• BIST 100

    9475,19%-0,10
  • DOLAR

    38,01% 0,26
  • EURO

    41,76% -0,64
  • GRAM ALTIN

    3770,50% -0,68
  • Ç. ALTIN

    6139,04% -0,40

Akciğer kanseri için belirli kişilerde yıllık tarama şart

SAĞLIK 4.04.2025 23:50:28 0
Akciğer kanseri için belirli kişilerde yıllık tarama şart

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, “Son 15 yıl içinde sigarayı bırakmış olsalar bile 50-80 yaş aralığında ve 20 paket yıl kullanımı olan kişilerin, düşük doz akciğer tomografisi ile her yıl tarama yaptırmaları gerekir." dedi.

Akciğer kanseri halen tüm dünyada en yaygın ikinci kanser olup en ölümcül tür olarak öne çıkıyor. Hastalığın en büyük risk faktörlerinden birinin tütün kullanımı olduğu da yaygın olarak bilinen bir gerçek.

Bir yıl boyunca günde ortalama bir paket yani 20 sigara içmenin, tıpta bir paket yıl olarak ifade edildiğini paylaşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, "Yıllık taramalar ancak; kişi 15 yıl boyunca sigara içmediğinde, hastanın yaşam beklentisini sınırlayan veya akciğer ameliyatı olmasını engelleyen bir sağlık sorunu varsa ya da kişi 81 yaşına geldiyse durdurulabilir” dedi.

Çalışkan, “Son 15 yıl içinde sigarayı bırakmış olsalar bile 50-80 yaş aralığında ve 20 paket yıl kullanımı olan kişilerin, düşük doz akciğer tomografisi ile her yıl tarama yaptırmaları gerekir." ifadesini kullandı.

Akciğer kanseri tanısında hastanın semptomları, muayenesi ve sonrasında planlanacak görüntüleme yöntemlerinden faydalanıldığını dile getiren Çalışkan, “Göğüs hastalıkları polikliniğinde hastalara genellikle akciğer grafileri çekiliyor ancak bu görüntülüme yöntemiyle akciğerlerin ancak yaklaşık yüzde 70-75’i analiz edilebiliyor. Bu nedenle kanserden şüphelenilen hastalarda tanı için mutlaka akciğer bilgisayarlı tomografisine başvurulmalı.” diye konuştu.  

Akciğer tomografisinde 1 cm’den büyük lezyon (1-3 cm arasında ise nodül, 3 cm’den büyük ise kitle olarak tanımlanır) saptanan hastalarda sonraki aşama olarak PET-BT yani Pozitron Emisyon Tomografisi ve bilgisayarlı tomografi (BT) çekildiğini paylaşan Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, “PET-BT, kanser şüphesi hakkında yorum yapılabilmesi için akciğerde saptanan lezyonların yani anormal dokuların incelendiği ileri tetkiklerdir. Milimetrik yani 1 cm’den küçük nodüllerde kanser riskinin hesaplandığı skorlama sistemlerinden faydalanılır, nodülün radyolojik özellikleri ve boyutu birlikte değerlendirilir buna göre de takip veya ileri tetkik kararı alınır. 8 mm ve üstündeki milimetrik nodüllerde de PET-BT önerilebilir” şeklinde konuştu.

İyi huylu lezyonlar kanser sanılabilir

PET-BT sonucunda kanser lehine bulgu saptanan hastalarda biyopsi veya lezyonun cerrahi olarak çıkartılması seçenekleri değerlendirilir diyen Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, “Burada karar; hastanın tercihlerine, eşlik eden diğer hastalıklarına, akciğer fonksiyonlarına ve lezyonun özelliklerine göre verilir. Bu görüntülüme yönteminde, enfeksiyon sebebiyle oluşmuş bazı iyi huylu lezyonlar da kanser şüphesine neden olabilir. Bu gibi yanıltıcı durumların önlenmesi için PET-BT öncesinde hastaya bir süre antibiyotik verilebilir ve sonrasında akciğer tomografisi ile radyolojik kontrol yapılabilir. Bu ciddi seçimler özellikle göğüs hastalıkları, radyoloji ve gerektiğinde göğüs cerrahisi, tıbbi onkoloji, nükleer tıp branşlarının bulunduğu konseylerde multidisipliner bir şekilde değerlendirilerek yapılır.” dedi.

Kan testi, kanser taraması veya tanısı için yeterli değil

Kan tahlili aracılığıyla da tümör belirteçlerden yararlanılabildiğini ancak bu değerlerin normal olmasının kanseri ekarte etmeyeceğini, yüksek saptanmasının da kanser varlığını kanıtlamayacağını vurgulayan Çalışkan, “Bu nedenle tümör belirteçlerinin akciğer kanseri taramasında rutin olarak kullanılmaları genellikle tavsiye edilmez. Akciğer kanseri ile ilgili güncel verileri içeren uluslararası kılavuzlarda akciğer kanseri taraması için bu yöntem yerine yılda bir kez düşük doz akciğer tomografisi öneriliyor” açıklamasında bulundu.

Hızlı ilerleyen akciğer kanserine karşı hızlı tanı konmalı

Pek çok biyopsi yöntemi bulunduğuna da değinen Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, “Hasta için en az komplikasyon riski bulunan, tanı oranı yüksek ve hızlı olan hatta mümkünse tek işlem ile hem tanı hem de evrelemeye sahip biyopsi yönteminin seçilmesi özellikle hızlı ilerleyen bu kanser türünde önemli. Hangi biyopsi yönteminin seçileceği, göğüs hastalıkları uzmanlığının yetki ve sorumluluğundadır. Hastaya PET-BT ve/veya beyin MR’ı çekildikten sonra biyopsi kararı verilmelidir. Akciğer kanseri hızlı seyirli ve genellikle kötü ilerleyen bir tür olduğundan, tanı işlemlerinin gecikmeden tamamlanması hedeflenmeli.” önerisinde bulundu. (İLKHA)

Trump, TikTok'un ABD faaliyetlerini 75 gün uzattı

Papua Yeni Gine'de 7.2 büyüklüğünde deprem

Elektrikte konut abonelerine yüzde 25 zam

Akciğer kanseri için belirli kişilerde yıllık tarama şart

EGM'den gözaltındaki kadınların aranma şekline yönelik iddialara açıklama

Türkiye'nin ilk jet motoru ihracatı gerçekleşti

ABD, 208 Venezuelalı göçmeni sınır dışı etti

Ebu Ubeyde: Hayattaki esirleri son derece tehlikeli güvenlik önlemleri altında tutma kararı aldık

Kontrolden çıkan otomobil bariyerlere çarptı: 1 yaralı

Lübnan Başbakanı, saldırılarını durdurması için işgale baskı çağrısında bulundu

Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye ve Bulgaristan yeşil enerji koridoru anlaşması imzaladı

Malatya için kuvvetli yağış uyarısı

Şanlıurfa'da trafik çilesi bitmiyor

Bakan Bayraktar, Romanyalı mevkidaşıyla bir araya geldi

Kronik uykusuzluk öğrenmeyi güçleştirip, hafıza problemlerine yol açabiliyor!

Fındık ihracından 1,7 milyar dolarlık gelir

Endonezya'da meydana gelen heyelanda 10 kişi öldü

Telefonu gece boyunca şarjda bırakmak yangın riski taşıyor!

Şevval ayında tutulan nafile orucunun önemi?

"2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi" raporu: "Yeşil ve dijital dönüşümle de küresel rekabet gücü arttırılacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD ile görüşmelerde vergi ile ilgili yapılandırmalar ana başlıkları teşkil edebilir

İl Başkanı Bakan: Vatandaşın işini çözmeyecekseniz, o koltukta durmayın!

Bursa’da hafta sonu yağmur bekleniyor

Umut Kervanı'ndan Gazze'yi yalnız bırakmama çağrısı: Açlıkla pençeleşen kardeşlerimize yardım eli uzatalım

Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Filistin’i Filistinsizleştirme projelerine şahit oluyoruz

HÜDA PAR heyetinden Bingöl’de esnaf ziyareti

36 yıldır faaliyette olan TBMM Camii Kompleksi'nde ezan okunmuyor

İBB'nin cami girişine koyduğu mobil tuvaletlerin kaldırılmamasına tepki

Cenin’e yönelik saldırılarda 74'üncü gün: 36 şehit, 21 bin mülteci

Esnaf ve vatandaşlar tepkili: israil ürünleri boykot edilmeli, yerli ürünler değil

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ