• BIST 100

    18071,56%0,10
  • DOLAR

    46,84% 0,05
  • EURO

    53,56% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6222,88% -0,73
  • Ç. ALTIN

    9967,20% 0,02

AKİB'den yılın ilk yarısında 9,68 milyar dolarlık ihracat

06 Temmuz 2026, Pazartesi 14:06
06 Temmuz 2026, Pazartesi 14:06
AKİB
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), 2026 yılının ocak-haziran döneminde yüzde 17 artışla 9,68 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Haziran ayında ise ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artarak 1,7 milyar dolara ulaştı.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) 2026 yılının ilk yarısına ilişkin ihracat verileri açıklandı.

Verilere göre AKİB, haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artışla 1,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ocak-haziran döneminde ise ihracat yüzde 17 artarak 9,68 milyar dolar seviyesine yükseldi.

AKİB Koordinatör Başkanı İmam Gazali Hıradağı, yılın ilk yarısına ilişkin yaptığı değerlendirmede, ihracattaki artışın bölgedeki üretim ve dış ticaret faaliyetlerinin bir sonucu olduğunu belirtti.

Hıradağı, "İhracatçılarımız; belirsizliklerin arttığı, rekabetin her geçen gün daha da sertleştiği küresel ticaret ortamında üretimden, yatırımdan ve yeni pazarlara açılma hedefinden taviz vermeden yoluna devam ediyor. Haziran ayında yakaladığımız yüzde 32'lik artış ve ilk altı aydaki yüzde 17'lik büyüme, doğru stratejilerin, yüksek üretim disiplininin ve ihracatçılarımızın kararlılığının açık göstergesidir." dedi.

Kimya sektörü ilk sırada yer aldı

AKİB'in 2026 yılının ilk altı aylık ihracatında en yüksek pay Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin oldu.

Kimya sektörü, yüzde 28 artışla 3,58 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek AKİB bünyesinde en yüksek ihracat hacmine ulaştı.

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği ise yüzde 15 artışla 2,18 milyar dolarlık ihracat yaptı.

İlk altı aylık dönemde Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği yüzde 44 artışla 1,22 milyar dolarlık ihracata ulaşarak en yüksek büyüme oranını yakalayan birlik oldu.

Aynı dönemde Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 901,3 milyon dolar, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 547,6 milyon dolar, Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 500,5 milyon dolar, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 290,6 milyon dolar, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ise 172,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Irak, İtalya ve Romanya öne çıkan pazarlar arasında yer aldı

AKİB'in yılın ilk yarısında en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Irak, İtalya ve Romanya yer aldı.

Ocak-haziran döneminde Irak'a 679,6 milyon dolarlık ihracat yapılırken, İtalya'ya yapılan ihracat yüzde 20 artarak 655,2 milyon dolara ulaştı.

Romanya'ya ihracat ise yüzde 35 artışla 631,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Aynı dönemde Malta'ya ihracat yüzde 388 artışla 175,4 milyon dolara, İspanya'ya ihracat yaklaşık yüzde 100 artışla 510,1 milyon dolara yükseldi.

Fas'a yapılan ihracat yüzde 158 artışla 341,6 milyon dolar, Mısır'a yapılan ihracat yüzde 24 artışla 296,6 milyon dolar oldu.

Rusya Federasyonu'na ihracat yüzde 33 artarak 519,7 milyon dolar, ABD'ye yapılan ihracat ise yüzde 17 yükselişle 360,3 milyon dolara ulaştı.

Hıradağı, farklı pazarlarda yaşanan artışların ihracat çeşitliliği açısından önemli olduğunu belirterek, farklı coğrafyalardaki faaliyetlerin devam ettiğini ifade etti.(İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Konya’da içişleri bakanlığı yatırımları masaya yatırıldı

Kocaeli'de boya fabrikasında yangın

İstanbul’da zayıflamak için kendini kusturmaya çalışan kadın diş fırçası yuttu

Konak'ta boş araziye bırakılan ev eşyaları tepki çekti

Prof. Dr. Ebu Zeyd: Gazze'de bir doktor ölürken dünya neden susuyor?

Elysee Sarayı, Macron'un Şam'daki patlamalarda yaralanmadığını açıkladı

Yaz kurslarına katılan çocuklar: Camide huzur buluyoruz

Kastamonu'da kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 hükümlü yakalandı

Kastamonu'da uyuşturucu operasyonlarında 3 kişi tutuklandı

NATO Zirvesi için hazırlanan anma pulu ve ilk gün zarfı tedavüle sunuldu

Prof. Dr. Ağca: Sıvı kaybı kalp sağlığını tehlikeye atabilir

Duran: Ankara Zirvesi NATO'nun tarihsel evriminde bir dönüm noktası olacak

Hamanei için Kum şehrinde veda töreni düzenleniyor

Gaziantep'te "Çember" operasyonu: 2 bin 35 şahıs yakalandı

Eski Hintli İstihbarat Şefi, ABD'li yetkilinin sözleri aktardı: Hindistan'ın büyümesini engelleyeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanada Başbakanı Carney’i kabul etti

En yaygın ölüm nedenlerinin büyük bölümünde risk faktörleri erken tanıyla önlenebilir

Diyarbakır'da marangoz atölyesinde çıkan yangında 2 kişi dumandan etkilendi

Bursa’da aranan şahıslara operasyon: 3 gözaltı

Mardin’de gürültü sınırını aşan 2 işletmeye bir milyon 858 bin TL idari para cezası

Belçika'da ikinci sıcak hava dalgası: Sarı alarm ilan edildi

Ticaret Bakanlığından depozito sonrası fahiş fiyat artışlarına denetim

Ceylanpınar Devlet Hastanesi'nde bir ilk

Bursa’da tefecilik operasyonunda 7 gözaltı

Malatya'da yaklaşık 7 bin öğrenciye uygulamalı trafik eğitim verildi

Umman Körfezi'nde LNG tankerine İHA saldırısı

Çin: Japon balıkçı teknesi kara sularımızı ihlal etti, bölgeden çıkarıldı

Bakan Bolat: Türkiye, NATO'nun en güçlü ekonomileri arasında yer alıyor

Afganistan'ın güneyinde çocuk felci aşılama kampanyası başladı

Çin'in Hubei eyaletinde dev hortum: 11 ölü, 331 yaralı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Konya’da içişleri bakanlığı yatırımları masaya yatırıldı

Kocaeli'de boya fabrikasında yangın

İstanbul’da zayıflamak için kendini kusturmaya çalışan kadın diş fırçası yuttu

Konak'ta boş araziye bırakılan ev eşyaları tepki çekti

Prof. Dr. Ebu Zeyd: Gazze'de bir doktor ölürken dünya neden susuyor?

Elysee Sarayı, Macron'un Şam'daki patlamalarda yaralanmadığını açıkladı

Yaz kurslarına katılan çocuklar: Camide huzur buluyoruz

Yeni Slow Radyo