• BIST 100

    15036,80%0,81
  • DOLAR

    43,12% 0,00
  • EURO

    50,40% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6364,11% 1,82
  • Ç. ALTIN

    10268,62% 0,98

Alışveriş merkezlerinde ortak gelir ve giderlerin kapsamı kararı

19 Ağustos 2022, Cuma 09:35
19 Ağustos 2022, Cuma 09:35
Alışveriş merkezlerinde ortak gelir ve giderlerin kapsamı kararı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Alışveriş merkezlerinde ortak gelir ve giderlerin kapsamı kararı

Ticaret Bakanlığı, alışveriş merkezleri arasındaki uygulama birliğinin sağlanması amacıyla bir yönetmelik yayınladı.

İş dünyası işleyişinde karşılaşılan ihtiyaçlara göre yeni kararlar alınarak resmiyet kavuşturulmaya devam ediyor. Bunlardan birisi de alışveriş merkezlerindeki (AVM) ortak gider ve gelir dengesinin kurallaştırılması oldu.

AVM'lerde ortak gelir ve giderlerin kapsamı

Ticaret Bakanlığı, alışveriş merkezleri arasındaki uygulama birliğinin sağlanması amacıyla ortak kullanım alanlarından elde edilen gelirler ile bu alanlara ilişkin giderlerin kapsamını belirledi.

Karar, Resmi Gazete'de yayınlandı

Bakanlık tarafından hazırlanan 'Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik', Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu değişiklikle, kiracı ve kiraya veren ilişkisi çerçevesinde alışveriş merkezinin muhtelif giderlerinden kaynaklanan sorunların çözülmesi amaçlandı.

Ortak giderler belirlendi

Buna göre, ortak kullanım alanlarına ilişkin elektrik, su, doğalgaz, yenileme niteliğinde olmayan bakım ve onarım gibi ortak kullanım alanı giderleri ile alışveriş merkezinde fiilen çalışan bordrolu yönetim personelinin göreviyle ilgili olanlar 'ortak gider' olarak kabul edildi.

İşletmelerden ortak gider katılım payı tahsil edilebilecek

Alışveriş merkezindeki işletmelerden yalnızca bu giderler için ortak gider katılım payı tahsil edilebilecek. Söz konusu giderlerin dışında kalan giderler ile ortak gider niteliğini haiz olup belgelendirilmeyenler için işletmelerden herhangi bir bedel talep edilemeyecek.

Ortak kullanım alalarının gelirleri ortak olacak

AA'nın haberine göre, ayrıca, ortak kullanım alanlarından elde edilen geçici kiralama, reklam, pazarlama, kültürel ve sanatsal faaliyet, baz istasyonu, ATM ve diğer ortak kullanım alanı gelirleri ile alışveriş merkezi yönetimlerince işletmelerden alınan gider avanslarından elde edilen her türlü gelir 'ortak gelir' kabul edildi.

Gelirler sadece ortak giderler için

Bu gelirler, yalnızca ortak giderlerin karşılanmasında kullanılabilecek.

Alışveriş merkezinin ortak gideri niteliğinde olmayan ve alışveriş merkezi maliki veya yönetimine ait giderler olduğu kabul edilen reklam, pazarlama ve danışmanlık gibi işlemler için alışveriş merkezindeki işletmelerden bundan böyle herhangi bir bedel tahsil edilemeyecek.

Katılım payı söz konusu

Buna karşın, yönetmelik değişikliğinden önce kurulan sözleşmelerde hüküm bulunması halinde bahse konu giderler için işletmelerden, sözleşmeler yenileninceye ya da uzatılmış sayılıncaya kadar katılım payı alınabilecek.

Yine yönetmelik değişikliğinden önce oluşturulan sözleşmelerde yönetim giderlerinin alt kalemlerinin belirtilmemiş olması halinde, işletmelerden yalnızca alışveriş merkezinde fiilen çalışan bordrolu yönetim personelinin göreviyle ilgili giderler için katılım payı tahsil edilebilecek.

Raporlar oluşturulacak

Alışveriş merkezlerinde her yıl bir önceki yılın ortak gelir ve giderleriyle ilgili standart, gerçeğe uygun, şeffaflığın ve hesap verilebilirliğin sağlandığı raporların oluşturulması zorunlu olacak.

Çifte denetim yapılmış olacak

Ortak gider katılım payı hesaplama ve tahsilatları ile raporlamalarının mevzuata uygun olup olmadığının kontrol ve tespiti amacıyla alışveriş merkezi yönetimlerine bağımsız denetim yükümlülüğü getirildi. Bu kapsamda, söz konusu uygulamalar her yıl Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşlarınca denetlenerek rapora bağlanacak ve alışveriş merkezindeki işletmelerin bilgisine sunulacak.

Bağımsız denetim kuruluşlarınca hazırlanacak raporda yönetmeliğe aykırı tüm uygulamalar ayrıntılı şekilde belirtilecek. Böylece Bakanlıkça yapılan denetimlerle birlikte alışveriş merkezlerinin ortak gelir ve giderlerine ilişkin çifte denetim yapılması sağlanacak.

Yasa dışı barındırılan 3 makak maymunu muhafaza altına alındı

Diyarbakır’da uyuşturucu operasyonu

Çin’in ihracat kısıtlamaları G7’yi alternatif arayışına yöneltti

Prof. Dr. Şener: Yapay zekâ destekli göz muayenesi mümkün

Diyarbakır il genelinde aranan 140 şahıs gözaltına alındı

Çin’den ABD’nin İran kararına tepki: Tek taraflı yaptırımlara karşıyız

Trump’tan yüzde 25 vergi hamlesi: Türkiye’nin İran ticareti mercek altında

33 kentte 1 milyar doların üzerinde ihracat

İstanbul’da DAİŞ’e finans operasyonu: 8 şüpheli gözaltında

TBF: Çalışana, emekliye yapılan zam 2025'te gerçekleşen zam artışlarını karşılamıyor

Ortaokul ve liselerde yeni dönem: Karnelerin yanında gelişim raporu verilecek

ABD'den vatandaşlarına "derhal İran'ı terk edin" çağrısı

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 1 ton 625 kilo hammadde ele geçirildi

Filipinler’de çöp sahasındaki faciada ölü sayısı 11’e yükseldi

Altın rekor seviyelerde seyrediyor

Ülke genelinde yağış, fırtına, buzlanma ve çığ uyarısı

Suriye ordusu doğu Halep'e askeri takviye sevk etti

Direniş gruplarından Albay Mahmud el-Estel suikastına tepki: İşbirlikçiler hesap verecek

Washington'dan İran hamlesi: Ticaret yapan ülkelere ağır vergi

Motorine gece yarısı zammı: Fiyatlar tabelaya yansıdı

Cebbarin: İşgalcilerin Um Berâ'yı esir alması yeni bir ahmaklık

Gazze'de işgalin yıktığı evler can alıyor

İstanbul’da 3,3 milyon sentetik ecza hap ele geçirildi, 6 şüpheli yakalandı

Ghebreyesus: Daha fazla ülkenin, Gazze'den gelen hastalara kapılarını açması gerekir

Somali, BAE ile güvenlik ve savunma alanındaki tüm anlaşmaları iptal etti

Kastamonu’da motosiklet ve motokuryelerin trafiğe çıkışı yasaklandı

Pehlevi ve Machado’dan ülkelerine ihanet yarışı: Trump'a "bizi seçersen pişman olmazsın" söylemi

Batman'ın Kozluk ve Sason ilçelerinde eğitime kar tatili

Kruvaziyer yolcu sayısı 2 milyonu aştı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yasa dışı barındırılan 3 makak maymunu muhafaza altına alındı

Diyarbakır’da uyuşturucu operasyonu

Çin’in ihracat kısıtlamaları G7’yi alternatif arayışına yöneltti

Prof. Dr. Şener: Yapay zekâ destekli göz muayenesi mümkün

Diyarbakır il genelinde aranan 140 şahıs gözaltına alındı

Çin’den ABD’nin İran kararına tepki: Tek taraflı yaptırımlara karşıyız

Trump’tan yüzde 25 vergi hamlesi: Türkiye’nin İran ticareti mercek altında