• BIST 100

    15601,63%-0,65
  • DOLAR

    44,05% -0,04
  • EURO

    51,20% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7272,37% -0,39
  • Ç. ALTIN

    11762,06% -1,54

Akademisyen Ceylan: Gazze halkının direnişi tarihi bir başarıdır

16 Ocak 2025, Perşembe 17:07
16 Ocak 2025, Perşembe 17:07
Akademisyen Ceylan: Gazze halkının direnişi tarihi bir başarıdır
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mardin Artuklu Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi akademisyen Ahmet Ceylan, Gazze’de yaşanan büyük yıkıma rağmen Gazze halkının direnişinin tarihî bir başarı olduğunu vurguladı.

İşgalci siyonistlerin, Gazze Şeridi'ne yönelik soykırım savaşı 467 gündür sürerken, dün akşam ateşkes anlaşmasına varıldığı açıklandı.

Mardin Artuklu Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi aAkademisyen Ahmet Ceylan, siyonist rejim ile HAMAS arasında varılan ateşkes anlaşması ve sonrası sürece dair İLKHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

Ceylan, Gazze’deki insani yıkımı, ateşkesin arka planını ve bölgenin geleceğine dair beklentilerini dile getirerek, siyonist rejimin, HAMAS’ın sunduğu maddeleri kabul etmekle başarısızlığını kabul ettiğini ifade etti.

HAMAS ile siyonist rejim arasında varılan ateşkes anlaşmasının barış anlamına gelmediğini vurgulayan Ceylan, “Her ateşkes, yalnızca fiili çatışmaların durdurulması anlamına gelir. Barış, çok daha farklı bir süreçtir ve uzun vadeli müzakerelerle mümkündür. Şu anda bu tür bir barış beklentisinden oldukça uzağız. Tarihte hiçbir savaş sonsuza dek sürmemiştir; ya taraflardan biri pes eder ya da iki taraf da yorgun düşüp belli ilkelerde anlaşmaya çalışır. Fakat şu an bölgedeki şartlar bu tür bir uzlaşı için uygun değil.” dedi.

Ateşkesin arka planında hangi güçlerin yer aldığına dair açıklamalarda bulunan Ceylan, “Trump ve Biden, bu ateşkesi kendi başarısı olarak lanse ediyor. Trump, 'İki tarafa da baskı yaptım, kabul ettirdim' ifadelerini kullandı. Ancak daha önceki açıklamalarında bölgeyi tehdit eden ve israil’i cesaretlendiren açıklamalarda bulunmuştu. 'Orayı cehenneme çevirin' gibi sözler sarf ettiğini hatırlıyoruz. Bu tehditler, anlamsız ve gereksizdi. Çünkü israil, zaten Gazze’yi yakıp yıkıyordu. Böyle bir durumda yeni bir ateşkes sürecine ulaşmak kaçınılmazdı ama israil’in şartları kolay kolay kabul edeceğini düşünmüyordum.” şeklinde aktardı.

“Ateşkes anlaşması, HAMAS açısından büyük bir başarıdır”

Ceylan, ateşkes anlaşmasında yer alan maddelere de değinerek, “israil, Selahaddin ve Philadelphi koridorunu terk etmeyi kabul etti. Bu gerçekten şaşırtıcı.  Çünkü bu tür maddeler, israil’in kolay kolay kabul edemeyeceği şartlardı. Gazze’nin yönetimine karışmayacaklarını beyan ettiler, bu da HAMAS’ın Gazze üzerindeki etkisinin devam edeceğini gösteriyor. HAMAS açısından bakıldığında bu büyük bir başarıdır. Ancak Gazze halkı açısından savaşın yıkıcı etkilerini göz ardı etmemek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Gazze halkının soykırıma, imanın vermiş olduğu güçle göğüs gerdiğini aktaran Ceylan, “Savaş yıkımdır, kazananı olmaz. Gazze halkı büyük bir acı yaşadı. 46 binin üzerinde insan şehit oldu. Şehit olan çocuk sayısı 20 bine, kadın sayısı ise 13 bine yaklaştı. Yaralı ve kayıp insan sayısı düşünüldüğünde bu rakam 200 bini aşıyor. Gazze’nin nüfusunu 2 milyon olarak kabul edersek, neredeyse her 10 kişiden biri ya şehit olmuş ya yaralanmış ya da kayıptır. Bu akıl almaz bir yıkım. Fiziki olarak Gazze’de ayakta kalmış bina neredeyse yok. Bu binaların yeniden inşası yıllar alacak ve milyarlarca dolarlık bir maliyet gerektirecek.” şeklinde ifade etti.

“Gazze’ye yardım konusunda uluslararası toplumun ciddi bir çaba göstermesi gerekiyor”

Gazze’ye yapılacak olan yardımlar ile ilgili olarak Ceylan, “Anlaşmaya göre Gazze’ye günlük 600 tır yardım yapılacak. Ancak bu yardımların yaraları sarmakta ne kadar etkili olacağı tartışılır. Savaş öncesinde Gazze’nin günlük ihtiyacı 500 tırdı. Şimdi 100 tır daha fazla gönderilecek ama bu bile yıkılan binaların inşaat malzemesini karşılamaktan uzak. Bölgedeki insani kriz öylesine büyük ki, sadece temel ihtiyaçları karşılamak için bile uluslararası toplumun ciddi bir çaba göstermesi gerekiyor.” dedi.

Ceylan, siyonist rejimin güvenilmez bir terör devleti olduğunu belirterek, “israil, güvenilmez bir terör devletidir. Ateşkes maddelerini kabul eder gibi yapıyor ama bir yandan da bombardımana devam ediyor. Netanyahu, 'Gazze hükümeti önce şartları kabul ettiğini duyursun, sonra onaylarım' diyor ve sürekli olarak süreci zora sokmaya çalışıyor. israil’in bu tutumu, verdiği sözlere bağlı kalmayacağını bir kez daha gösteriyor.” ifadelerinde bulundu.

Ceylan, Gazze’de yaşanan savaşın kahramanının Gazze halkı olduğunu vurgulayarak, “Bu savaşın kahramanı Gazze halkıdır. Bombardıman altında, yıkımın ortasında büyük bir dirayet gösterdiler. Başka bir halk olsaydı belki orayı terk ederdi ama Gazze halkı vatanına sahip çıktı. Bu özgürlük tutkusu ve iman gücü, Gazze’yi ayakta tutuyor. Ancak Gazze’nin yeniden ayağa kalkması için büyük bir dayanışmaya ve uluslararası yardıma ihtiyaç var. İslam dünyasına ve insanlığa çağrım, Gazze’ye yardım etmeleridir. Bu direniş sadece Gazze’nin değil, insanlığın onuru için verilmiş bir mücadeledir.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Brent petrol 86,62 dolara geriledi

Denizli'de 4,2 büyüklüğünde deprem

Yalova'da uyuşturucu operasyonunda 6 gözaltı

Almanya: Enerji fiyatlarının artışından derin endişe duyuyoruz

Pakistan’da yakıt krizi nedeniyle tüm okullar 31 Mart’a kadar tatil edildi

Erdoğan ile Pezeşkiyan arasında telefon görüşmesi

İzmir'de zincirleme kaza: 3 yaralı

Trump ve Putin telefonda görüştü

Gazze'ye saldırılarda can kaybı 72 bin 133'e yükseldi

Milletvekili Dinç: İslam ülkeleri siyonizme ve küresel emperyalizme karşı net bir duruş sergilemeli

Niğde'de doğal gaz patlaması: 12 yaralı

Manisa'da 2 bin 580 sikke ve 235 tarihi obje ele geçirildi: 1 gözaltı

Siyonist işgalcilerin Gazze saldırıları sonucu şehit gazeteci sayısı 261'e yükseldi

ABD, Doğu Pasifik'te bir tekneye saldırdı: 6 ölü

Denizli'de 4.1 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: Birliğimizi korursak hiçbir zalim bize saldırmaya cesaret edemez

İran Kızılayı: ABD-israilin saldırılarında 13 bin 785 sivil birim hasar gördü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ile görüştü

Bazı kullanıcılar ‘yapay zeka psikozu’ riski altında olabilir!

Malatya'da cami yararına hurda toplayan 72 yaşındaki adam ölü bulundu

Siyonist rejim Orta Doğu'daki gündemden yararlanarak Gazze'de katliamlarını tırmandırıyor

Macaristan’dan AB’ye Rus enerji ürünlerine yasaklar derhal kaldırılsın

Diyarbakır'a düşen mühimmatın görüntülerine İLKHA ulaştı

Azerbaycan ve İran, sınır ötesi yük taşımacılığına yeniden başladı

Enerji fiyatlarındaki artış AB'de endişeye karşılanıyor

Macron: Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle Kıbrıs yakınlarına ulaştı

Avrupa en büyük silah ithalatçısı oldu

Glasgow’daki tren istasyonunda yangın sonucu istasyon kapatıldı

Çocuklarda ekran karşısında yemek masum mu?

BAE'de askeri helikopter düştü: 2 ölü

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Brent petrol 86,62 dolara geriledi

Denizli'de 4,2 büyüklüğünde deprem

Yalova'da uyuşturucu operasyonunda 6 gözaltı

Almanya: Enerji fiyatlarının artışından derin endişe duyuyoruz

Pakistan’da yakıt krizi nedeniyle tüm okullar 31 Mart’a kadar tatil edildi

Erdoğan ile Pezeşkiyan arasında telefon görüşmesi

İzmir'de zincirleme kaza: 3 yaralı