• BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

Afrika Birliği, yeni başkan seçmeye hazırlanıyor

DÜNYA 15.02.2025 21:28:19 0
Afrika Birliği, yeni başkan seçmeye hazırlanıyor

Afrika Birliği üye ülkelerinin liderleri, Addis Ababa’daki 38. zirveye katılırken zirve, Birlik Komisyonu Başkanı seçimlerinin yaklaşmasıyla büyük önem kazandı.

Afrika Birliği Komisyon seçimleri, 2018 yılında kabul edilen bölgesel dönüşüm sistemi çerçevesinde gerçekleştirilecek. Bu sistem, Afrika'nın beş bölgesi arasında dengeyi ve adil bir temsiliyet sağlamayı amaçlıyor.

Afrika Birliği, güney, orta, doğu, batı ve kuzey olmak üzere 5 ana bölgeye ayrılıyor. Dönüşüm kurallarına göre, her seçimde farklı bir bölgeden Komisyon Başkanı seçiliyor.

Komisyon'un 2002'deki kuruluşundan bu yana başkanlık, sırasıyla orta, güney ve batı bölgelerinden seçilen adaylar tarafından üstlenildi. Bu seçimde ise doğu ve kuzey bölgelerinin adayları öne çıkacak.

Öne çıkan adaylar arasında eski Kenya Başbakanı Raila Odinga, Cibuti Dışişleri Bakanı Mahmud Ali Yusuf ve Madagaskar dışişleri bakanı Richard Randriamandrato yer alıyor.

Afrika Birliği, adayları değerlendirmek için özel bir komite oluşturdu ve başvuruların belirlenen kriterlere uygun şekilde yapılmasını sağladı. 2023 yılının sonuna kadar yalnızca üç ülke başvurularını zamanında sunabildi.

Seçim süreci, Afrika Birliği tüzüğünün 42. maddesine göre yürütülmektedir. Bu süreçte önce başkan, ardından başkan yardımcısı seçilir. Ardından, üye ülkeler tarafından atanan dışişleri bakanları veya ilgili devlet yetkililerinden oluşan İcra Komitesi tarafından komiserler seçilir.

Eğer hiçbir aday, üç tur oylamadan sonra üçte iki çoğunluğu elde edemezse, en az oy alan aday elenir ve gerekli çoğunluk sağlanana kadar ek oylama turları yapılır.

Eğer tek bir aday üç tur oylamada gereken çoğunluğu kazanamazsa, seçimler ertelenir. Bu durumda, başkan yardımcısı geçici olarak başkanlık görevini üstlenir. Eğer başkan yardımcısı yoksa, en kıdemli komiser veya en yaşlı komiser geçici olarak başkanlık görevini yürütür, ta ki yeni bir seçim düzenlenene kadar. (İLKHA)

İran'ın füze harekatında Bat Yam'da 10 siyonist öldü

Şırnak’tan Gazze’deki soykırıma tepki direnişe destek çağrısı

Traktörü tamir ederken altında kalan işçi hayatını kaybetti

Van'da sulama kanalında erkek cesedi bulundu

İnşaat işçilerinin kaldığı şantiyede korkutan yangın

İran'dan ABD'ye: Nükleer müzakereler anlamsız hale geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

Rusya ile Ukrayna arasında ağır hasta asker takası yapıldı

Van’da şap hastalığı nedeniyle hayvan ticareti durduruldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Bakan Işıkhan Mardin’de bir dizi ziyaret gerçekleştirdi

Gazze'de can kaybı 55 bin 297'ye yükseldi

İran'dan 3 ülkeye uyarı: israile yardım ederseniz üslerinizi vururuz

Güney Afrika'da sel felaketi: 78 ölü

Yaz aylarının serinletici lezzeti Cizre limonatası coğrafi işaret ile tescillendi

Adana'da kontrolden çıkan otomobil iş yerine daldı

Siyonist işgalcilerden Han Yunus'ta yeni katliam hazırlığı

Hindistan'da meydana gelen uçak kazasında ölü sayısı 270'e yükseldi

Şanlıurfa'da halk sağlığını tehdit eden ürünlere ceza

Şanlıurfa'da 170 dönümlük buğday tarlasında yangın

Rusya 1200 Ukraynalı asker ve sivilin cenazesini teslim etti

Mardin Peygamber Sevdalıları’ndan yaz tatilinde manevi eğitim seferberliği

Motosikletin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Doğru: Başıboş köpek sorununa çözüm bulunmalı

Diyetisyen Korkmaz: Kolestrolü yüksek bireylerde beslenme önemlidir

HÜDA PAR Solhan İlçe Başkanı Uyar, çürümeye terk edilen parklara dikkat çekti

Kış sofraların vazgeçilmezlerinden kurutmalık mevsimi başladı

Siirt'te LGS için ücretsiz ulaşım ve sessizlik çağrısı

Pazar günü nüfus müdürlükleri açık olacak

Siyonist rejimin İran'a saldırılarında 3 nükleer bilim insanı daha şehit oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ