• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

Akademi Giriş Sınavı'na ilişkin konu dağılımı belli oldu

EĞİTİM 17.01.2025 10:07:33 0
Akademi Giriş Sınavı

Millî Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) ilişkin konu dağılımları ile sınava ilişkin detaylar açıklandı.

MEB-AGS; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2025 AGS ve 2025 ÖABT olmak üzere 13 Temmuz'da iki oturum olarak gerçekleştirilecek.

Adaylar, sınava ilişkin açıklama ve testlerin konu dağılımlarına, "dokuman.osym.gov.tr" adresi üzerinden ulaşılabilecek.

Sınavın kapsamı

ÖABT, Türkçe, ilköğretim matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler, Türk dili ve edebiyatı, tarih, coğrafya, matematik, fizik, kimya ve kimya teknolojisi, biyoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi ile imam hatip lisesi meslek dersleri, rehberlik, sınıf öğretmenliği, okul öncesi ve beden eğitimi alanlarında yapılacak.

ÖSYM tarafından, ÖABT kapsamında sınav yapılmayan yabancı dillerdeki alanlarda Millî Eğitim Akademisine girişte, ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS, e-YDS) sonuçlarından oluşturulan puan türü kullanılacak.

AGS'de 80 soru için 110 dakika süre verilecek

Öğretmen adaylarına, AGS'de 80, ÖABT'de 50 çoktan seçmeli sorudan oluşan testler uygulanacak. Sınav süresi AGS'de 110 dakika olacak.

ÖABT'de ise ilköğretim matematik, fen bilimleri, matematik, fizik, kimya ve kimya teknolojisi testleri 90 dakika, biyoloji, Türkçe, sosyal bilgiler, Türk dili ve edebiyatı, tarih, coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi ile imam hatip lisesi meslek dersleri, rehberlik, sınıf öğretmenliği, okul öncesi ve beden eğitimi testleri ise 70 dakika olacak.

ÖABT veya YDS/e-YDS yapılmayan öğretmenlik alanlarında akademiye giriş için MEB-AGS-P1 puanı esas alınacak.

Doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek

Her adayın testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek.

Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puanı bulunacak. Buna göre, AGS'de bulunan 6 konu ayrı birer alt test olarak değerlendirilecek.

Bu 6 alt test için adayların ham puanları ayrı ayrı hesaplanacak. Her alt test için sınava giren adayların ham puanları kullanılarak, ortalama ve standart sapma değerleri bulunacak. Bulunan ortalama ve standart sapma değerleri kullanılarak her alt test için adayların ham puanları, ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek.

ÖABT'de yer alan her test için sınava giren adayların ham puanları ayrı ayrı hesaplanacak. Her test için adayların ham puanları kullanılarak ortalama ve standart sapma değerleri bulunacak.

Bulunan ortalama ve standart sapma değerleri kullanılarak her test için adayların ham puanları, ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek. Her test ve alt test için hesaplanan standart puanlar, ağırlıklandırma oranları dikkate alınarak toplanacak ve ağırlıklı puanlar bulunacak.

Din kültürü ve ahlak bilgisi ile imam hatip lisesi meslek dersleri testine ilişkin ham puan ve standart puan hesaplama işlemleri testte yer alan 3 alt test için ayrı ayrı yapılacak. Bu alandan sınava giren adaylar için diğer şartları sağlamaları hâlinde MEB-AGS-P1 puanına ek olarak MEB-AGS-P2-16 ve MEB-AGS-P2-17 puanları hesaplanacak.

MEB-AGS-P3 puanının hesaplanmasını isteyen adaylar, puanının hesaplanmasında dikkate alınacak yabancı dil grubunu AGS başvurusunda seçebilecek.

İlgili yılda AGS'den önce yapılan YDS ve e-YDS'de başvurudaki yabancı dil grubuna ilişkin puanı olan ve ilgili mevzuatta yer alan yabancı dil grubuyla uyumlu lisans düzeyinde eğitim bilgisi bulunan adayların YDS ve e YDS'ye ilişkin standart puanları, her yabancı dil için ayrı ayrı olmak üzere ortalaması 50, standart sapması 10 olacak şekilde belirlenecek.

İlgili yılda, AGS'den önce yapılan aynı dilde birden fazla YDS ve e-YDS sonucu olan adayların en yüksek sınav sonucu değerlendirmeye alınacak.

Farklı dillerde birden fazla sınav sonucu olan adayların ilgili puanının hesaplanmasında başvuruda seçtiği yabancı dil grubu dikkate alınacak.

AGS testinde en az 1 ham puanı bulunmayan adaylar, bu test için yapılacak hesaplamalara alınmayacak ve bu adaylara ait herhangi bir sınav puanı hesaplanmayacak.

Bir adayın, herhangi bir ağırlıklı puanının hesaplanabilmesi için adayın söz konusu puan türüne ilişkin ağırlıklı puanın hesaplanmasında kullanılan standart puanların tümünün hesaplanmış olması gerekecek. (İLKHA)

Portekiz erken genel seçim için sandık başına gidecek

Meteorolojinin uyardığı Bursa'da sağanak yağış etkili oluyor

Şanlıurfa’da organize suç operasyonu: 8 şüpheli tutuklandı

Çevre haftası öncesi geri dönüşüm yarışması başlıyor

Topladıkları 250 bin TL.'yi Gazze için bağışladılar

Minikler paralarını Gazze için bağışladı

Adıyaman Havaalanı'nda nisan ayında 33 bin 859 yolcuya hizmet verildi

Depremzede esnaf: İş yerim çalışmaya uygun inşa edilmedi

Takla atan araç ters döndü: 1 yaralı

Avşo Deresi'nde kapsamlı temizlik çalışması

13 metrekarelik atölyede dört sanatı tek bir çatı altında yaşatıyor

Kınalı keklik avlayan şahsa 63 bin lira ceza

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ki konferansta Filistin’de yaşanan hukuksuzluklar konuşuldu

Umut Kervanı Van’da yardım çalışmalarını sürdürüyor

Malatya'da 4-6 yaş grubu Kur'an kursları tanıtım günleri başladı

Gaziantep'te iş yerinde patlama: 5 yaralı

Siirt’te silahlı saldırı: 5 gözaltı

Dr. Dağılma: Gençlerin gelişimine katkı sunacak alanların çoğalması lazım

Gazze’de şehit sayısı 53 bini aştı

Yazar Tunç: Hasan Saklanan, şehadetiyle İbrahimi duruş sergiledi

Bağdat'ta 34. Arap Birliği Zirvesi başladı: Gazze'nin yeniden imarı ve zorunlu göçe karşı net mesajlar

Şanlıurfa’da tır otomobile çarptı: 1 kişi ağır yaralandı

Siyonist rejim Yemen'e saldırdı: 1 şehit, 11 yaralı

Şanlıurfa’da araç şarampole uçtu: Sürücü hafif yaralandı

Kitap fuarına katılan gençler: Okumayan bir nesille karşı karşıyayız

7 ilde eş zamanlı DAİŞ operasyonu: 2 kişi tutuklandı

Siyonist vekil Waldiger: Gazze'de çocuklar dahil herkes ölmeli

Ankara'da sağlığa zararlı 40 ton ürünün satışı engellendi

Pezeşkiyan'dan Trump'a: Gazze'deki katliama sessiz kalan biri barıştan söz edemez

Bağdat zirvesi başladı: Gazze için somut adımlar bekleniyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ