaralandı

İşgal çetesinin Gazze'ye saldırılarında 17 Filistinli şehid oldu

Plastiklerin olası tehlikelerinden korunmanın yolları

İŞKUR'dan son 3 yılda 445 bin kişiye staj desteği

HÜDA PAR İl Başkanlığı'ndan yeni müftüye "hayırlı olsun" ziyareti

30 yıl burnunda küpe ile yaşadı

İşgal, Lübnan'da bir aracı bombaladı: Bir şehit bir yaralı

 “Katledilen her çocuğun kanında parmağımız olmasın”

Çankaya’da Siyasi Rüzgar Değişiyor: Aktaş, Yeni Yüzyıl Partisi’nin İlçe Başkanı Oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ