• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

ALBA’dan ABD’nin Venezuela’ya yönelik hamlesine sert tepki

22 Ağustos 2025, Cuma 00:00
22 Ağustos 2025, Cuma 00:00
ALBA’dan ABD’nin Venezuela’ya yönelik hamlesine sert tepki
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Latin Amerika İçin Bolivarcı İttifak (ALBA), ABD’nin Venezuela yakınındaki Karayip Denizi’ne 3 savaş gemisi göndermesini sert bir şekilde kınadı.

Venezuela'nın ev sahipliğinde çevrimiçi düzenlenen ALBA 13. Olağanüstü Zirvesi, ABD'yi kınayan ortak bir bildiriyle tamamlandı.

Bildiride, ABD'nin uyuşturucuyla mücadele adı altında Venezuela yakınlarındaki Karayip Denizi'ne gönderdiği 3 savaş gemisinin bölgedeki barış ve istikrara tehdit oluşturduğu belirtilerek, söz konusu girişim kınandı.

Bildiride, "Bu girişim, uluslararası hukukun açık bir ihlali anlamına geliyor. Bu sebeple, bölgenin toprak bütünlüğünü ve siyasi bağımsızlığını ihlal eden her türlü tehdit veya askeri eylemin derhal sonlandırılmasını talep ediyoruz." denildi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Latin Amerika, Karayipler, ABD, Afrika ve tüm toplumsal hareketlere seslenerek, Venezuela halkının egemenlik, barış, kendi kaderini tayin, geleceği ve kendi kalkınmasını savunma hakkını desteklemeye çağırarak, "Latin Amerika’yı kendi arka bahçeleri gibi görüyorlar. Çılgınca tehditlerde bulunuyorlar. Halkların bayraklarını indirmesi, topraklarını ve vatanlarını teslim etmesi için yalnızca kendi sözlerinin yeterli olduğunu düşünüyorlar." dedi.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Canel de, ABD’nin Karayip Denizi’nin güneyine savaş gemileri göndererek yeni bir emperyalist güç gösterisi yapmaya çalıştığını, Maduro’yu uyuşturucu kaçakçılığıyla ilişkilendiren iddiaların iftira niteliğinde olduğunu vurgulayarak, "Emperyalizm, hegemonyacı ve saldırgan bir saldırı planını hayata geçirirken, uluslararası hukuk, Birleşmiş Milletler Şartı ve devletlerin iç işlerine müdahale, tehdit, zorbalık ve buna karşı alınmış onlarca yıllık bölgesel ve evrensel karar ve bildirilerin koyduğu sınırlara uymadığını açıkça ortaya koyuyor." açıklamasını yaptı.

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce de tüm Latin Amerika halklarından bölgeyi tehdit eden faşizme karşı birlik olmasını isteyerek, "Şüphesiz, faşizm bizi tehdit ediyor ve Latin Amerika halkları direnmeye ve zafer kazanmaya hazırlanmalı. Halklarımızın gerçek güvenliği, savaş gemilerinin varlığıyla ya da yabancı birliklerin konuşlandırılmasıyla değil, daha fazla entegrasyon, daha fazla sosyal adalet, daha fazla demokrasi ve daha fazla egemenlikle inşa edilir." ifadelerini kullandı.

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ise Latin Amerika halklarına seslenerek, "Washington'un tehdidine karşı tüm Latin Amerika'nın birleşik ve güçlü bir tepki vermesi gerekiyor. Latin Amerika ve Karayip devletleri topluluğundan net bir yanıt gelmedi, bu korkaklıktır, teslimiyettir, boyun eğmektir. Latin Amerikalı yöneticiler, halklarının egemenliğini savunmak için onurlarını ortaya koymaları gerekiyor." diye belirtti. (İLKHA)

Doğu Türkistan'da gazeteci olmak: Zulmü görüyor ama duyuramıyorlar

İstanbul'da şiddetli yağmur ve rüzgâr etkili oldu

Arjantin'de orman yangınları kontrol altına alınamıyor: Binlerce hektar alan küle döndü

ABD'de polise tepki olarak düzenlenen gösterilerde onlarca gözaltı

Aksaray'da feci kaza: 6 yaralı

Rusya'dan Ukrayna'ya NATO uyarısı

Avustralya'da orman yangınlarında 300 bin hektarlık alan yandı

Malatya'da rezerv alanlar istişare toplantısı yapıldı

Petro: ABD bölgeyi işgal etmek için uyuşturucuyu bahane olarak kullanıyor

Diyarbakır'da gizli buzlanma zincirleme trafik kazasına yol açtı

Diyarbakır'da kontrolden çıkan tır yoldan çıktı

Konya'da trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Endonezya'dan uygunsuz içerikler nedeniyle Grok'a erişim engeli

Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı

Şanlıurfa'da bir evde tüp patlaması: 3 ölü, 4 yaralı

Feribot seferlerine fırtına engeli

Lübnan: 500 binden fazla Suriyeli ülkelerine geri döndü

Venezuela: ABD'li yetkililer diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesi için Caracas'ta

ANFİDAP’tan Gazze’de şehit edilen gazeteciler için anlamlı etkinlik

Rusya, Ukrayna'nın enerji tesislerini vurdu

Endonezya açıklarında 6,5 büyüklüğünde deprem

Almanya'da etkili olan Elli Fırtınası ulaşımda aksamalara yol açtı

ABD'de silahlı saldırı: 6 ölü, 1 gözaltı

Meteorolojiden denizlerde fırtına uyarısı

Küba'dan ABD'ye tepki: Satılık değiliz

Güney Marmara’nın ilk psikoterapi merkezi Bursa'da açıldı

Trafikte sopa ile tehdit olayında şüpheli tutuklandı

Mersin'de yapılan denetimde 500 kilogram et ele geçirildi

Lodos Bursalıların hafta sonu planını alt üst etti: Vatandaşlar birbirlerine tutunarak ilerlemeye çalıştı

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında casus dronu krizi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Doğu Türkistan'da gazeteci olmak: Zulmü görüyor ama duyuramıyorlar

İstanbul'da şiddetli yağmur ve rüzgâr etkili oldu

Arjantin'de orman yangınları kontrol altına alınamıyor: Binlerce hektar alan küle döndü

ABD'de polise tepki olarak düzenlenen gösterilerde onlarca gözaltı

Aksaray'da feci kaza: 6 yaralı

Rusya'dan Ukrayna'ya NATO uyarısı

Avustralya'da orman yangınlarında 300 bin hektarlık alan yandı