• BIST 100

    9404,89%1,12
  • DOLAR

    39,84% 0,32
  • EURO

    46,74% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4197,30% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6738,60% -1,07

Aile Danışmanı Terzi: Gençlerin dijital çağda kimlik inşasında aile bağları çok önemli

09 Mayıs 2025, Cuma 04:18
09 Mayıs 2025, Cuma 04:18
Aile Danışmanı Terzi: Gençlerin dijital çağda kimlik inşasında aile bağları çok önemli
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gençlerin dijital çağda kimlik inşasında karşılaştıkları sorunlara ilişkin koşan Aile Danışmanı Şüheda Derya Terzi, kimlik inşasında güçlü aile bağlarının önemli rol oynadığını söyledi.

Teknolojik gelişmeler ve internetin yaygınlaşması ile küresel bir köy haline gelen dünyada sosyal medya platformlarıyla da insanlık farklı coğrafyalarda olsa bile aynı anda aynı şeyleri görüp etkileşim sağlama imkânı buluyor.

Bir taraftan gelişen bu sistem beraberinde getirdiği kolaylıkların yanı sıra toplumsal manada bir o kadar da olumsuzluğu da içerisinde barındırıyor.

"Aile içerisinde bir paylaşım yoksa bir değer algısı yoksa başka arayışlara girişebiliyorlar"

Dijital çağda gençlerim kimlik inşasında yaşadıkları sorunlar ve karşı karşıya oldukları tehlikelere ilişkin İLKHA muhabirine konuşan Aile Danışmanı Şüheda Derya Terzi, "Aile yapısının zayıflaması, gençlerin karar mekanizmasını önemli bir noktada etkilediği gözle görülen bir gerçektir. Toplumu oluşturan birim ailedir. Dolayısıyla ailenin güçlü olması, toplumun da güçlü olduğunu gösterir. Ailenin güçlü olmasında bireylerin de sağlıklı olup olmaması etkili oluyor. Ailelerin olmadığı yerde gençlerin kendi iradelerini kullanabilmesi, ideallerinin peşinden koşabilmesi adına bir denge muhafaza edilmesi gerekir. Bunun için de gençler, aile içerisinde bir paylaşım yoksa bir değer algısı yoksa başka arayışlara girişebiliyorlar. Bu anlamda gençler daha çok dışarıda bir arayışın içerisine giriyor." dedi.

"Anne baba arasındaki iletişim güçlü olursa çocuklarla iletişim de güçlü oluyor"

Terzi, "Toplumda da artık nahoş olan çok şey var. Artık kültürel değerlerimize, inanç değerlerimize uzak merkeze odaklanıyorlar. Karar verme mekanizmasına baktığımızda eski ve yeni nesil kıyaslaması yapılabilir. Eskiden özgüven yoktu. Çünkü bastırılmış bir nesil vardı. Bugüne baktığımızda özgüvenin çok olduğu, aslında hadsizliğin üst safhada olduğu bir özgüvenden bahsedebiliriz. Aslında insan, fıtraten bu iki arasında bir denge ister. Bu fıtrat dengesini kuramadığı için gençler de kendilerini gerçekleştirmek adına o dengeyi kaçırabiliyorlar. Anne baba arasındaki iletişim güçlü olursa çocuklarla iletişim de güçlü oluyor. Karı koca arasında bağlar koptuğunda çocuklarla da bağlar kopuyor. Dolayısıyla çocuklar da kopuk bağlarla bir yerlere tutunmaya çalışıyorlar." diye konuştu.

"Dijital ortamda kendilerini gerçekleştirmek isterken gençler daha da kaybolabiliyorlar"

İnsanın fıtratında olan aidiyet hissini ailede bulamayan gençlerin bu ihtiyacı farklı yerlerde gidermeye çalıştıklarını kaydeden Terzi, "Çağımızda da sosyal medya, dijital ortam var. Dijital ortamda kendilerini gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Hatta orada çok sahte hesap açıyorlar. Kendilerini olduğundan çok farklı konumlandırıyorlar. Aslında burada kendilerini bulma yolunda olmadıkları bir kişiliğe bürünmeye çalışıyorlar. Kendilerini bulmaya çalışırken daha da kayboluyorlar. Bunda dizilerin de çok fazla etkisi var. Genel anlamda baktığımızda dizilerin faktörü, çevresel faktörler bizi manevi değerlerimizden uzaklaştırıyor. İnsan iki dünya görüşüyle hayata tutunur. Bu da maneviyattır. Maneviyatın da iki dünya görüşü var. Birisi kültürel İslam, birisi de merkezden aldığımız, yani inandığımız değerlerdir. İnsanlar, kültürel İslam algısında tutunabiliyorlardı. Bugün o kültürel İslam da artık asimile oldu. Dün toplumda nahoş karşılanan şeyler bugün doğal karşılanmaya başlandı. Dolayısıyla gençler bu dengeyi tutturamayabiliyorlar. Ancak dijital ortamda kendilerini gerçekleştirmek isterken daha da kaybedebiliyorlar." şeklinde konuştu.

"Değerlerimizden uzaklaşmadan uyum sağlayabileceğimiz merkezi hazırlamalıyız"

İslami kimlik ve modern yaşam arasında gençlerin bir denge kurması gerektiğini hatırlatan Terzi, "Gençlerimize şunu söylüyoruz. Bir ayağımız sabit, bir ayağımız dünyayı dolaşabilmeli. Hazreti Ali'nin 'çocuklarınızı kendi çağlarına göre yetiştirin' diye bir ifadesi var. Bir ayağımız inandığımız değerlerde sabit olmalı. Çağımıza göre de esneyebileceğimiz, değerlerimizden uzaklaşmadan uyum sağlayabileceğimiz merkezi hazırlamalıyız. Aslında gençlerden daha çok onlara bir şeyler öğreten merkezde de bir bozulma var. Orası bozulunca gençler nereden neyi alacaklar? Gençleri suçluyoruz ama bir tık da haklılık payları var. Dolayısıyla bizim de payımıza düşen var. Biz ne kadar değerlerimizi aktarabiliyoruz? Gençler bir taraftan araştırıyorlar, özüne iniyorlar ama bir taraftan da bizim zamanımıza, 90'lı yıllara gittiğimizde orada bir tevhit akidesi bir kültürel İslam vardı ve orada bir şeyleri tercih edip araştırma daha kolaydı. Bugün o kadar çok fazla görüş ortada ki beyinler daha bulanabiliyor, araştırıyım derken kaybolabiliyorlar, dolayısıyla hepten kaybolabiliyorlar." dedi.

"Toplumsal değerlerle bütünleşmiş bir formül bulmak gerekir"

Eğitim kurumlarının genel manada gençlerin kimlik arayışlarında yeterli ihtiyacı karşılamadığını aktaran Terzi, "Eğitim kurumları da aslında ne tür yöntemle gençlere ulaşabileceklerini irdeliyorlar. Bu anlamda tam bir formül bulamadılar. Öyle bir şey bulmak lazım ki hem kendi değerlerinden uzaklaşmadan hem de toplumsal değerlerle bütünleşmiş ve merkezine ahenkle ulaştırabilecek bir formül bulmak gerekir. Bu sistemde de bu formül bulunamadı." diye konuştu. (İLKHA)

Gazze'de bir bebek daha yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti

Düşen yangın söndürme uçağının enkazına ulaşıldı

30 yıllık savaş sona eriyor: Kongo ve Ruanda arasında barış anlaşması

İstanbul merkezli FETÖ operasyonunda 65 kişi tutuklandı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Suriye Vakıflar Bakanı Dr. Şükri'yi kabul etti

İstanbul'da ümmet âlimlerinden Aksa Tufanı'na destek bildirgesi

İşgalciler sığınakları hedef aldı: 74 şehit

Bakan Yumaklı: Bugün 67 yangın çıktı, 63'ü kontrol altına alındı

BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze'de yiyecek aramak ölüm cezasına dönüşmemeli

Gazze'de yardım unlarının içinden uyuşturucu çıktı

Yemen'de milyonlar sokakta: İran ve Gazze direnişine selam

Gazze'de yeni bir ihanet halkası: "Ebu Şebab Çetesi" 3 esirin cesedini işgalcilere teslim etti

Malatya'da seyir halindeki ticari taksi alev aldı

Prof. Dr. Tarhan: İyilik yapmak, çift taraflı bir mutluluk kaynağıdır

Bingöl’de uyuşturucu suçundan aranan şahıs yakalandı

HÜDA PAR Adaklı İlçe Başkanlığı’ndan siyonist rejime tepki

Gazze Hükümeti: Yardım kuyruğundaki aç sivillerin kasten vurulması toplu infaz suçudur

Adana’da ormanlık alanlara girişler yasaklandı

Kamu görevlisi gibi davranarak vatandaşı dolandırdılar

Siyonist rejim Gazze'de çocukları diri diri yaktı

Mescid-i Aksa'da 45 bin kişi cuma namazı kıldı

Adalet Bakanı Tunç: Darbecilerin yazdığı bir anayasayla hala yönetiliyoruz!

İçişleri Bakanlığı 9 il için "sarı" kodlu fırtına uyarısı yaptı

Kamu işçisine yüzde 17’lik zam teklifi: Müzakereler sürüyor

Milletvekili Demir, medrese hadimi Sezgin’in taziyesine katıldı

Hür Gençlik, İdil’de madde bağımlılığına karşı bilgilendirme standı açtı

İdeal Eğitim Vakfı, Uluslararası Aile Fuarı’nda aile ve eğitim için sahada

Yüzme Antrenörü Dölcek: Yüzme bilmeden suya girmek intihar girişimi gibidir

Gazze'deki soykırımda şehit sayısı 56 bin 331'e yükseldi

Siirt Belediyesi'nden kaldırım ve yol işgaline karşı kararlı mücadele

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze'de bir bebek daha yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti

Düşen yangın söndürme uçağının enkazına ulaşıldı

30 yıllık savaş sona eriyor: Kongo ve Ruanda arasında barış anlaşması

İstanbul merkezli FETÖ operasyonunda 65 kişi tutuklandı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Suriye Vakıflar Bakanı Dr. Şükri'yi kabul etti

İstanbul'da ümmet âlimlerinden Aksa Tufanı'na destek bildirgesi

İşgalciler sığınakları hedef aldı: 74 şehit