• BIST 100

    9508,6%2,51
  • DOLAR

    37,90% -0,18
  • EURO

    42,21% 1,43
  • GRAM ALTIN

    3811,26% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6214,21% 0,85

Ailelere okul fobisi olan çocukları için evi 'okul ortamına çevirme' önerisi

EĞİTİM 7.09.2023 10:40:08 0
Ailelere okul fobisi olan çocukları için evi

Ailelere okul fobisi olan çocukları için evi 'okul ortamına çevirme' önerisi

Eğitimci Sosyolog Serkan Kılıç, okul fobisi olan çocuklar için ailelere evi okul ortamına çevirmelerini tavsiye ederek, 'Evde bir takım alıştırmalar yaparak bu noktada yapacağımız en büyük tavsiye kitap okumak. Çocuğunuzla kitap okuma saati yaparak bu süreci çok daha rahat atlatabilirsiniz' dedi.
Okula başlamak veya yeni bir okula geçiş yapmak, bazı çocuklar için korku ve endişe oluşturabiliyor. Bu korku çocukların okul deneyimlerini engelleyerek, sosyal gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor. Eğitimci Sosyolog Serkan Kılıç, bu süreçte çocukların duygusal, sosyal, bedensel ve zihinsel gelişimlerine uygun bir şekilde hareket etmenin son derece önemli olduğunu belirtti. Çocuklarda yaşanan bu korkuya karşı anne ve babalara tavsiyelerde bulunan Kılıç, çocukların gösterdiği tepkilere dikkatle yaklaşılması gerektiğini vurguladı. Okula uyum sağlayabilmenin çocuğun yaşantısını etkileyen önemli bir deneyim olduğunu ifade eden Kılıç, 'Özellikle ilkokula başlayan çocuklar ve ebeveynleri ayrı bir telaş ve heyecan beklemektedir. Bu süreçte okula başlayan çocuklar ve ebeveynlerde okula karşı bir kaygı ve fobi durumu oluşabilir. Bu süreçte çocukların duygusal, sosyal, bedensel ve zihinsel gelişimlerine uygun bir şekilde hareket edebilmek son derece önemlidir. Çocuğunuz okula karşı bir fobi ya da kaygı durumu oluşturduysa bu konuda öncelikle sabırlı olalım, sinirlenmeyelim. Çünkü çocuk ev ortamından okul ortamına geçince farklı bir sürece girmiş oluyor. Dolayısıyla bu sürece adapte olabilmesi zaman alabilmektedir' dedi.
'Özellikle bu konuda velilerimize yapacağımız en önemli tavsiye, kendimizden örnek vermektir' diyen Kılıç, 'Eğer baba çalışıyor ise kendisinden örnekler verip onun da işe gitmesi gerektiğini, onun da bir sorumluluk sahibi olduğu ya da anne ev hanımı ise ev ortamından örnekler vererek ev ortamında yapması gereken bir takım sorumlulukları olduğunu söyleyip, zihinsel sürecine bu noktada etki edilebilirsek, bu kaygı sürecini rahatlatabiliriz. İkinci tavsiyemiz, öğretmenleriyle mutlaka sık sık iletişimde olalım. Çocuğunuz okul ortamında ne gibi davranışlar sergilemektedir? Nasıl hareket etmektedir? Bu konuda öğretmeninden bir takım bilgiler alabilirseniz çocuğunuzun okula karşı geliştirebileceği kaygı durumu var ise, buna bu noktada tedbir de almak daha kolaylaşacaktır' diye konuştu.
Kılıç, üçüncü tavsiye olarak da çocuğun sosyal çevresini mutlaka takip etmek gerektiğini belirterek, 'İçinde bulunduğu sosyal çevre son derece önemli faktördür. Çocuğunuz bir yaz tatili sürecinden çıktı, yaz tatili sürecinde çocuğunuzun içinde bulunduğu sosyal çevre çok çok farklıydı, okulun içerisinde bulunacağı sosyal çevresi daha farklı olacaktır. Çocuğunuz okula yeni başlıyorsa sıfırdan bir çevre ile karşılaşacaktır. Dolayısıyla bu çevre içerisinde bir takım olumsuzluklarla karşılaşabilir. Çevreden dışlanması ve çevresi içerisinde bir takım baskılar görmesi çocuğun okula karşı fobi oluşturmasına sebebiyet verecektir. Dolayısıyla bu süreci sağlıklı atlatabilmeniz için çocuğunuzla buna dair birtakım iletiler almanız gerekmektedir. İçinde bulunduğu sosyal süreci takip etmeniz gerekir' şeklinde konuştu.

'Çocuğumuz ile iletişimi koparmamak gerekir'
Dördüncü tavsiye olarak çocukla sık sık iletişim içerisinde olunması gerektiğini aktaran Kılıç, 'Nasıl ki öğretmenle sık sık iletişimin içerisinde olmanız gerektiğini belirttiysek, çocuğunuz ile de iletişim içerisinde olup çocuğunuzdan içinde bulunduğu sosyal çevreye dair bir takım bilgiler almamız gerekiyor. Bu noktada çocuğunuza bir takım sorular sorup, okuldan eve geldiğinde ’Zamanın nasıl geçti? Zamanını nasıl geçirdin?’ şeklinde sorular yöneltip çocuğunuzdan buna yönelik bir takım iletiler alabilirsiniz. Özellikle bu noktada yaptığımız araştırmalarda, çocukların bu soruyu daha çok babadan almak istedikleri noktasında bir takım bilgiler alıyoruz. Özellikle babanın bu soruyu çocuğa yöneltmesi, çocukların daha çok mutlu olmasına neden oluyor. Bu noktada babaların bu soruyu yöneltmesi ile almış olduğu motivasyonla size içinde bulunduğu sosyal çevreye dair bilgiler verecektir. Siz bu bilgileri aldığınızda daha kolay yardımcı olabilirsiniz' dedi.

'Evi okul ortamına çevirerek kaygıyı giderebiliriz'
Çocukla evde bir takım alıştırmalar yapılmasını öneren Kılıç, 'Bunu evi okul ortamına çevirerek yapabilirsiniz. Evde bir takım alıştırmalar yaparak bu noktada yapacağımız en büyük tavsiye kitap okumak. Çocuğunuzla kitap okuma saati yaparak bu süreci çok daha rahat atlatabilirsiniz. Çünkü bireyin en büyük arkadaşı kitaptır. Çocuğunuz kitaptan çok büyük fayda görür. Yarım saatle başlayabilirsiniz. Yarım saatlik okuma saatleri babanın da işin içine dahil olduğu bir kitap okuma saati yaparak, var ise oluşturduğu bir fobiyi çok rahat bir şekilde atlatmasına yardımcı olacaktır. Şayet bunları yapmanıza rağmen çocuğunuzda yine fobi ya da kaygı oluştuğuna dair bir izlenim edindiyseniz mutlaka uzman bir psikologdan yardım almanız gerekmektedir. Eğitim-öğretim hayatına başlayan bütün çocuklarımıza başarılar dilerim’’ dedi.

Almanya'da koalisyon protokolü onaylandı

Rehberim Peygamberim Hadis Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu

İşgalcilerin çocukken esir aldığı simge isim Manasıra, özgürlüğüne kavuştu

Muhammed Sudan Hoca vefatının 11'inci yılında mezarı başında yad edildi

Bir başıboş köpek saldırı vakası daha

Siyer Yarışması’nda Türkiye geneli dereceye giren 22 Ağrılı ödüllendirildi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Somalili bakan ile görüştü

Siirt’te tatlı şerbeti dökülen 3 yaşındaki çocuk yaralandı

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir: Yerli olana boykot, yerli olmamanın göstergesidir

"Uluslararası Gençlik Güçlendirme Konferansı" İstanbul'da başladı

Hakkâri’de 93 çatı uçtu, sert rüzgar etkisini sürdürecek

Gazze'de insani kriz her geçen gün derinleşiyor: Acil ilaç çağrısı yapıldı

Hatay’da trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı

Çin, ABD'nin gümrük vergilerinden kötü etkilenen ihracatçılara yardım edecek

HÜDA PAR, Diyanet'i Gazze için "Tekbir Cuması"na desteğe çağırdı

Tunceli'de şap karantinası

Nijerya'da menenjit salgını: 115 can kaybı

Türkşeker’e bin 685 daimi işçi alınacak

Rusya ve ABD tutuklu takası yaptı

HÜDA PAR Elazığ İl Başkanlığı’ndan okul kantinlerinde boykot ürünlerinin satılmasına tepki

Şanlıurfa’da seyir halindeki otomobil alev aldı

Gazze'de şehit sayısı 50 bin 886'ya yükseldi

Kongo Nehri'nde alabora olan teknede 50 ölü

Şanlıurfa’da park halindeki otomobil alev aldı

Siirt Üniversitesi’nden laparoskopik tohumlama adımı

Meteoroloji'den Bursa'ya kar yağışı uyarısı

Batman Valiliğinden zirai don uyarısı

Kuyumcular: Altın daha da yükselmeden yatırım yapılmalı

Afganistan'da mühimmat deposu patladı: 4 yaralı

Filistinli ressamların fırçasından "Hâlâ Yaşıyorum" sergisi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ