• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

Aile hekimlerinin yazdığı ilaçlara kota getirildi

SAĞLIK 3.12.2024 15:34:42 0
Aile hekimlerinin yazdığı ilaçlara kota getirildi

Aile Hekimleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, aile hekimlerine antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazmada kota getirildi. Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın, uygulamanın tedavi aksaklıklarına ve ilaç erişiminde sorunlara yol açabi

Geçtiğimiz günlerde aile sağlığı merkezlerinde çalışan aile hekimlerine yönelik yeni bir Aile Hekimleri Yönetmeliği yayımlandı. Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Aile Hekimleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle aile hekimlerine antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazmada kota getirildiğini belirterek, uygulamanın tedavi aksaklıklarına ve ilaç erişiminde sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

Erakın, "1 Kasım tarihinde, aile hekimleri tarafından bütün eczacılarımıza gönderilen bir yazıyla, yeni bir yönetmeliğin Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlandı. Bu yönetmelikte, aile hekimleri tarafından yazılan antibiyotik, ağrı kesiciler ve mide koruyucu proton pompası gibi mide koruyucu ilaçların belli bir kotayı aşıldığı takdirde, reçeteye bağlı olarak açıldığı takdirde aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılacağı şeklinde bir bildiri aldık. Bize gelen mesajlardan böyle bir durum olduğunu gördük." dedi.

"Aile hekimlerinin maaşlarından 20 bin liraya kadar kesinti yapılabilir"

Konuyla ilgili ilaç sektörleriyle bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Erakın, "Görüşmede, böyle bir yönetmeliğin yayınlandığını ve şu an kriterlerin belli olmamakla beraber, antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaçlar yazıldıkça bunun kotasına bağlı olarak aile hekimlerinin maaşlarından 20 bin liraya kadar kesinti yapılabileceğini ve bu uygulamanın daha da genişletilerek, önümüzdeki yıldan itibaren de diğer hekimleri de kapsayacak şekilde genişleyeceği bilgisini aldık." diye konuştu.

"Türkiye'nin antibiyotik karnesi oldukça kötüdür"

Eczacılar olarak, öncelikli görevlerimizden bir tanesi halkımızın ilaca ve ilaç eczacılık hizmetine kesintisiz ulaşmasını sağlamak olduğunu söyleyen Erakın, "Fakat bu yönetmelikte görüyoruz ki, yazılan ilaçlarda bir kota uygulaması getiriliyor. Avrupa ile ülkeleriyle karşılaştırdığımız zaman, Türkiye'nin antibiyotik karnesinin oldukça kötü olduğunu biliyoruz. Avrupa'da yıllık antibiyotik ortalaması yüzde 17'lerde olduğu yerde, Türkiye'de yüzde 60 kullanımdan bahsediyoruz. Bu oran, yaklaşık Avrupa ülkelerinin dört kat üstünde bir antibiyotik tüketimini göstermektedir. Bu iyi bir tablo değil, bunu biliyoruz. Fakat bu tip uygulamalarla hasta tedavisinde kota koyulmasını biz doğru görmüyoruz. Mevcut hasta tedavileri olabilir. Bu hasta tedavileri, bu antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu uygulamalarıyla, kota uygulamalarıyla tedavi edilir. Aksamalar oluşabilir. O yüzden biz bu uygulamanın doğru olduğunu düşünmüyoruz. Hâlihazırda devam eden aile hekimlerinin eylemi de şu an bu yönetmelikle ilgilidir." ifadesini kullandı.

"Hasta, bu ilacı kullanmak durumunda ne yapacak"

Şu aşamada sadece bu ilaçların aile hekimliği tarafından yazılamayacağı bilgisini aldıklarını belirten Erakın, "Bu neyi getirecek? Yarın öbür gün bu hasta, bu ilacı kullanmak durumunda ne yapacak? Hasta ya ilacını kullanamayacak, ya da yine reçete oluşturup belki ücretli almak isteyecek. Bu durumda yine tedavilerde aksama anlamına geliyor. Çünkü biz burada hastanın ilaca ulaşabilirliğini tanımlarken ne diyoruz? Hasta, reçetesini yazdırıp, sosyal güvence kapsamında bu ilacı temin edebiliyorsa, biz hasta ilaca ulaşabilir diyoruz. O şekilde tanımlıyoruz. Bu şekilde sağlayamadığı zaman ilacı, hasta ilaca ulaşamıyor demektir." şeklinde konuştu.

"Raporlu ilaç kapsamında,  üçer, dörder kutu yazan ilaçların şu an birer kutu yazılıyor"

Uygulamanın eczacıları olumsuz yönde etkileyeceğini ifade eden Erakın, "Başlangıç döneminde reçeteli olarak satışların durmasını tahmin ediyoruz. Ya da azalmasını, zaten şu an görmeye başladık. Bu ilaçların raporlu ilaç kapsamında,  üçer kutu, dörder kutu yazan ilaçların şu an birer kutu yazıldığını görüyoruz. Burada bir süre olarak belli bir miktar ilaç yazılıyor hastalara. Bunu görmeye başladık. İlaçlar tekrar reçete edilecek. Hastanın bu ilacı gerekiyorsa, bu ilaç tekrar reçete edilecek. Bu sefer tekrar hekime müracaat demek, tekrar hekimin bu ilacı reçete etmesi demektir." dedi.

"Hasta ilaca ulaşması gerekiyor"

Uygulamanın sistemi meşgul etme anlamına geldiğini söyleyen Erakın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü hasta ilaca ulaşması gerekiyor. Sonuçta orada, bu hizmeti sağlamak adına birinci basamak sağlık hizmet sunucusu olarak hizmete devam ediyoruz. Yeri geliyor, hekim tarafına yazılmış listelerde ücretli olarak da ilaçları hastaya veriyoruz. Fakat bu, hastanın sosyal güvencesi anlamında risklisini karşılamış olduğu anlamına gelmiyor." diye konuştu. (İLKHA)

Gazze'de 65 bini aşkın çocuk açlık nedeniyle ölüm tehdidi altında

Gazze'de sağlık ve sosyal hizmetleri durma noktasına geldi

Kolombiya'da dron saldırısı: 1 ölü, 20 yaralı

Bingöllü çocuklar: Gazze için harekete geçin

Sakarya'da zincirleme kaza: 3 yaralı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Kuraklık nedeniyle zarar yüzde 100’lere dayanmış durumda. Çiftçi destek bekliyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suudi Arabistan'a gidiyor

Lavrov ile Rubio, Rusya-Ukrayna müzakerelerini görüştü

Otomobilde şarjda bırakılan telefon yangına sebep oldu

ABD'yi fırtına ve hortum vurdu: 23 ölü

Van'da sağlık sektörüne güç katan firma: MSK Medikal

Peru’da 6 büyüklüğünde deprem

İstanbul'da 244 hafız için icazet merasimi düzenlendi

İlahiyatçı Erdem: İsraf sadece bireysel değil, toplumsal sonuçları olan bir felakettir

Şeyh Halid'in türbesine yoğun ziyaretçi ilgisi

Kamyon ile minibüs çarpıştı: 3 yaralı

Polonya'da yarın cumhurbaşkanı seçimi yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü

Portekiz erken genel seçim için sandık başına gidecek

Meteorolojinin uyardığı Bursa'da sağanak yağış etkili oluyor

Şanlıurfa’da organize suç operasyonu: 8 şüpheli tutuklandı

Çevre haftası öncesi geri dönüşüm yarışması başlıyor

Topladıkları 250 bin TL.'yi Gazze için bağışladılar

Minikler paralarını Gazze için bağışladı

Adıyaman Havaalanı'nda nisan ayında 33 bin 859 yolcuya hizmet verildi

Depremzede esnaf: İş yerim çalışmaya uygun inşa edilmedi

Takla atan araç ters döndü: 1 yaralı

Avşo Deresi'nde kapsamlı temizlik çalışması

13 metrekarelik atölyede dört sanatı tek bir çatı altında yaşatıyor

Kınalı keklik avlayan şahsa 63 bin lira ceza

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ