• BIST 100

    10613,82%-0,02
  • DOLAR

    40,45% 0,09
  • EURO

    47,52% -0,04
  • GRAM ALTIN

    4456,77% -0,02
  • Ç. ALTIN

    7068,94% 0,00

Akdeniz anemisi anne ve babada taşıyıcılık varsa çocukta 4’te 1 ihtimalle oluyor

10 Mayıs 2024, Cuma 02:30
10 Mayıs 2024, Cuma 02:30
Akdeniz anemisi anne ve babada taşıyıcılık varsa çocukta 4’te 1 ihtimalle  oluyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Akdeniz anemisi anne ve babada taşıyıcılık varsa çocukta 4’te 1 ihtimalle oluyor

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hematoloji branşında Uzman Doktor Özlem Beyler, “Talasemi, diğer adıyla Akdeniz anemisi kalıtımsal geçen genetik bir kansızlık hastalığıdır. Anne ve babada eğer taşıyıcılık varsa çocukta 4’te 1 ihtimalle hastalık olur. Ülkemizde yüzde 2 oranında görüyoruz” dedi.
Uzman Doktor Özlem Beyler, Akdeniz anemisinin kalıtımsal bir hastalık olduğunu söyledi. Anne ve babada eğer taşıyıcılık varsa çocukta 4’te 1 ihtimalle olduğunu belirten Dr. Beyler, hastalığın Türkiye’de yüzde 2 oranında görüldüğünü ifade etti. “Bu taşıyıcılık neden önemli? Evlilik öncesi genetik danışmanlık gerekebilir” diyen Dr. Beyler, “Hastalar, evlilik öncesi yapılan tarama testleriyle bize yönlendiriliyor. Biz de hemoglobin elektroforeze bakarak bilgilendirme yapıyoruz. Taşıyıcılık bir hastalık değildir, tedavi gerektirmez. Taşıyıcıların evlenmesinde ya da çocuk sahibi olmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak çocuklarına aktarılabildiği bir hastalık olduğu için çocukta ciddi kansızlık olabilir. Bu nedenle takipte olmaları önemlidir” dedi.
Bu hastaların kansızlığı olduğu için gereksiz demir tedavisi verilme durumu olabildiğine dikkat çeken Dr. Beyler, şöyle konuştu:
“O açıdan mutlaka bir hematoloji uzmanına muayene olmalarını öneririm. Daha sonrasında bazı ağır talasemi hastalarına aylık kan nakli yapmak gerebiliyor. Buna bağlı olarak demir yükleri olabiliyor. Başka organların etkilenme riski olabiliyor. Yine bu hastaların aylık takipte kalmaları lazım. Beslenme durumuna gelecek olursak özel bir beslenme şekli yok. Herkes gibi yiyip içebilirler, beslenebilirler. Bazen biz folik asit desteği verebiliyoruz. Yine bu kontrollerdeki kan değerlerine bakarak karar verebileceğimiz bir durum. Tam kan sayımı, periferik yayma, hemoglobin elektroforezi ve demir testlerine bakarak tanı koyuyoruz. Bu şekilde diğer kansızlık nedenlerinden ayırt etmemiz gerekiyor bu hastaları. Çünkü gereksiz yere vitamin takviyesi alıp kan seviyelerini yükseltme durumlarına girmelerini engellemek istiyoruz.”

'Türkiye, Akdeniz Bölgesin’e komşuluğu açısından bu hastalığı sık gördüğümüz bir bölge'
Ailenin eğer bir hastada halsizlik, aşırı yorgunluk, çarpıntı, nefes darlığı gibi kansızlığın oluşturduğu durumlar varsa bir doktora gidip kontrol ettirebileceğini aktaran Dr. Beyler, “Bunun haricinde de evlilik öncesi rutin tarama testi yapılıyor. Bu şekilde ülkemizdeki yüksek taşıyıcılık oranlarından kaynaklanabilecek çocuklara aktarımın önüne geçilmiş oluyor. Bizim bu civar için oran yüzde 6 diyebiliriz. Aslında bunlar hep yüksek oranlar. Türkiye için yüzde 2, bölgemiz için yüzde 6’lara çıkıyor. Ama Antalya, Hatay civarına gittiğimizde yüzde 13’lere çıkıyor. Talasemi, aslında sık gördüğümüz bir kansızlık. Akdeniz Bölgesi derken Güneydoğu Asya’ya kadar uzanan, tüm dünyada sıklıkla görülen bir genetik kansızlık nedeni. Türkiye, Akdeniz Bölgesi’ne komşuluğu açısından bu hastalığı sık gördüğümüz bir bölge” şeklinde konuştu.

111 yardım kuruluşundan çağrı: Gazze'deki savaş ve açlık son bulmalı

BAMMED: “Gazetecilik Halkın Sesi, Vicdanın Kalemidir”

YKS tercih döneminde en sık hangi hatalar yapılıyor? Aileler tercih sürecinde nasıl bir tutum sergilemeli?

Vali Kızılkaya: Yaptığımız her yol, yeni bir gelişme hikâyesidir

Batman Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Atay'dan 24 Temmuz mesajı

Eurofighter savaş uçağı için mutabakat zaptı imzalandı

Batman'ın göbeğinde unutulan mahalleler: 15 yıllık kentsel dönüşüm bekleyişi çileye dönüştü

Gazze'de 656'ncı günde katliam sürüyor: Açlık, yıkım, sessizlik

Konya'da tarihi eser operasyonu: Yüzlerce sikke ele geçirildi

Siyonist Yahudiler yine Mescid-i Aksa'yı bastı

BBD Başkanı Uyanık: “yerel basına destek şart, sansür hala sürüyor"

LGS'de tercihler yarın sona eriyor: Nelere dikkat edilmeli?

Yükseköğretim istihdam göstergeleri açıklandı

Brent petrolün varili 67,86 dolardan işlem görüyor

Kaymakam Başar’dan Şehit ve Gazi Ailelerine anlamlı ziyaret

Tüketici güveninde Temmuz düşüşü: Endeks 83,5'e geriledi

Atıl bırakılan hal kompleksi için HÜDA PAR'dan çağrı

Gazze'deki açlığa tepki olarak Washington ve New York'ta gösteriler düzenlendi

Batman'dan uyuşturucuya karşı ortak mücadele mesajı

Mardin’de ilk yanık ünitesi hizmete açıldı

Gram altın zirveden döndü

Döviz kurlarında son durum

Umut Kervanı Eskişehir 'de yardım çalışmalarını sürdürüyor

Vali Canalp’ten 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın bayramı mesajı

Ülke genelinde kavurucu sıcaklıklar devam ediyor

BAB-GED’den "24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı" mesajı

Elazığ-Diyarbakır karayolunda tır devrildi

61 orman yangınıyla ilgili 23 kişi gözaltına alındı, 4'ü tutuklandı

Siyonist rejim Nablus'ta iki hastaneyi abluka altına aldı

Siyonist rejimden İran'a yeni saldırı sinyali

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


111 yardım kuruluşundan çağrı: Gazze'deki savaş ve açlık son bulmalı

BAMMED: “Gazetecilik Halkın Sesi, Vicdanın Kalemidir”

YKS tercih döneminde en sık hangi hatalar yapılıyor? Aileler tercih sürecinde nasıl bir tutum sergilemeli?

Vali Kızılkaya: Yaptığımız her yol, yeni bir gelişme hikâyesidir

Batman Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Atay'dan 24 Temmuz mesajı

Eurofighter savaş uçağı için mutabakat zaptı imzalandı

Batman'ın göbeğinde unutulan mahalleler: 15 yıllık kentsel dönüşüm bekleyişi çileye dönüştü