• BIST 100

    9279,21%2,25
  • DOLAR

    38,62% -0,07
  • EURO

    43,42% -0,62
  • GRAM ALTIN

    4101,88% -1,92
  • Ç. ALTIN

    6729,79% -1,30

Ağız bakım alışkanlıkları dolgunun ömrünü etkiliyor!

SAĞLIK 12.03.2025 16:04:50 0
Ağız bakım alışkanlıkları dolgunun ömrünü etkiliyor!

Diş dolgularının farklı malzemeler kullanılarak yapılabildiğini belirten uzmanlar, kullanılan malzemeye göre farklı avantaj ve dezavantajları olduğunu söylüyor.

Amalgam, kompozit, seramik ve cam iyonomer dolguların özelliklerine değinen Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, diş dolguları seçenekleri hakkında bilgi verdi.

Diş dolgularında farklı türde malzemeler kullanılabiliyor

Diş dolguları için farklı türde malzemeler kullanılabildiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, “Amalgam (gümüş) dolgular, kompozit (beyaz) dolgular, seramik (porselen) dolgular ve cam iyonomer dolgular kullanılabiliyor.” dedi.

Her bir dolgu türünün avantajları ve dezavantajları olduğuna vurgu yapan Mimir, "Amalgam dolgular dayanıklıdır ve uzun ömürlüdür. Genellikle arka dişlerde tercih edilir, çünkü dayanıklılığı yüksektir. Uygulama süresi kısa ve maliyeti düşüktür. Dezavantajları arasında ise, estetik açıdan hoş görünmemesi, nadir de olsa alerjik reaksiyonlara neden olması, uygulandıktan sonra çıkarılmasının zor olması ve uygulama için dişten fazlaca madde kaldırılmasının gerekmesi sayılabilir. Ayrıca, çinko toksisitesini önlemek için yapım ve söküm aşamalarında özel önlemler alınması gerekir.” açıklamasını yaptı.

Hem avantajları hem dezavantajları var

Diğer dolgu yöntemlerinin avantajlarına ve dezavantajlarına da değinen Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, şöyle devam etti:

“Kompozit dolgular estetik olarak dişle uyum sağlar ve doğal görünür. Dişe daha az müdahale edilir çünkü dişten az madde kaldırarak yapılabilir. Diğer dolgulara kıyasla daha az genişletici işlem yapılır. Ancak amalgam dolgulardan daha az dayanıklıdır, özellikle çiğneme gücüne karşı hassastır. Zamanla renk değişikliği yapabilir. Maliyet olarak amalgam dolgudan daha pahalıdır. Yapımı amalgam dolguya göre daha uzun sürer.

Seramik dolgular da estetik açısından oldukça başarılıdır, doğal diş rengindedir. Dişe çok iyi uyum sağlar ve uzun süre dayanabilir. Hastanın tamamen dişi ile uyumlu bir şekilde laboratuvarda özel hazırlanır. Dişin şekli ve fonksiyonu korunur. Öte yandan yüksek maliyetlidir. Dişin hazırlanması ve uygulanması birden fazla seans gerektirebilir. Özellikle çok büyük dolgular için dikkatli kullanım gerektirir.

Cam iyonomer dolgular ise dişe mineral salınımı yaparak dişi güçlendirebilir. Dişin doğal yapısına daha yakın olabilir. Suyu emerek dişi koruyabilir. Çürük oluşumu açısından daha koruyucu olabilir. Bununla birlikte estetik olarak kompozit veya porselen kadar iyi değildir. Dayanıklılığı daha düşüktür. Genellikle küçük dolgular için uygundur. Renklenme yapabilir.”

Ağız bakım alışkanlıkları dolguların ömrünü etkiliyor!

Bir diş dolgusunun genellikle 5-15 yıl arasında dayanabildiğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, “Bu süre kullanılan malzemeye, dolgunun yerleşim yerine, kişinin ağız bakım alışkanlıklarına ve çiğneme alışkanlıklarına göre değişebilir.” dedi.

Dolguların ömrünü etkileyen faktörlere açıklık getiren Mimir, bu faktörleri şöyle sıraladı:

“Amalgam dolgular genellikle daha uzun ömürlüdür (10-15 yıl), kompozit ve seramik dolgular ise genellikle 5-10 yıl dayanır. Çiğneme gücünün yüksek olduğu arka dişlerde kullanılan dolgular daha hızlı aşınabilir. Düzenli fırçalama, diş ipi kullanma ve profesyonel temizlik, dolguların ömrünü uzatan en önemli faktörlerden biridir. Diş gıcırdatma (bruksizm), sert yiyecekler yeme veya dişleri sıkma gibi alışkanlıklar dolguların ömrünü kısaltabilir. Dolgu öncesi mutlaka bu alışkanlıkların kontrol altına alınması gerekir. Asidik gıdalar ve içecekler, diş dolgusunun zamanla aşınmasına ve renklenmesine yol açabilir.”

Bu belirtiler dolgunun yenilenmesi gerektiğine işaret ediyor…

Diş dolgularının yenilenmesini gerektirecek durumlar olduğuna da dikkat çeken Mimir, “Ağrı veya hassasiyet, dolguda çatlaklar, kırılmalar veya şekil bozuklukları, diş etlerinde iltihap, dolgunun gevşemesi veya düşmesi, diş renginin veya görünümünün değişmesi gibi belirtiler gözlemlendiğinde, bir diş hekimine başvurmak, durumu değerlendirmek ve gerekirse dolgu yenileme işlemi yapmak önemlidir.” dedi.

Bu belirtilerin dolgunun altında yeni bir çürük oluştuğunun ya da diş çatlağının meydana geldiğini gösterebileceğinin altını çizen Mimir, “Aynı zamanda dolgu yapılan dişin farklı bir bölgesinde yeni çürük oluşmuş olma ihtimali de bulunabilir. Eğer dolgu kırılmış veya çatlamışsa, yiyeceklerin içine girmesi ve dişin daha fazla hasar görmesi olasılığı artar.   Bu durumda dişin çekilmesi ya da kron (protez) yapılması gerekebilir. Diş etlerinde şişlik, kanama veya ağrı, dolgunun altındaki dişte çürük veya enfeksiyon belirtisi olabilir.  Ayrıca yapılmış olan dolgunun uyumsuz olması diş eti iltihabına sebep olabilir. Dolgu yerinden oynarsa, bu da yenilenmesi gerektiğine işaret eder.” diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Fransa İçişleri Bakanı Retailleau üniversitelerde başörtüsü yasağını savundu

BBC'ye Gazze soykırımı protestosu: Batı basını gerçekleri gizliyor

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Döviz kurlarında son durum

Meteoroloji'den sağanak yağış uyarısı

Meteoroloji'den sağanak yağış uyarısı

Dışişleri Bakanlığı'ndan Sudan'a yönelik seyahat ve güvenlik uyarısı

Yahudi çeteler Filistinli çocukları kaçırıyor

Trump'tan Suudi Arabistan'a "nükleer" onayı: Tel Aviv'le normalleşme şartı yok

Eski esir Mu'tasım Raddad şehit oldu

Gazze'deki yardım kuruluşları: Tüm siyasi, diplomatik ve ekonomik yollar denenmeli, insanlığımızı kaybediyoruz

Gazze'de katliam devam ediyor: 16 şehit, sayısız yaralı

ABD ile Japonya F-35 anlaşmasını duyurdu

Kongo'da M çiçeği virüsü vaka sayısında artış

Karabük'te tarihi eser operasyonu

HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığından, ailenin korunmasına dair kanun teklifi için STK'lara ziyaret

Bakan Bayraktar: Suriye'ye günlük 6 milyon metreküp doğal gaz gönderilecek

Yeni Kaledonya’da yeni kriz!

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir: Gazze için güçlü ve net bir duruş ortaya koymalıyız

BM: Gazze'de israil'in ablukası nedeniyle durum hızla kötüleşiyor

Zehirlenme şüphesiyle 126 kişi hastaneye başvurdu

Almanya iltica talebinde bulunanları geri çevirecek

Çıkan yangında bina sakinleri mahsur kaldı

Otomobil ile cip çarpıştı: 3 ölü, 1 yaralı

Vatikan'da yeni Papa ABD'li Robert Prevost oldu

Çin Denizi'nde tansiyon bir kez daha yükseldi

AB'den Ukrayna’ya 1 milyar avro kredi

ABD ile İngiltere arasında yeni bir gümrük anlaşması imzalandı

HÜDA PAR Van İl Başkanı Sayğın, Valilik projelerini değerlendirdi

İstanbul'da uyuşturucu operasyonu: 20 tutuklama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ