• BIST 100

    10720,36%-0,06
  • DOLAR

    41,81% 0,21
  • EURO

    48,58% 0,39
  • GRAM ALTIN

    5396,00% 1,10
  • Ç. ALTIN

    8923,84% -1,56

Alimlerden, inançsızlığa kapılan gençlere karşı Müslümanların yapması gerekenler hakkında tavsiyeler

12 Ekim 2025, Pazar 12:27
12 Ekim 2025, Pazar 12:27
Alimlerden, inançsızlığa kapılan gençlere karşı Müslümanların yapması gerekenler hakkında tavsiyeler
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Alimler Buluşmasının ikinci gününde selamlama konuşmalarını gerçekleştiren Yemenli ve Moritanyalı alimler, gençlerin kapıldığı inançsızlık akımına karşı Müslümanların akidelerini güçlendirmesi gerektiğini ve onlara yaratılış amaçlarının hikmetle anlatılm

Alimler Buluşmasının ikinci gününde selamlama konuşmalarını gerçekleştiren Yemenli ve Moritanyalı alimler, gençlerin kapıldığı inançsızlık akımına karşı Müslümanların akidelerini güçlendirmesi gerektiğini ve onlara yaratılış amaçlarının hikmetle anlatılması gerektiğini vurguladı.

Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) tarafından tertip edilen, Kürdistan Bölgesi başta olmak üzere, dünyanın farklı coğrafyalarından alim ve akademisyenlerin katıldığı 10'uncu Alimler Buluşması Diyarbakır'da 3’üncü oturumuyla devam etti.

Her yıl gerçekleştirilen alimler buluşmasının 10'uncusu "İslami Kimliğimiz Üzerine Kurgulanan İdeolojik Girişimler" temasıyla Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Selahaddin Eyyubi Camii Konferans Salonu’nda yapılıyor.

Buluşmanın ikinci gününde HAMAS yetkilisi Sami Ebu Zuhri bir selamlama konuşması gerçekleştirdi.

Ardından Yemenli Alim Dr. Abdullah Zindani, İranlı eski milletvekili Celal Celalzade, Moritanya alimlerinden Ahmed Şankiti birer selamlama konuşması yaptı.

Dr. Abdullah Zindani: Mümin üç yer hariç her yerde izzetlidir

Yemenli Alim Dr. Abdullah Zindani, konuşmasında hem ilmi hem yetiştirme yöntemlerinin günümüzde yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, "İlk olarak insanların kalbine imanı yerleştirmek zorundayız. Bu iman da akideyi yerleştirmekle olur, akideyi güçlendirmek ile olur. Bu akide sadece başkasını tekfir etmek üzere inşa edilen bir akide değildir. Ya da sadece kardeşlerimizin hatalarını, yanlışlarını takip edeceğimiz bir akide değildir." dedi.

Zindani, "Dolayısıyla doğru akide; beni düşman karşısında güçlendiren akidedir, Mümini izzetlendiren bir akidedir. Mümin üç yer hariç her yerde izzetlidir. Birinci yer Allah karşısında mümin zelildir. İkinci konum ise mümin kardeşi karşısında yine zelildir. Çünkü mümin; kafire karşı izzetli, kardeşine karşı yumuşaktır. Aynı şekilde mümin anne babasının karşısında da izzet sahibi olamaz. Ama bunların haricindeki bütün herkese karşı mümin izzetlidir." diye konuştu.

Günümüzdeki inançsızlığa karşı gençlere yaklaşım yöntemlerini anlatan Zindani, şunları kaydetti:

"Üç soruya cevap vermek zorundayız;

Birincisi; sen yaratılmış mısın, yaratılmamış mısın? Dolayısıyla bugün çocuklarımızın çoğunun maalesef ateizme kaydığını görüyoruz. 'Allahsız' bir inanca yöneldiğini görüyoruz. Dolayısıyla ilk olarak Allah tarafından yaratıldığını ve Allah tarafından gözetildiğini, Allah'ın onlara göz, kulak, akıl verdiğini onlara izah etmek zorundayız. Onların mahluk olduğunu belirtmek zorundayız.

İkinci sorumuz ise, eğer ki sen mahluk isen seni yaratan kimdir? Yaratılmış isen seni yaratan kimdir? Bu soruya cevap vermek durumundayız. O bilimsel, ilimi delillerle yaratıcısını bilmek zorundadır.

Daha sonraki son sorumuz ise Allah-u Teala bizden ne istemektedir? 'Seni yaratan bir Allah varsa senden ne istemektedir?' sorusuna cevap vermek durumundayız. Dolayısıyla bu konuda da iman ve akîdenin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Eğer ki iman ve akîde tek başına yeterli olsaydı, iblis de şeytan da iman ve akîde sahibiydi. Dolayısıyla iman ve akidenin hem dil olarak hem vücut azaları olarak gerektirmiş olduğu birtakım ameller vardır. 'Din nasihattir' kaidesine binaen ben de bunları size hatırlatıyorum. İlki olarak kendi nefislerimizi, kendi şahıslarımızı gözden geçirmek zorundayız."

Celal Celalzade: "Kürtlerin, İslama birçok faydaları dokunmuştur"

İranlı eski milletvekili Celal Celalzade, bir selamlama konuşması yaptı.

İslam tarihinde Kürtlerin İslam'a olan hizmetleri ve faydalarının görüldüğünü belirten Celalzade, "Bunun olumlu ve kıymetli faydalarını, etkilerini görüyoruz. Kürtlerin hem kültürel değişimlerini hem de hayatlarla İslam'a olan uygunluğunu hepimiz müşahede ediyoruz. Burada bunu detaylandırırsak hem askeri olarak hem siyasi olarak Kürtlerin birçok faydaları dokunmuştur." dedi.

Kudüs fatihi Selahaddin El-Eyyubi'nin cesaretin sembolüydü olduğunu belirten Celalzade, onun kürtler için büyük bir iftihar kaynağı olduğunu kaydetti.

Celalzade, Kürtlerin bilim ve marifet ve kültür gibi alanlarda da önemli etkilerini olduğunu söyledi.
Celalzade, "İslami hükümetlerin, devletlerin varlığını korumak adına Kürtlerin faydalarını görüyoruz. Hem ekonomik hem toplumsal adına etkileri var. Aynı şekilde Kürtler, Arapçanın geliştirilmesi açısından da faydası olmuştur. Çünkü İslam dinine sahip olduktan sonra Kürtlerin yanında Arapça önemli mukaddes bir dili olmuştur. Kürt dili de aynı zamanda Arapçada etkilenmiştir." diye konuştu.

Kürt halkının bugün Müslüman ülkelerde anadilde eğitim ve kültür gibi bazı engellemelerle karşı olduğunu ifade eden Celalzade, özellikle alimler başta olmak üzere Müslümanların Kürt toplumunun haklarını savunması gerektiğini vurguladı.

Moritanyalı Ahmed Şankiti: Ateizme karşı akideyi güçlendirmeli

Ardından selamlama konuşmasını gerçekleştiren Moritanya alimlerinden Ahmed Şankiti, bugün İslam toplumunun birçok farklı yönden tehlikeye maruz kaldığını söyleyerek, bunlardan en önemlilerinden birinin; dinsizlik, ateizm olduğunu aktardı.

Şankiti, ateizmin teşviki için ciddi manada fonların sağlandığını ifade ederek, buna karşı olarak akideyi güçlendirmek gerektiğini, ayrıca gayba imana da büyük önem verilerek Müslümanların bu konuda yetiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ahlaki yozlaşmaya karşı Hazreti Peygamber'in sünnet-i seniyyesine ittiba edilmesi gerektiğini vurgulayan Şankiti, alimlerin topluma öncülük etmesi gerektiğini ifade etti. (İLKHA)

46 ülkeye bal ihracatı

Dr. Kiraati: Kadın erkek eşitliği İslam'da adalet ilkesine dayanır

Adana’da "Sazan Sarmalı" operasyonu: 6 tutuklama

Gabar Dağı'nda kayıp şahıs termal drone bulundu

Adana’da durdurulan şüphelinin poşetinden 5 tabanca çıktı

10'uncu Alimler Buluşması sonuç bildirgesi açıklandı

Araştırmacı-Yazar Yaman: Şu anki aile sorunlarının temelinde düşüncelerin problemli olması var

Dr. Şeyhani: Kültürel bir dönüşüm yaşamalıyız; bunun yeri de cami ve evlerdir

Ankara merkezli rüşvet soruşturmasında 9 tutuklama

Alimlerden, inançsızlığa kapılan gençlere karşı Müslümanların yapması gerekenler hakkında tavsiyeler

Dr. Demir: En yüksek hastalık riski 2-6 yaş arasındaki çocuklarda

Meteoroloji'den 18 il için kuvvetli yağış uyarısı

Uzmanı uyarıyor: Çocuklarda kalça ağrısı ihmal edilmemeli

Ebu Zuhri: Gazze şehri, Allah'ın evlerinde ortaya çıkarılmış bir halktır

UKMER’den BAMED’e İş Birliği Ziyareti

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği 38 raportör yardımcısı alacak

10’uncu Alimler Buluşması’nın 3’üncü oturumu başladı

Ev sahiplerine yüzde 20 stopaj vergisi geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze Zirvesi için Mısır'a gidecek

Okullarda eş zamanlı afet tatbikatı yapılacak

Meteorolojiden 6 ile "sarı" kodlu uyarı

Denizli’de evin tavanı çöktü: 6 kişi yaralandı

Hava sıcaklıkları 10 dereceye kadar düşecek

Muğla'da 4,1 büyüklüğünde deprem

Kastamonu'da midibüs kazası: 25 yaralı

ABD’de fırtına beklentisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi

ABD'den Kanada'ya 26 adet HIMARS satışına onay

Mısır: Gazze konulu zirveye 20'den fazla lider katılacak

Rusya’dan Ukrayna'nın enerji altyapısına saldırı

Malatya'da uyuşturucudan 2 tutuklama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


46 ülkeye bal ihracatı

Dr. Kiraati: Kadın erkek eşitliği İslam'da adalet ilkesine dayanır

Adana’da "Sazan Sarmalı" operasyonu: 6 tutuklama

Gabar Dağı'nda kayıp şahıs termal drone bulundu

Adana’da durdurulan şüphelinin poşetinden 5 tabanca çıktı

10'uncu Alimler Buluşması sonuç bildirgesi açıklandı

Araştırmacı-Yazar Yaman: Şu anki aile sorunlarının temelinde düşüncelerin problemli olması var