GÜNDEM 24.03.2025 14:13:12 0

Ağrı'da 2 bin 500 derece ısıya dayanıklı hazırlanan çelik, endüstriye kazandırılıyor

Ağrı
Haberi Sesli Oku

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde geliştirilen radyasyon koruma özellikli paslanmaz çelik, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek patent almaya hak kazandı. Testlerin yüzde 90'ı tamamlanan çelik, deneyleri yapıldıktan sonra endüstriye kaz

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut ve Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Aygün tarafından geliştirilen radyasyon koruma özellikli paslanmaz çelik, nükleer santrallerde güvenliği artırmaya yönelik büyük bir ivme olarak değerlendiriliyor.

Türk Patent Enstitüsü tarafından kabul görülen patenti alınan icadın, uluslararası patent alma süreci başladı ve yıl içerisinde kabul göreceği bekleniyor.

Yürütülen çalışma hakkında açıklamalarda bulunan Rektör Karabulut, bu ürünün nükleer santraller, savunma sanayi ve kanser araştırma merkezleri gibi tıp alanlarında önemli bir malzeme olacağını kaydetti.

"Patentimizin temel amacı ve üstünlüğü nükleer zırhlanma aracı olarak geliştirdiğimiz paslanmaz çeliktir"

İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak son dönemlerde ciddi çalışmalar yürüttüklerini belirten Karabulut, "Bu çalışmalardan biri de beraber çalıştığımız Doç. Dr. Bünyamin Aygün hocamızla patent çalışmamızdır. Patentimizin temel amacı ve üstünlüğü nükleer zırhlanma aracı olarak geliştirdiğimiz paslanmaz çeliktir. Bu önemli bir teknolojik üründür. Gerek nükleer santrallerde gerek savunma sanayiinde gerek uzay araştırmalarına ve özellikle radyasyonla çalışılan kanser araştırma merkezleri ve diğer tıp alanlarında önemli bir malzeme olarak karşımıza çıkacak." dedi.

Daha öncede teknolojik bir patent çalışmalarının olduğunu kaydeden Karabulut, "Bununla 3 tane teknolojik tasarımımız oldu. Özellikle nükleer malzeme konusunda ciddi bir laboratuvarımız var ve burada ciddi ürünler geliştirmeye başladık. İnşallah bundan sonra çok daha iyi ve kapsayıcı işler yapacağız. Çalışmamızın birinci aşaması bitti, protatif ürünlerimizi yaptık, patentini aldık. Bunun en önemli basamağı bunu endüstriyel ürüne dönüştürmektir." ifadelerini kullandı.

İcat ettikleri ürün teknik özellikleri hakkında bilgi veren Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Aygün, çelikle çalışmalarının asıl amacının nükleer reaktörler ve bu alandaki bazı eksiklikler olduğunu söyledi.

"Laboratuvar testlerimizin yüzde 90'ını tamamladık"

Tespit ettikleri eksikleri detaylandıran Aygün, "Örneğin nükleer reaktörde yaklaşık 30-40 çeşit alaşım ve çelik kullanılmaktadır. Bu alaşım ve çeliklerin kullanıldığı süre boyunca da birçok sorunla karşılaşılmıştır. Isı genleşmelerden dolayı çelik veya alaşımların ömrü kısa olmaktadır. Çelik ya da alaşımın kullanımı sırasında herhangi bir krozonla karşılaşıldığı zaman radyasyonu kullanma ne kadar faydalıysa ondan korunma da o kadar faydalı bir çalışmadır." şeklinde konuştu.

Şu anda malzeme çalışmalarına büyük bir hız verildiğini sözlerine ekleyen Aygün, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Radyoterapi odalarında zırh olarak kullanılan daha kaliteli alaşım ve çeliklerin kullanılması için birçok araştırma yapılmaktadır. Bizde buradan yola çıkarak özellikle monte carlo simülasyonu programını kullanarak nükleer çelik ve alaşımların biraz daha ilerisine geçebilmek için yaptık. Patentimizin bir diğer özelliği ısı genleşmesine karşı son derece dayanıklı. Normal kullanılan çelik ya da alaşımlar bin 500 dereceyi geçtikten sonra içerisinde çatlaklar oluşacağından radyasyonda sızıntılara neden olur. Böyle bir durumda da malzemenin değiştirilmesi ya da yeniden imalata gitmek olabilir. Ürettiğimiz paslanmaz çelik 2 bin 500 derecelik ısılarda dahi çok fazla genleşme yapmadan ve yüksek oranda radyasyon koruyuculuğunu devam ettiriyor. Uluslararası patent aşamasına da başvurduk, raporumuz olumlu geldi. Yakında da patentimizi almış olacağız. Çeliğimizin tekrar bu alanda kullanımı için laboratuvar testlerimizin yüzde 90'ını tamamladık. Birkaç numune üreterek reaktör ortamında veya radyasyonun daha yüksek oranlarda olduğu ortamlarda deneyleri yapıldıktan sonra endüstriye kazandırmış olacağız. (İLKHA)

Edirne'de valilik ekmek zammı nedeniyle mahkemeye başvurdu

Bayram tatilinin ilk gününde 766 trafik kazası: 5 ölü, 1.219 yaralı

Mescid-i Aksa'da bayram namazı coşkusu

Gazze'ye bayram sabahında saldırı: Çok sayıda şehit ve yaralı

Malatya'da bıçaklı kavga: 2 ağır yaralı

Katil rejim Filistinli genci şehit etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ramazan Bayramı mesajı

İşgalci ABD, Yemen'de sivil altyapıya saldırdı

Myanmar'da deprem felaketi: Can kaybı ve yıkım artıyor

Cizreliler bayram sabahında camileri doldurdu

Diyarbakır her yıl olduğu gibi bu bayramda da şehidlerini unutmadı

Uzmanlardan Ramazan Bayramı’nı sağlıklı geçirmek için öneriler

Malatya'da Bayram namazı dualarla eda edildi

Mustazaflar Cemiyeti bayramlaşma programı düzenledi

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan bayram mesajı: Gazze’yi unutmayalım

Bayram vaazında Gazze vurgusu: Sevincimiz eksik, dualarımız Gazze için

Otomobil ile çarpışan motosikletli ağır yaralandı

On binler Ayasofya'da bayram namazında buluştu

Bursalılar, bayram namazı için camilere akın etti

Bayram namazı yarı sevinç yarı hüzünle eda edildi

Bayram namazında Gazze için dualar edildi

Şanlıurfa’da bayram bereketiyle geldi

Bayramın ilk günü mezarlıklara yoğun ilgi

Şanlıurfa’da bayram namazı eda edildi

Gaziantep'te bayram namazında camiler doldu taştı

Dışişleri: Rümeysa Öztürk için diplomatik girişimler devam ediyor

Suriye'de Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'nın ilk kabinesi göreve başladı

Reyting iddialarına DMM’den yalanlama

Umut Kervanı Genç’te muhtaç ve mağdur aileleri sevindirdi

Bingöl’de silahlı çatışma: 1 ölü, 1 yaralı

Yükleniyor