• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Aktarlarda kışa hazırlık başladı: Hangi bitki ne işe yarıyor?

23 Eylül 2025, Salı 12:40
23 Eylül 2025, Salı 12:40
Aktarlarda kışa hazırlık başladı: Hangi bitki ne işe yarıyor?
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Aktarlar, havaların soğumasıyla birlikte grip ve soğuk algınlığına karşı vatandaşların doğal ürünlere yöneldiğini belirtiyor. Zencefil, keçiboynuzu pekmezi, atom çayı gibi ürünlere ilgi şimdiden artmış durumda.

Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan aktarcı Gülnaz Ergün, havaların soğumasıyla birlikte vatandaşların bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik ürünlere yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

Havaların aniden soğumasıyla birlikte mevsimsel hastalıklarda artış beklentisi vatandaşları önlem almaya yöneltti. Batman’daki aktarlarda, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan doğal bitkiler ve ürünler raflarda yerini aldı.

Grip, nezle, bronşit ve astım gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu etkileriyle bilinen zencefil, keçiboynuzu pekmezi, zerdeçal, papatya ve hatmi çiçeği gibi ürünlere ilgi büyük.

Uzmanlar, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalık taşıyan bireylerin mevsim geçişlerinde doğal destek ürünlerini kullanmasının faydalı olabileceğini vurguluyor. Batman’da aktarlar, vatandaşları bilinçli tüketim konusunda da uyarıyor.

"Bağışıklık sistemini güçlendirir"

Havaların soğumaya başlamasıyla yeni ürünlerinin ve bitki çeşitlerini sergilediklerini ifade eden Ergün, "En azından grip olmamak için şimdiden alanlar var. Bitkilerimiz arasında zencefil, zerdeçal, hatmi çiçeği, papatya bulunuyor. Macunlarımız var; özellikle zencefilli macunlarımız, keçiboynuzu pekmezimiz mevcut. Atom çaylarımız, ada çaylarımız da raflarda yerini aldı. Bunlar kullanıldığında bağışıklık sistemini güçlendirir, grip gibi hastalıklara karşı daha iyi bir koruma sağlar. Ihlamuru bu sene henüz temin edemedik. Fiyatların yüksekliği nedeniyle şu anda ıhlamur getiremedik ama diğer tüm bitkilerimiz mevcut." dedi.

"Önce bir hekime gidilmesi ve hastalığın teşhis edilmesi gerekir"

Hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Ergün, "Birçok bitkiden özel olarak yaptığımız karışımlarımız, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Astım ve bronşit gibi rahatsızlıklar için özel karışımlarımız da var. Tabii ki önce bir hekime gidilmesi ve hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Kişi astım mı, bronşit mi, grip mi geçirdiğini bilirse biz de ona uygun bitkiyi verebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yoğunluk yavaş yavaş başlamış durumda"

Soğukların etkisini artırdığı bugünlerde vatandaşların tedbir almaya başladığını vurgulayan Ergün, şunları kaydetti:

"Şu anda yoğunluk yavaş yavaş başlamış durumda. Daha grip kapmadan tedbir amaçlı keçiboynuzu pekmezi, çaylarımızı alanlar var. Şimdiden başlamak her zaman daha iyidir. En azından bir keçiboynuzu pekmezi, papatya, hatmi çiçeği veya atom çayı mutlaka evde bulundurulmalı. Şimdiden başlanırsa koruma amaçlı daha iyi sonuç verir. Eğer henüz grip olunmamışsa günde bir bardak tüketilebilir. Ancak hastalık başladıysa sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa içilmesi uygundur." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Orban: AB birliklerini Ukrayna'ya göndermek, Rusya ile doğrudan çatışma anlamına gelir

Fransa'dan sonra Kanada da Grönland'da konsolosluk açtı

Suriye ile Suudi Arabistan arasında çeşitli anlaşmalar imzalandı

Gazze Sağlık Bakanlığı: Sağlık sistemi çökme noktasında, binlerce hasta ve yaralının durumu belirsiz

Konya’da yasa dışı silah operasyonu: 6 şüpheli tutuklandı

Konya'da “Camiyi Seviyoruz Namazla Buluşuyoruz” programı yapıldı

Konya’da organize suç örgütüne oeprasyon: 25 şüpheli tutuklandı

Mardin’de otomobil ile tır çarpıştı: 2 ölü, 3 yaralı

Japonya'da kar 4,5 metreyi aştı: 45 ölü, 500’den fazla yaralı

El Cezire 17. Forumu Doha’da Başladı

Siirt’te ilk kez düzenlenen ekonomi zirvesinde Yılmaz’dan yatırım çağrısı

Japonya erken seçim için sandık başına gidiyor

Kavan: Bir dil resmi ya da eğitim dili olmazsa kaybolmaya mahkumdur

Irak, Suriye’den 2 bin 250 DAİŞ’i teslim aldı

ABD'den İran'a yönelik yeni gümrük vergisi

Bursa Kuzey Çevre Otoyolu Projesi masaya yatırıldı

Dörtyol FSRUda kapasite iki katına çıkarılacak

Duran: Gazze’de yaşananlar, uluslararası sistemin iflasını gözler önüne seriyor

Kayseri’de çeşitli suçlardan aranan hükümlü yakalandı

Filistin Alimler Birliği'nden Seyda Feyzullah Konyevi’ye ziyaret

Bolat: Çin ile daha dengeli ve sürdürülebilir ticareti hedefliyoruz

Karabük'te trafik kazası: 5 yaralı

Bakan Tunç gençlerle meclis simülasyonunda buluştu

Hakkâri için çığ riski uyarısı

Rusya: Ukrayna'da bir haftada 8 yerleşim yerini ele geçirdik

ANFİDAP’tan ABD Büyükelçiliği önünde “Hangi Ateşkes” protestosu

ABD'den Ukrayna'ya askeri ekipman satışı

Gaziantep Valisi Çeber: Gaziantep’in gaziliği, asil bir duruşun adıdır

Ürdün Kralı 2. Abdullah Türkiye'ye geldi

Yeşilyurt Belediyesi "Hızlandırılmış YKS Kursları" başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Orban: AB birliklerini Ukrayna'ya göndermek, Rusya ile doğrudan çatışma anlamına gelir

Fransa'dan sonra Kanada da Grönland'da konsolosluk açtı

Suriye ile Suudi Arabistan arasında çeşitli anlaşmalar imzalandı

Gazze Sağlık Bakanlığı: Sağlık sistemi çökme noktasında, binlerce hasta ve yaralının durumu belirsiz

Konya’da yasa dışı silah operasyonu: 6 şüpheli tutuklandı

Konya'da “Camiyi Seviyoruz Namazla Buluşuyoruz” programı yapıldı

Konya’da organize suç örgütüne oeprasyon: 25 şüpheli tutuklandı