Ağrı'da 2 bin 500 derece ısıya dayanıklı hazırlanan çelik, endüstriye kazandırılıyor

Tarih: 24.03.2025 14:13 Güncelleme: 24.03.2025 14:13
Ağrı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde geliştirilen radyasyon koruma özellikli paslanmaz çelik, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek patent almaya hak kazandı. Testlerin yüzde 90'ı tamamlanan çelik, deneyleri yapıldıktan sonra endüstriye kaz

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut ve Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Aygün tarafından geliştirilen radyasyon koruma özellikli paslanmaz çelik, nükleer santrallerde güvenliği artırmaya yönelik büyük bir ivme olarak değerlendiriliyor.

Türk Patent Enstitüsü tarafından kabul görülen patenti alınan icadın, uluslararası patent alma süreci başladı ve yıl içerisinde kabul göreceği bekleniyor.

Yürütülen çalışma hakkında açıklamalarda bulunan Rektör Karabulut, bu ürünün nükleer santraller, savunma sanayi ve kanser araştırma merkezleri gibi tıp alanlarında önemli bir malzeme olacağını kaydetti.

"Patentimizin temel amacı ve üstünlüğü nükleer zırhlanma aracı olarak geliştirdiğimiz paslanmaz çeliktir"

İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak son dönemlerde ciddi çalışmalar yürüttüklerini belirten Karabulut, "Bu çalışmalardan biri de beraber çalıştığımız Doç. Dr. Bünyamin Aygün hocamızla patent çalışmamızdır. Patentimizin temel amacı ve üstünlüğü nükleer zırhlanma aracı olarak geliştirdiğimiz paslanmaz çeliktir. Bu önemli bir teknolojik üründür. Gerek nükleer santrallerde gerek savunma sanayiinde gerek uzay araştırmalarına ve özellikle radyasyonla çalışılan kanser araştırma merkezleri ve diğer tıp alanlarında önemli bir malzeme olarak karşımıza çıkacak." dedi.

Daha öncede teknolojik bir patent çalışmalarının olduğunu kaydeden Karabulut, "Bununla 3 tane teknolojik tasarımımız oldu. Özellikle nükleer malzeme konusunda ciddi bir laboratuvarımız var ve burada ciddi ürünler geliştirmeye başladık. İnşallah bundan sonra çok daha iyi ve kapsayıcı işler yapacağız. Çalışmamızın birinci aşaması bitti, protatif ürünlerimizi yaptık, patentini aldık. Bunun en önemli basamağı bunu endüstriyel ürüne dönüştürmektir." ifadelerini kullandı.

İcat ettikleri ürün teknik özellikleri hakkında bilgi veren Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Aygün, çelikle çalışmalarının asıl amacının nükleer reaktörler ve bu alandaki bazı eksiklikler olduğunu söyledi.

"Laboratuvar testlerimizin yüzde 90'ını tamamladık"

Tespit ettikleri eksikleri detaylandıran Aygün, "Örneğin nükleer reaktörde yaklaşık 30-40 çeşit alaşım ve çelik kullanılmaktadır. Bu alaşım ve çeliklerin kullanıldığı süre boyunca da birçok sorunla karşılaşılmıştır. Isı genleşmelerden dolayı çelik veya alaşımların ömrü kısa olmaktadır. Çelik ya da alaşımın kullanımı sırasında herhangi bir krozonla karşılaşıldığı zaman radyasyonu kullanma ne kadar faydalıysa ondan korunma da o kadar faydalı bir çalışmadır." şeklinde konuştu.

Şu anda malzeme çalışmalarına büyük bir hız verildiğini sözlerine ekleyen Aygün, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Radyoterapi odalarında zırh olarak kullanılan daha kaliteli alaşım ve çeliklerin kullanılması için birçok araştırma yapılmaktadır. Bizde buradan yola çıkarak özellikle monte carlo simülasyonu programını kullanarak nükleer çelik ve alaşımların biraz daha ilerisine geçebilmek için yaptık. Patentimizin bir diğer özelliği ısı genleşmesine karşı son derece dayanıklı. Normal kullanılan çelik ya da alaşımlar bin 500 dereceyi geçtikten sonra içerisinde çatlaklar oluşacağından radyasyonda sızıntılara neden olur. Böyle bir durumda da malzemenin değiştirilmesi ya da yeniden imalata gitmek olabilir. Ürettiğimiz paslanmaz çelik 2 bin 500 derecelik ısılarda dahi çok fazla genleşme yapmadan ve yüksek oranda radyasyon koruyuculuğunu devam ettiriyor. Uluslararası patent aşamasına da başvurduk, raporumuz olumlu geldi. Yakında da patentimizi almış olacağız. Çeliğimizin tekrar bu alanda kullanımı için laboratuvar testlerimizin yüzde 90'ını tamamladık. Birkaç numune üreterek reaktör ortamında veya radyasyonun daha yüksek oranlarda olduğu ortamlarda deneyleri yapıldıktan sonra endüstriye kazandırmış olacağız. (İLKHA)

Arap Birliği: "israilin" Batı Şeria'yı ilhak etme çağrıları siyasi zorbalıktır

Dışişleri'nden siyonist rejimin "Batı Şeria'nın ilhakı" açıklamalarına tepki

Bedelli askerlikte zamlı ücret belli oldu

Siyonist Yahudiler Mescid-i Aksa'yı bir kez daha hedef aldı

Emekliler: Aile desteği olmasa geçinemiyoruz

Endonezya ve Suudi arasında 27 milyar dolarlık anlaşma

Balıkesir'de zincirleme trafik kazası: 3 ölü, 6 yaralı

Gazze'de sabah saatlerinden bu yana 63 şehit

Japonya'da 5,5 büyüklüğünde deprem

İran Hükümet Sözcüsü Munacirani 12 gün süren savaşın son durumunu açıkladı

Tüketici Birliği Federasyonu: Market endeksi haziran ayında yüzde 4,20 arttı

Yİ-ÜFE yıllık ve aylık arttı

Diyarbakır İslami STK'lardan Leman Dergisi alçaklığına tepki

Memur ve emeklilerin zam oranları netleşti

Beton altında mahsur kalan 2 yavru kedi kurtarıldı

Şanlıurfa’da sahipsiz hayvanlar için kapsamlı değerlendirme toplantısı

Enflasyon rakamları açıklandı

Şanlıurfa-Gaziantep karayolunda kaza: 4 yaralı

Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'de sağlık sistemi yakında tamamen çökebilir

Diyarbakır'da 43 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Batman’dan İstanbul’a Hayat Kurtaran Uçuş

Yangından etkilenen Karaali Mahallesi sakinleri o anları anlattı

Yahudiler haziranda Mescid-i Aksa'ya 25 kez girdi, İbrahim Camii'nde 89 kez ezanı engelledi

Güvenli liman altın bugün ne kadar?

Dolar kuru bugün ne kadar?

HÜDA PAR'ın kanun teklifine destek gelmeye devam ediyor

Gazze'ye yönelik soykırım saldırıları 636'ncı gününde devam ediyor

Gözler TÜİK'te: Memur ve emekliye yapılacak zam bugün netleşiyor

Hizbullah'tan net mesaj: Silahlarımızı siyonist rejime teslim etmeyeceğiz

Çeşme ve Ödemiş'te orman yangını: Üç mahalle tahliye edildi, otoyol trafiğe kapandı

Yükleniyor