• BIST 100

    10075,20%1,14
  • DOLAR

    35,36% 0,13
  • EURO

    36,47% 0,39
  • GRAM ALTIN

    2999,46% -0,71
  • Ç. ALTIN

    4874,55% 0,35

Aile hekimliğinde yeni dönem: Aile hekimleri artık hastanelerden tetkik isteyebilecek

SAĞLIK 2.01.2025 12:19:28 0
Aile hekimliğinde yeni dönem: Aile hekimleri artık hastanelerden tetkik isteyebilecek

Aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezleri dijital entegrasyon çerçevesinde INR, röntgen, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri doğrudan talep edebileceği gibi hastalar, hastaneye gidip herhangi bir poliklinik kaydı yaptırmadan

Birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyon çalışmaları tamamlanarak 1 Ocak itibariyle tüm illerde uygulanmaya başlandı.

Bu entegrasyon çerçevesinde, aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezleri, hastanelerle dijital olarak entegre olacak. Bu sistem sayesinde aile hekimleri, INR, röntgen, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri doğrudan talep edebilecek. Hastalar, hastaneye gidip herhangi bir poliklinik kaydı yaptırmadan tetkiklerini çektirebilecek; sonuçlar ise aile hekimlerinin ekranlarında görüntülenebilecek.

"Oluşturulan not bilgisi, hastanedeki hekimler tarafından görüntülenebilecek"

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Ocak itibariyle hayata geçirilen dijital entegrasyon uygulaması hakkında şunları kaydetti:

"Aile hekimlerinin, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kendilerine kayıtlı hastaları için hastanelerden alabildiği muayene randevularına ek olarak yalnızca kendi hastalarına özel kullanılabilecek kontenjanlar oluşturulmuştur. Bu hastaların ikinci ve üçüncü basamak muayenelerinde MHRS’den randevu alan hastaya uygulanan işlem basamakları uygulanacaktır. Aile hekimleri, kendisine kayıtlı hastasını muayene veya değerlendirmesi sonucunda hastaneye yönlendirilmesine karar verdiğinde kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden sevk veya hekim notu oluşturabilecektir. Oluşturulan not bilgisi, hastanedeki hekimler tarafından görüntülenebilecektir."

Pamukçu, "İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, aile hekimleri tarafından yönlendirilen hastaları veya doğrudan hastaneye başvuran hastaları değerlendirdikten sonra sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden aile hekimine geri bildirim notu yazabilecektir. Aile hekimleri ise bu geri bildirim notlarını kendi sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden görüntüleyebilecektir." ifadelerine yer verdi.

"Hasta, istem tarihinden itibaren en geç 3 iş günü içinde hastaneye müracaat etmeli"

Laboratuvar tetkikleri için istem tarihlerinin geçerlilik sürecine ilişkin detayları aktaran Pamukçu, "Aile hekimleri, laboratuvar tetkikleri için istem yaptıktan hemen sonra hastaya e-Nabız tarafından benzersiz, özel bir kod üretilecek olup aile hekimi bu kodu hastası ile paylaşacaktır. Bu işlem esnasında hastalar için hastanelerde ayrıca muayene girişi yapılmayacak, herhangi bir randevu sorgulanmayacak ve hastanedeki hekimler tarafından tekrar tetkik isteminde bulunulmayacaktır. Hasta, istem tarihinden itibaren en geç 3 iş günü (mamografi ve ultrason hariç) içinde hastaneye müracaat etmezse ilgili kod geçersiz olacaktır." şeklinde konuştu.

Aile hekimleri kendisine kayıtlı hastalar için görüntüleme tetkiklerini, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi aracılığıyla doğrudan ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarından isteyebileceğini sözlerine ekleyen Pamukçu, "Bu işlemlerden mamografi ile Gelişimsel Kalça Displazisi kapsamında uygun 20 ile 100 günlük arası bebek yaş grubundan istenilecek ultrason tetkiki için aile hekimleri kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden kişiye randevu oluşturabilecek olup hastane-gün-saat randevu bilgilerini hastası ile paylaşacaktır. Direkt grafi istemlerinde ise laboratuvar tetkiki ile ilgili yöntem uygulanacaktır." ifadelerini kullandı.

"Hekimler, uygun gördükleri hastalarına Sağlıklı Hayat Merkezlerine MHRS üzerinden randevu oluşturabilecek"

Aktarımında laboratuvar tetkiki ve görüntüleme tetkikleri için ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına aile sağlığı merkezinden yönlendirilen hastaların durumuna da değinen Pamukçu, "Kendileri için planlanan 'Hasta Kayıt Bankosu'nda kayıt işlemleri yapılarak kişi kan alma ve/veya radyoloji birimine yönlendirilecektir. Kan tetkikleri ve görüntüleme sonuçları aile hekimlerinin kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi ekranlarına uyarı olarak düşecektir." dedi.

Pamukçu, "Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, uygun gördükleri hastalarına danışmanlık hizmetlerinden faydalanmaları amacıyla Sağlıklı Hayat Merkezlerine MHRS üzerinden randevu oluşturabilecek, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden bilgi notu düzenleyerek yönlendirebilecektir. Yönlendirilen hastaya ilişkin bilgi notu, Sağlıklı Hayat Merkezi personelinin kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden görüntülenebilecektir. Sağlıklı Hayat Merkezi personeli, kişiye verdiği danışmanlık faaliyetleri ile ilgili bilgi notunu, kullandığı sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden oluşturabilecek. Oluşturulan bilgi notu, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler tarafından, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden görüntülenebilecek." dedi.

"Vatandaşlar tüm sonuçlarını kendi e-Nabız profillerinde görüntüleyebilecek"

Sağlıklı Hayat Merkezinde görevli personel, kullandığı sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden hastaya ait son üç hekim bilgi notunu görüntüleyebileceğini sözlerine ekleyen Pamukçu, şu ifadelere yer verdi:

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde görevli sorumlu hekim ve diyetisyen, herhangi bir sağlık kuruluşunda 90 gün içerisinde yapılmış olan tahlil ve tetkik sonuçlarını, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden görüntüleyebilecektir. Vatandaşlar tüm sonuçlarını kendi e-Nabız profillerinde görüntüleyebilecektir. Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin dijital entegrasyonu aracılığıyla tetkik, görüntüleme, danışmanlık gibi yeni eklenecek hizmet türleri sağlık bilgi yönetim sistemi vasıtasıyla sisteme otomatik entegre edilebilecek olup il sağlık müdürlükleri, hastaneler ve birinci basamak tesislerince bu güncellemeler takip edilerek hizmetlerin devamlılığı sağlanacaktır." (İLKHA)


Meteorolojiden kar, sağanak ve buzlanma uyarısı

Siyonist rejim Lübnan ile yaptığı ateşkesi ihlal etmeyi sürdürüyor

İki tır'ın karıştığı kazada 1 kişi öldü

ABD kar fırtınası alarmı

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Avusturya Başbakanı Nehammer istifa kararı aldı

Sinop'ta trafik kazası: 4 yaralı

Güney Kore'de Yoon Suk Yeol hakkında tutuklama emri askıya alındı

Mozambik'te şiddet olaylarından kaçan binlerce kişi ülkeyi terk etti

Batman'da dinlenme alanında çıkan yangına 4 gözaltı

Etiyopya'da volkanik patlama

Mardin'de zincirleme kaza: 6 yaralı

Pakistan’da bombalı saldırı: 5 ölü, 32 yaralı

Malatya'da çeşitli suçlardan 44 kişi yakalandı

Gürcistan'da iki ayı aşkın bir süredir protestolar devam ediyor

Petrol sızıntısının ardından Kırım'da olağanüstü hal ilan edildi

ABD, Ukrayna'ya yeni bir yardım paketi açıklamaya hazırlanıyor

Kassam, ellerindeki bir siyonist esirin görüntülerini paylaştı

Çanakkale açıklarında 26 düzensiz göçmen kurtarıldı

Haiti'de çete şiddeti devam ediyor

2024 yılında Batı Şeria ve Kudüs'te 80'i çocuk 534 şehit

Rusya, Luhansk yönünde ilerleyişini sürdürüyor

Teknolojinin bedeli psikolojik sorunlar mı?

Yolcu otobüsü uçuruma yuvarlandı: 13 ölü, 29 yaralı

Şam havaalanında uluslararası uçuşlar yeniden başlıyor

Yolcu otobüsünde 14 kilogram esrar ele geçirildi: 2 gözaltı

Hindistan'da havai fişek tesisinde patlama: 6 ölü

Yetimler Vakfı Gazze'de yaraları sarmaya devam ediyor

Gaziantep'te trafik kazası: 1 ölü

Akdeniz'in doğusu için fırtına uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ