• BIST 100

    10613,82%-0,02
  • DOLAR

    40,45% 0,09
  • EURO

    47,52% -0,04
  • GRAM ALTIN

    4456,77% -0,02
  • Ç. ALTIN

    7068,94% 0,00

Ağız ve diş sağlığı için kalsiyum her yaşta önemli!

04 Haziran 2025, Çarşamba 11:33
04 Haziran 2025, Çarşamba 11:33
Ağız ve diş sağlığı için kalsiyum her yaşta önemli!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kalsiyumun, sadece kemik sağlığı için değil, dişlerin gelişimi ve korunması için de önem taşıdığını belirten uzmanlar, diş minesinin ana bileşeninin kalsiyum olduğunu söylüyor.

Kalsiyumun, çürük oluşumunu engellemede ve diş minesini güçlendirmede önemli rol oynadığını dile getiren Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Buse Yılmaz Şen, kalsiyumun ağız ve diş sağlığı üzerindeki temel rolü ve eksikliğinin yol açabileceği sorunlar hakkında bilgi verdi.

Kalsiyum eksikliği diş kaybına yol açabilir

Kalsiyumun, diş sağlığı açısından temel bir mineral olduğunu ve pek çok fonksiyonu bulunduğunu hatırlatan Şen, “Kalsiyum mine ve dentin yapısının ana bileşenidir. Diş minesi yaklaşık yüzde 96 oranında inorganik maddelerden oluşur. Bunun büyük kısmı hidroksiapatit kristalleridir. Bu kristallerin temel yapı taşlarından biri de kalsiyumdur.” dedi.

Özellikle çocukluk döneminde dişlerin oluşumu ve gelişimi sırasında sağlıklı mineralizasyon için kalsiyum gerekli olduğunu dile getiren Şen, “Demineralizasyon ve remineralizasyonda rol alır. Örneğin asidik gıdalar sonrası ağız içi pH düştüğünde, diş yüzeyinden kalsiyum ve fosfat iyonları çözünür. Tükürükte yeterli düzeyde kalsiyum bulunması, bu iyonların tekrar mineye geçişini ve minenin güçlenmesini sağlar. Yeterli kalsiyum düzeyleri, diş dokularının asitlere karşı dirençli kalmasına katkıda bulunur ve çürük oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Dişleri destekleyen alveolar kemik de kalsiyuma bağımlıdır. Uzun vadede yetersizlik, kemik kaybına ve diş kaybına neden olabilir.” açıklamasını yaptı.

Yetişkinlikte yetersiz kalsiyum alımı ağız ve diş sağlığında sorunlara neden olabiliyor!

Yetişkinlikte yetersiz kalsiyum alımının, osteopeni veya osteoporoz gibi sistemik kemik kayıplarına yol açabileceğine dikkat çeken Şen, “Bu durum, dişleri çevreleyen alveolar kemiği de etkiler ve diş kaybı riskini artırır.” dedi.

Bazı çalışmaların, düşük kalsiyum alımının diş eti hastalıkları riskini artırabileceğini gösterdiğini de kaydeden Şen, “Kalsiyumun, bağ dokuların sağlıklı yapısını korumada dolaylı rol oynar ve mine yüzeyinin korunması için de önemlidir. Kalsiyum eksikliği, mineyi daha geçirgen ve kırılgan hâle getirir. Bu da çürük gelişiminin kolaylaşmasına sebep olur. Periodontal ligament ve kemik dokunun bütünlüğünü bozarak diş eti çekilmesi ve periodontitis gibi durumların şiddetlenmesine neden olabilir. Düşük kalsiyum düzeyleri, oral yaralanmalar sonrası iyileşme sürecini geciktirir ve dokuların mekanik dayanıklılığını azaltır.” şeklinde konuştu.

Doğal kaynaklardan alınan kalsiyum daha iyi emiliyor

Kalsiyumun doğal yollarla mı yoksa takviyelerle mi alınmasının daha etkili olduğu konusuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Buse Yılmaz Şen, “Doğal kaynaklar daha iyi emilir.” dedi.

Süt, yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler ve badem gibi besinlerde bulunan kalsiyumun, genellikle vücut tarafından daha verimli emildiğini vurgulayan Şen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu besinler aynı zamanda kalsiyumun emilimini destekleyen D vitamini ve magnezyum gibi diğer mikrobesinleri de içerir. Kalsiyum karbonat gibi formlar, mide asiditesine bağlı olarak emilimde değişkenlik gösterebilir. Ayrıca fazla dozlarda alındığında böbrek taşı riski, hiperkalsemi veya diğer mineral dengesizlikleri oluşabilir. Kalsiyum takviyesi diş içeriğine doğrudan değil, tükürük yapısı ve kemik sağlığı yoluyla dolaylı etkiler gösterir. Diş oluşumu tamamlandıktan sonra kalsiyum alımı dişi direkt yolla güçlendirmeyecektir, ancak tüketim esnasında tükürük aracılığıyla remineralizasyon olarak adlandırılan mekanizmayla diş yüzeyine katkı sağlar. Dişlerin oluşum dönemini içeren hamilelik ve erken çocukluk dönemindeki kalsiyum alımının dişi direkt olarak güçlendirme ihtimali oldukça fazladır. Emilim bozukluğu, laktaz eksikliği, vegan beslenme veya yaşlılık gibi durumlarda kalsiyum takviyesi uygun olabilir, ancak bu mutlaka hekim önerisiyle ve gerekçeye dayalı olarak kullanılmalıdır.”

Sadece kalsiyum değil farklı besinler de ağız sağlığı için önemli!

Kalsiyumun yanı sıra diş sağlığı için ana besinler olan proteinler, karbonhidratlar, yağlar, mineraller ve yağda çözünen A, E, D ve K vitaminlerinin ağız sağlığı için son derece önemli olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Buse Yılmaz Şen, “A vitamini minenin erken gelişiminde rol oynar. Epitel hücrelerinin proliferasyonunu kontrol eder ve eksikliği tüm ektodermal oluşumları etkiler. Kaynakları balık yağı, biber, domates, inek sütü, balkabağı olabilir.” dedi.

D vitamininin dişlerin mineral yoğunluğuna, diş minesinin inşasına, kalsiyumun diş ve kemik dokusuna aktarılmasına ve emilmesine katkıda bulunduğunu dile getiren Şen, sözlerini şöyle tamamladı:

“C vitamini veya askorbik asit, suda çözünen bir vitamindir. Birçok taze meyve ve sebzede bulunur. Diş etleri, periodontal bağ dokusu ve yara iyileşmesi için önemlidir. C vitamini eksikliği, bağ dokusu kusuru olan iskorbüt hastalığına neden olabilir. Fosfor; diş minesinin yapıtaşı hidroksiapatit kristallerinin bir diğer ana bileşenidir. Kalsiyumla birlikte diş ve kemik yapısının sertliğini sağlar. Florür; mine yapısına entegre olarak asidik çözünürlüğü azaltır. Diş çürüğüne karşı direnci artırır. Diş sağlığının sürdürülebilmesi için kalsiyumun yeterli alınması kadar, onunla sinerjik çalışan bu vitamin ve minerallerin de dengeli şekilde alınması gereklidir. Dengeli beslenme, bu mikrobesinlerin birlikte ve etkin kullanılmasını sağlar.

Kalsiyum eksikliği sadece sistemik kemik sağlığını değil, diş dokularının yapısını, çene kemiğini ve periodontal sağlığı da olumsuz etkiler. Bu nedenle, her yaşta yeterli kalsiyum alımı ağız-diş sağlığının sürdürülebilirliği açısından kritiktir.” (İLKHA)

Hizbullah Lideri Şeyh Naim Kasım: Gazze için bir araya gelin düşman büyükelçiliklerini kapatın

Basın Bayramı Acı Bir Tablonun Gölgesinde Kutlanıyor

111 yardım kuruluşundan çağrı: Gazze'deki savaş ve açlık son bulmalı

BAMMED: “Gazetecilik Halkın Sesi, Vicdanın Kalemidir”

YKS tercih döneminde en sık hangi hatalar yapılıyor? Aileler tercih sürecinde nasıl bir tutum sergilemeli?

Vali Kızılkaya: Yaptığımız her yol, yeni bir gelişme hikâyesidir

Batman Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Atay'dan 24 Temmuz mesajı

Eurofighter savaş uçağı için mutabakat zaptı imzalandı

Batman'ın göbeğinde unutulan mahalleler: 15 yıllık kentsel dönüşüm bekleyişi çileye dönüştü

Gazze'de 656'ncı günde katliam sürüyor: Açlık, yıkım, sessizlik

Konya'da tarihi eser operasyonu: Yüzlerce sikke ele geçirildi

Siyonist Yahudiler yine Mescid-i Aksa'yı bastı

BBD Başkanı Uyanık: “yerel basına destek şart, sansür hala sürüyor"

LGS'de tercihler yarın sona eriyor: Nelere dikkat edilmeli?

Yükseköğretim istihdam göstergeleri açıklandı

Brent petrolün varili 67,86 dolardan işlem görüyor

Kaymakam Başar’dan Şehit ve Gazi Ailelerine anlamlı ziyaret

Tüketici güveninde Temmuz düşüşü: Endeks 83,5'e geriledi

Atıl bırakılan hal kompleksi için HÜDA PAR'dan çağrı

Gazze'deki açlığa tepki olarak Washington ve New York'ta gösteriler düzenlendi

Batman'dan uyuşturucuya karşı ortak mücadele mesajı

Mardin’de ilk yanık ünitesi hizmete açıldı

Gram altın zirveden döndü

Döviz kurlarında son durum

Umut Kervanı Eskişehir 'de yardım çalışmalarını sürdürüyor

Vali Canalp’ten 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın bayramı mesajı

Ülke genelinde kavurucu sıcaklıklar devam ediyor

BAB-GED’den "24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı" mesajı

Elazığ-Diyarbakır karayolunda tır devrildi

61 orman yangınıyla ilgili 23 kişi gözaltına alındı, 4'ü tutuklandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hizbullah Lideri Şeyh Naim Kasım: Gazze için bir araya gelin düşman büyükelçiliklerini kapatın

Basın Bayramı Acı Bir Tablonun Gölgesinde Kutlanıyor

111 yardım kuruluşundan çağrı: Gazze'deki savaş ve açlık son bulmalı

BAMMED: “Gazetecilik Halkın Sesi, Vicdanın Kalemidir”

YKS tercih döneminde en sık hangi hatalar yapılıyor? Aileler tercih sürecinde nasıl bir tutum sergilemeli?

Vali Kızılkaya: Yaptığımız her yol, yeni bir gelişme hikâyesidir

Batman Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Atay'dan 24 Temmuz mesajı