• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,33% 0,01
  • EURO

    51,39% 0,27
  • GRAM ALTIN

    6945,16% 0,01
  • Ç. ALTIN

    11326,76% 0,00

"Ağrı kesici ve antibiyotik kullanımı daha büyük sorunlara yol açabilir"

24 Ekim 2024, Perşembe 10:31
24 Ekim 2024, Perşembe 10:31
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ağrı kesici ve antibiyotik kullanımıyla ilgili konuşan İç Hastalıkları Uzmanı Abdulkadir Geylani Şahan, ağrının vücutta olan bir sorunu haber verdiğini, ağrı kesici kullanılarak bu sorunun altında yatan sebebin ötelendiğini, böylece daha büyük sorunlarla

Toplumda genellikle insanların birçoğu günlük hayatta yaşadığı ağrılara karşı ağrı kesici ilaçlar kullanırken çocuklarda ise bakteriyal ve viral enfeksiyonlarda ise sıkça antibiyotik kullanımına başvuruyor.

Peki uzman onayı alınmadan kullanılan ağrı kesicilerin faydası var mı? Ağrı kesicilerin kullanılması daha büyük sorunlara yol açabilir mi? Her enfeksiyon ve viral hastalık için antibiyotik kullanılmalı mı?

Ağrı kesici ve özellikle çocuk yaşta hastalar için başvurulan antibiyotik kullanımına ilişkin İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Abdulkadir Geylani Şahan, ağrı kesicilerin daha büyük sorunlara yol açabileceğini, antibiyotik kullanımının ise vücut savunma mekanizmasını zayıflattığını ifade etti.

"Ağrı kesici kullanmak hayati tehlikeye yol açabilir"

Şahan, "Ağrı aslında insan vücudu için bir nimettir. Çünkü vücudun o bölgesinde bir problem olduğunun habercisidir. O yüzden ağrıyı kesecek ilaçlarla bunun üstünü kapatmak aslında altındaki daha ciddi bir olayı sadece daha sonraki zamana erteler. Bu da altta yatan problemin daha da ağırlaşmasına ve kişinin belki de hayatını tehlikeye sokacak durumlara yol açar. Özellikle karın ağrısı ve göğüs ağrısı gibi durumlarda hastaları hayati tehlikeye sokacak bazı durumlar mutlaka akılda tutulmalıdır. Bu durumlarda asla ağrı kesici kullanılması önerilmez. Göğüs ağrısı, kalk krizi ya da oradaki damarlarla ilgili yaralanmalara bağlı olabilecek, yemek borusu ile ilgili iltihap veya bunlarla ilgili yırtılmalara bağlı olabilecek durumlarla, karın ağrısıyla ilgili apandis patlaması, bağırsak delinmesi, bağırsak dolanması gibi farklı durumlara bağlı olabilecek durumlar akılda bulundurulmalıdır. Bu yüzden rastgele ilaç kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır." dedi.

"Rastgele ilaç kullanmak faydadan çok zarar verebilir"

Ağrı kesici ve diğer kullanılan tüm ilaçların içerisinde bulunan katkı maddeler ve kimyasal bileşenlerin insan vücudunu tahrip edecek etkiye sahip olduğunu hatırlatan Şahan, "Çok büyük bir kısmında titanyum dioksit dediğimiz boyar maddeler var. Bunların kanser yapıcı etkileri olduğuyla ilgili çalışmalar tamamlandı ve bunlarla ilgili hem Avrupa hem Amerika'da kanser enstitüleri tarafından yayımlandı. İçine konulan talk pudrası, katkı maddeleri yine kanser yapıcı etkileri olduğu biliniyor. Yine içerisinde kullanılan boyar maddeler, etil akrilat yine mide ve bağırsak kanseri yapan ajanlardır. Bunların hepsini düşündüğümüzde zaten ilaç kullanımının problemli bir sürü özelliği var. Bir de bunun rastgele olması çok daha ciddi sorunlara yol açabilir. Üstüne fayda beklerken çok daha büyük zararlarla karşı karşıya kalınabilir." diye konuştu.

"Antibiyotik kullanımı vücudun savunma mekanizmasını çalışamaz hale getirebilir"

Özellikle çocuklarda çokça kullanılan antibiyotiklerle ilgili de konuşan Şahan, "Aslında çocukluk çağında, yeni doğmuş birey, büyürken bir sürü mikro organizma ile karşılaşır. Vücudun bağışıklık sistemi bunlarla tanışarak kendisini geliştirir ve belirli bir donanım kazanır. Eğer bakteriyal enfeksiyonlarda bile daha erken tedavi edip çözmeye çalışır ve vücudun bağışıklık sistemini çalışmaz, mikroba karşı savaşamaz durumda bırakılırsa çocuğun savunma sisteminin gelişememesine yol açabilir." şeklinde konuştu.

"Rastgele ilaç kullanmayın, bir uzmana danışın"

Antibiyotiğin çocukluk çağında viral enfeksiyonlarda etkin olmadığını aktaran Şahan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Etkin olmadığı halde kullanılması çocuklarda mide ve bağırsak mikrobiyota yapısının bozulmasına yol açar. Kişinin vücudundaki faydalı mikro organizmaların ortadan kalkması, bu sefer çocuğun diğer patolojik mikro organizmalarla daha kolay enfeksiyona maruz kalmasına yol açar. Bu bakterilerin bazıları mide, bağırsak sistemine K vitamini sentezinde, bazıları bazı vitamin ve minerallerin vücuda alınmasında görevli. Bunları da ortadan kaldırmak, çocuğun büyümesini ve gelişmesini olumsuz etkisi olur. Yine bir kısım antibiyotiğin dişlerde ve kemiklerde tahrip edici etkileri var. Bununla ilgili Allah'u Teala, zariyat suresinin 10'uncu ayetinde 'kahrolsun delilsiz konuşup duranlara' diye buyuruyor. O yüzden eğer bir şeyle ilgili deliliniz yoksa, rastgele işler yapmak doğru değildir. O yüzden neyi niçin yaptığını bilen ve neyi niçin yaptığını bilen bir uzmana kendimizi bırakmamız doğru olur. Rastgele ilaç, rastgele antibiyotik kullanmayın. Kişinin neye ihtiyacı varsa kanıt silsilesine dayalı çalışan bir uzmana danışın ve onun yönlendirmesine riayet edin." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Trump'tan Kanada çıkışı: Çin tarafından ele geçiriliyor

Akdeniz'de düzensiz göçmenleri taşıyan tekne battı: 50 ölü

Polonya: Rusya, Orta Avrupa ve Doğu Avrupa için tehdit oluşturmaya devam edecek

Mersin’de izinsiz gösterinin ardından yaşanan olayda 1 kişi öldü

Aydın'da otomobil şarampole devrildi: 2 yaralı

Bakan Yardımcısı Kulaklıkaya HAMAS Şura Meclisi Başkanı Derviş ile görüştü

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü binasına EYP’li saldırı: İki şüpheli kaçtı

ABD'de petrol sondaj platformu devrildi: Alevler etrafı sardı

ABD'de şiddetli soğuklar can alıyor: 3 kişinin cesedine ulaşıldı

Çanakkale’de 39 düzensiz göçmen yakalandı

Arnavutluk'ta hükümet karşıtı protesto

Kilauea Yanardağı yeniden faaliyete geçti

Cansuyu Derneği’nden Batman’da 310 Aileye Giyim Yardımı

Anahtar Partili Korkmaz’dan Doğu Ekspresi Çağrısı

Pakistan'da şiddetli yağışlar nedeniyle 5 ölü, 4 yaralı

İran'da çığ altında kalan 3 kişi hayatını kaybetti

HÜR Gençlik’ten Mersin’de uyuşturucuya karşı farkındalık çalışması

Diyarbakır'da yoğun sis etkili oluyor

Pakistan’da bir otelde yangın faciası: 3 ölü

Gaziantep'te 4,1 büyüklüğünde deprem

Gümrüklerde 1,7 milyar liralık uyuşturucu ele geçirildi

Nijerya Dışişleri Bakanı Tuggar Türkiye'ye geliyor

ABD'de bir kişinin federal ajanlar tarafından vurularak öldürülmesinin ardından geniş çaplı protestolar düzenledi

Feribot seferlerine fırtına engeli

Güney Afrika, çete şiddetiyle mücadele için ordu konuşlandırmayı değerlendiriyor

İtalya, İsviçre Büyükelçisi Cornado'yu geri çağırdı

Endonezya'daki heyelanda ölü sayısı 25'e yükseldi

Uzman uyardı: Donma ile hipotermiyi ayırt etmek hayat kurtarıyor

Lübnan'a işgal saldırısında bir şehit

Rusya’nın Belgorod kentine yoğun füze saldırısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump'tan Kanada çıkışı: Çin tarafından ele geçiriliyor

Akdeniz'de düzensiz göçmenleri taşıyan tekne battı: 50 ölü

Polonya: Rusya, Orta Avrupa ve Doğu Avrupa için tehdit oluşturmaya devam edecek

Mersin’de izinsiz gösterinin ardından yaşanan olayda 1 kişi öldü

Aydın'da otomobil şarampole devrildi: 2 yaralı

Bakan Yardımcısı Kulaklıkaya HAMAS Şura Meclisi Başkanı Derviş ile görüştü

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü binasına EYP’li saldırı: İki şüpheli kaçtı