• BIST 100

    11082,63%-1,23
  • DOLAR

    41,60% 0,10
  • EURO

    48,83% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5139,96% -0,50
  • Ç. ALTIN

    8519,01% 0,24

Akkuyu Nükleer'de ortak tuzdan arındırma kompleksi işletmeye alındı

28 Mart 2025, Cuma 14:08
28 Mart 2025, Cuma 14:08
Akkuyu Nükleer
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mersin'de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) sahasında Deniz Suyunu Tuzdan Arındırma Kompleksi işletmeye alındı.

Günde 1.000 metreküp kapasiteli iki modülden oluşan kompleks, Akkuyu NGS'ye yangın güvenlik sistemleri ve genel kullanım için tuzdan arındırılmış su sağlayacak.

Deniz suyu, Tuzdan Arındırma Kompleksi’nin özel buharlaştırıcı tesislerinde buharlaştırma ve yoğunlaştırma yoluyla yüksek saflıkta distile suya dönüştürülecek ve buradan ultra saf kimyasal olarak tuzdan arındırılmış su üretilecek. Tuzdan Arındırma Kompleksi, gelecekte içme kalitesinde su üretebilecek.  Kompleks bu amaçla distile su hazırlama standartlarına tam uygun olarak mineral tuzlarla doyurulacağı özel bir mineralizasyon ünitesi ile donatıldı.

Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdürü Sergei Butckikh konuyla ilgili olarak, “Nükleer santralin tüm ömrü boyunca faaliyet gösterecek olan birinci devreye alma kompleksinin altyapı tesislerini kademeli olarak faaliyete geçiriyoruz. Santralin ortak Tuzdan Arındırma Kompleksi’nin faaliyete geçmesi, kesintisiz su tedarikinin sağlanması ve dolayısıyla santralin bir bütün olarak güvenilir bir şekilde çalışması için önemli bir aşama. Bu sayede santral devreye alındıktan sonra, kendi ürettiği elektrikle su ihtiyacını karşılayabilecek. Tuzdan arındırma döngüsü tamamen çevre dostu bir sistem. Kullanımdan sonra denize geri verilen su hem sıcaklık hem de kimyasal bileşim açısından Türk ve uluslararası standartları karşılayacak.” dedi.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, nükleer güç santrallerinde tuzdan arındırma komplekslerinin inşası da dahil olmak üzere tuzdan arındırma teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulanması konusunda uzun yıllara dayanan deneyime bir sahip olduğunu belirtiyor.

Rosatom'a göre insan yaşamı için en önemli kaynaklar olan su ve elektriği sağlayan iki endüstrinin birleştirilmesi bu yaklaşımın en büyük avantajı olarak öne çıkıyor. Bu sayede bölgenin kalkınması için benzersiz bir kaynak da ortaya çıkmış oluyor. (İLKHA)

Şeker pancarı alım fiyatı belli oldu

Gana'da altın madeninde göçük: 6 ölü

İran'da 5,3 büyüklüğünde deprem

Bingöl’de Küresel Sumud Filosu’na destek yürüyüşü

Küresel Sumud Filosu'ndaki son gemi "Marinette" ilerleyişine devam ediyor

Kızıltepe halkı Gazze için meydanlara akın etti

"Filistin bu ümmetin mücadeledeki mihenk taşıdır"

Konya'dan siyonistlerin Küresel Sumud Filosu'na müdahalesine tepki: Sumud onurumuzdur

DSÖ'den kolera salgını uyarısı

Bursa’da Küresel Sumud Filosu'na destek nöbeti sürüyor

Belçika Dışişleri Bakanlığı, siyonist rejimin büyükelçisini bakanlığa çağırdı

Dışişleri Bakanlığı: Vatandaşlarımızın durumu yakından takip ediliyor

Fransa'da ülke genelinde grev

ABD'de iki yolcu uçağı çarpıştı

Siyonistlerin saldırıları nedeniyle hastanelere erişim son derece tehlikeli hale geldi

İkinci dalga yelken açtı

Narin Güran cinayetinde 3 sanığa tahliye kararı

Husumetlilerin tartışması kanlı bitti: 1 yaralı

Meloni: Filonun Filistin halkına bir faydası yok

Afyonkarahisar'da TIR ile motosiklet çarpıştı: 2 ölü

Etiyopya’da inşaatın ahşap iskelesi çöktü: 30 ölü

'Aktivistler Aşdod Limanı’nda, sağlık durumları iyi'

Azeri ve Ermeni devlet başkanları Kopenhag’da görüştü

Çernobil'de tedirgin eden gelişme: OHAL ilan edildi

Nijerya'da Lassa ateşi hastalığı nedeniyle 166 can kaybı

Ağrı'da aileler arasında çıkan kavgada 4 kişi yaralandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs için mücadelemiz sürecek

Tahran Üniversitesi'nde patlama: 1 ölü, 2 yaralı

Avrupa Siyasi Topluluğu 7'nci Zirvesi Kopenhag'da başladı

İstanbul’da sahte plakalı ve çakarlı araca 334 bin TL ceza

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şeker pancarı alım fiyatı belli oldu

Gana'da altın madeninde göçük: 6 ölü

İran'da 5,3 büyüklüğünde deprem

Bingöl’de Küresel Sumud Filosu’na destek yürüyüşü

Küresel Sumud Filosu'ndaki son gemi "Marinette" ilerleyişine devam ediyor

Kızıltepe halkı Gazze için meydanlara akın etti

"Filistin bu ümmetin mücadeledeki mihenk taşıdır"