• BIST 100

    10803,28%-0,20
  • DOLAR

    40,89% 0,16
  • EURO

    47,78% 0,29
  • GRAM ALTIN

    4393,36% 0,35
  • Ç. ALTIN

    7053,04% 0,00

Akkuyu NGS'NİN inşaat kontrol bilgi sistemi etkinliğini kanıtladı

15 Ağustos 2025, Cuma 07:00
15 Ağustos 2025, Cuma 07:00
Akkuyu NGS
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Akkuyu NGS'deki sistemin uygulanması konusundaki deneyim, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un uluslararası projelerinde talep görüyor.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) inşaat sahasında, inşaat işlerinin kalitesini ve şeffaflığını artırmak amacıyla uygulanan inşaat kontrol bilgi sisteminin ara sonuçları değerlendirildi. İnşaat kontrol bilgi sistemi, inşaat kontrol prosedürlerinin ayrılmaz bir parçası haline geldi ve etkinliğini kanıtladı.

Sistemin 2023 yılında devreye alınmasından bu yana, 168 binden fazla kabul denetimi yapıldı. Halihazırda, inşaat kontrol bilgi sisteminde, AKKUYU NÜKLEER A.Ş., Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK), bağımsız denetim kuruluşları, yüklenici ve alt yüklenici firmalar dahil olmak üzere 50 farklı kuruluştan 1500'den fazla kullanıcı çalışıyor.

İnşaat kontrol bilgi sisteminin kullanılması, inşaatın tüm katılımcıları arasında hızlı bilgi alışverişini sağladı, insan faktörünün etkisini azalttı ve inşaat kontrolünün her aşamada etkili olmasını garantiledi. Sistem, tamamlanmış işlerin kayıtlarının tutulmasını ve uygulama belgelerinin dijital formatta oluşturulmasını sağlıyor. Bu da kâğıt tabanlı belge akışını önemli ölçüde azaltıyor.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Sergei Butckikh, konuyla ilgili olarak, “Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu NGS'nin inşaatında, yüksek kalite standartlarını korumak ve süreçleri otomatikleştirmek amacıyla modern teknolojiler kullanılıyor. İnşaat kontrol bilgi sistemi, bu araçlardan biri. Bu sistem, son bir buçuk yılda tüm inşaat katılımcılarını tek bir dijital platformda birleştirdi. Bu sayede, veri doğruluğu sağlandı, süreçler hızlandı ve Akkuyu NGS'nin inşaatı sırasında tüm taraflar arasında daha net ve etkili bir iletişim kuruldu” dedi. 

İnşaat kontrol bilgi sistemi, kullanıcı talepleri ve projenin ihtiyaçları doğrultusunda sürekli olarak geliştiriliyor. Ağustos 2025'te, AKKUYU NÜKLEER A.Ş.'de, işlevselliğin genişletilmesi ve yeni yeteneklerin uygulanması kapsamında “İnşaat Kontrol Bilgi Sistemi Geliştirme” projesi başlatıldı. Bunların arasında, Türkiye mevzuatına tamamen uygun olarak elektronik dijital imza kullanımı, devreye alma çalışmaları için ek modüllerin oluşturulması ve tüm süreçlere ilişkin analitik raporların oluşturulması yer alıyor.

İnşaat kontrol bilgi sisteminin uygulanması konusundaki deneyim, Rosatom’un diğer uluslararası projelerinde de talep görüyor. Uygulamada kanıtlanmış bir metodoloji, hazır standart belgeler ve entegrasyon çözümleri, sistemin nükleer endüstrideki herhangi bir inşaat projesine hızlıca uyarlanmasını sağlayacak. (İLKHA)

Anamur'da bir ilk: Hafızlık icazet merasimi

Kocaeli'de orman yangını

HAMAS ve Filistinli gruplardan “büyük israil” planına karşı çağrı

Suriye'de orman yangınları sürüyor

DMM şap hastalığının bazı bölgelerde hızla yayıldığı iddialarını yalanladı

Ulus Mahallesi’nde sağlıklı hayat merkezi tanıtımı ve kanser taramaları yapıldı

Akkuyu NGS'NİN inşaat kontrol bilgi sistemi etkinliğini kanıtladı

17. Mahalle Buluşması etkinliği Ulus Mahallesi’nde gerçekleştirildi

Van’da medrese eğitimini tamamlayan kız öğrenciler için mezuniyet programı düzenlendi

İBB, 7 yıldır kesintisiz hizmet veren İstinye–Çubuklu feribot hattını kapattı

Bursa’da aynı çeşmeden su içen tilki ve sincap, foto kapanla görüntülendi

Şanlıurfa’da trafik kazası: 6 yaralı

Otomobil su kanalının korkuluklarına çarptı: 1 yaralı

40 bin kişi Mescid-i Aksa’da Cuma namazı kıldı

Kocaeli ve İznik'teki orman yangınlarının duman bulutu Bursa semalarını kapladı

Diyarbakır’da 3 ayrı noktada orman yangını

Hasankeyf'te incir hasadı başladı

Yatağa bağımlı çocuklara yönelik yatak desteği başladı

Pakistan'da sel: 146 ölü

Yaz Kur'an kursuna katılan çocuklar: Camiye çok alıştık, kurs sayesinde oldukça dini bilgiler edindik

Anamur’da yaz Kur'an kursları şenlikle tamamlandı

Balıkçılar 1 Eylül balık sezonunu dört gözle bekliyor

Batman'da engelli bireyler için yeni merkez hizmete girdi

Patnos ilçesinde gençler Gazze için yürüdü

Mersin’de asayiş operasyonu: 305 aranan şahıs yakalandı

Bursa'da AVM otoparkında yangın: 6 otomobil kullanılamaz hale geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, “İnsanlığın Vicdanı Gazze’de Sınanıyor” makalesi

Mali'de darbe girişimi engellendi

Maharetli eller en güzel yemeği yapmak için yarıştı

Sırbistan'da hükümet karşıtı protestolar devam ediyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Anamur'da bir ilk: Hafızlık icazet merasimi

Kocaeli'de orman yangını

HAMAS ve Filistinli gruplardan “büyük israil” planına karşı çağrı

Suriye'de orman yangınları sürüyor

DMM şap hastalığının bazı bölgelerde hızla yayıldığı iddialarını yalanladı

Ulus Mahallesi’nde sağlıklı hayat merkezi tanıtımı ve kanser taramaları yapıldı

Akkuyu NGS'NİN inşaat kontrol bilgi sistemi etkinliğini kanıtladı