• BIST 100

    9879%0,53
  • DOLAR

    34,75% 0,05
  • EURO

    36,52% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2950,65% 0,01
  • Ç. ALTIN

    4822,44% -0,35

Aile hekimlerinin yazdığı ilaçlara kota getirildi

SAĞLIK 3.12.2024 15:34:42 0
Aile hekimlerinin yazdığı ilaçlara kota getirildi

Aile Hekimleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, aile hekimlerine antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazmada kota getirildi. Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın, uygulamanın tedavi aksaklıklarına ve ilaç erişiminde sorunlara yol açabi

Geçtiğimiz günlerde aile sağlığı merkezlerinde çalışan aile hekimlerine yönelik yeni bir Aile Hekimleri Yönetmeliği yayımlandı. Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Aile Hekimleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle aile hekimlerine antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazmada kota getirildiğini belirterek, uygulamanın tedavi aksaklıklarına ve ilaç erişiminde sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

Erakın, "1 Kasım tarihinde, aile hekimleri tarafından bütün eczacılarımıza gönderilen bir yazıyla, yeni bir yönetmeliğin Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlandı. Bu yönetmelikte, aile hekimleri tarafından yazılan antibiyotik, ağrı kesiciler ve mide koruyucu proton pompası gibi mide koruyucu ilaçların belli bir kotayı aşıldığı takdirde, reçeteye bağlı olarak açıldığı takdirde aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılacağı şeklinde bir bildiri aldık. Bize gelen mesajlardan böyle bir durum olduğunu gördük." dedi.

"Aile hekimlerinin maaşlarından 20 bin liraya kadar kesinti yapılabilir"

Konuyla ilgili ilaç sektörleriyle bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Erakın, "Görüşmede, böyle bir yönetmeliğin yayınlandığını ve şu an kriterlerin belli olmamakla beraber, antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaçlar yazıldıkça bunun kotasına bağlı olarak aile hekimlerinin maaşlarından 20 bin liraya kadar kesinti yapılabileceğini ve bu uygulamanın daha da genişletilerek, önümüzdeki yıldan itibaren de diğer hekimleri de kapsayacak şekilde genişleyeceği bilgisini aldık." diye konuştu.

"Türkiye'nin antibiyotik karnesi oldukça kötüdür"

Eczacılar olarak, öncelikli görevlerimizden bir tanesi halkımızın ilaca ve ilaç eczacılık hizmetine kesintisiz ulaşmasını sağlamak olduğunu söyleyen Erakın, "Fakat bu yönetmelikte görüyoruz ki, yazılan ilaçlarda bir kota uygulaması getiriliyor. Avrupa ile ülkeleriyle karşılaştırdığımız zaman, Türkiye'nin antibiyotik karnesinin oldukça kötü olduğunu biliyoruz. Avrupa'da yıllık antibiyotik ortalaması yüzde 17'lerde olduğu yerde, Türkiye'de yüzde 60 kullanımdan bahsediyoruz. Bu oran, yaklaşık Avrupa ülkelerinin dört kat üstünde bir antibiyotik tüketimini göstermektedir. Bu iyi bir tablo değil, bunu biliyoruz. Fakat bu tip uygulamalarla hasta tedavisinde kota koyulmasını biz doğru görmüyoruz. Mevcut hasta tedavileri olabilir. Bu hasta tedavileri, bu antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu uygulamalarıyla, kota uygulamalarıyla tedavi edilir. Aksamalar oluşabilir. O yüzden biz bu uygulamanın doğru olduğunu düşünmüyoruz. Hâlihazırda devam eden aile hekimlerinin eylemi de şu an bu yönetmelikle ilgilidir." ifadesini kullandı.

"Hasta, bu ilacı kullanmak durumunda ne yapacak"

Şu aşamada sadece bu ilaçların aile hekimliği tarafından yazılamayacağı bilgisini aldıklarını belirten Erakın, "Bu neyi getirecek? Yarın öbür gün bu hasta, bu ilacı kullanmak durumunda ne yapacak? Hasta ya ilacını kullanamayacak, ya da yine reçete oluşturup belki ücretli almak isteyecek. Bu durumda yine tedavilerde aksama anlamına geliyor. Çünkü biz burada hastanın ilaca ulaşabilirliğini tanımlarken ne diyoruz? Hasta, reçetesini yazdırıp, sosyal güvence kapsamında bu ilacı temin edebiliyorsa, biz hasta ilaca ulaşabilir diyoruz. O şekilde tanımlıyoruz. Bu şekilde sağlayamadığı zaman ilacı, hasta ilaca ulaşamıyor demektir." şeklinde konuştu.

"Raporlu ilaç kapsamında,  üçer, dörder kutu yazan ilaçların şu an birer kutu yazılıyor"

Uygulamanın eczacıları olumsuz yönde etkileyeceğini ifade eden Erakın, "Başlangıç döneminde reçeteli olarak satışların durmasını tahmin ediyoruz. Ya da azalmasını, zaten şu an görmeye başladık. Bu ilaçların raporlu ilaç kapsamında,  üçer kutu, dörder kutu yazan ilaçların şu an birer kutu yazıldığını görüyoruz. Burada bir süre olarak belli bir miktar ilaç yazılıyor hastalara. Bunu görmeye başladık. İlaçlar tekrar reçete edilecek. Hastanın bu ilacı gerekiyorsa, bu ilaç tekrar reçete edilecek. Bu sefer tekrar hekime müracaat demek, tekrar hekimin bu ilacı reçete etmesi demektir." dedi.

"Hasta ilaca ulaşması gerekiyor"

Uygulamanın sistemi meşgul etme anlamına geldiğini söyleyen Erakın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü hasta ilaca ulaşması gerekiyor. Sonuçta orada, bu hizmeti sağlamak adına birinci basamak sağlık hizmet sunucusu olarak hizmete devam ediyoruz. Yeri geliyor, hekim tarafına yazılmış listelerde ücretli olarak da ilaçları hastaya veriyoruz. Fakat bu, hastanın sosyal güvencesi anlamında risklisini karşılamış olduğu anlamına gelmiyor." diye konuştu. (İLKHA)


Balıkesir açıklarında 20 düzensiz göçmen yakalandı

Mardin’de otomobil takla attı: 4’ü çocuk 7 yaralı

Fransa'da hükümet güvenoyu alamayarak düştü

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığından engelli derneklerine ziyaret

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı ile görüştü

Rusya'dan hipersonik füze tatbikatı

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle 20 kişi hastaneye başvurdu

Siyonist katillerden Gazze'de yeni katliam: 20 şehit

Malatya'da 2 araç çarpıştı: 3 yaralı

Güney Kore'de Kabine'den toplu istifa açıklaması

Lavrov, AB üyesi Malta'ya gidiyor

Malatya'da zincirleme kaza: 2 yaralı

Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması

Minibüs şarampole devrildi: 1 ölü, 3 yaralı

Gürcistan'da tansiyon düşmüyor: 22 gözaltı

Gine'de yaşanan izdihamda ölü sayısı 135'e yükseldi

Çanakkale'de 15 düzensiz göçmen yakalandı

Çin ile Filipinler arasında Güney Çin Denizi'nde gerginlik

Cizre'de "Okulumla Sosyalleşiyorum" etkinliği düzenlendi

Van'da 14.5 kg uyuşturucu ele geçirildi şüpheli Ağrı'ya getirildi

Avustralya tarihinin en büyük uyuşturucu operasonu

Tayland'da Buda heykeli keşişlerin üzerine çöktü: Bir ölü 3 yaralı

Şanlıurfa’da trafik kazası: 2 yaralı

Otomobil ile öğrenci servisi çarpıştı: 24 yaralı

Üniversite öğrencileri: Kaybedeni olmayan siyer yarışmasına herkesi davet ediyoruz

Çocuklarda alerjik reaksiyonlar

Tayland'daki sel felaketinde can kaybı artıyor

Malatya'da iskele asansörü çöktü: 3 ağır yaralı

Çin ile Nepal arasında Stratejik İşbirliği Anlaşması

OECD: Küresel büyüme gelecek 2 yılda 3,3 bekleniyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku