• BIST 100

    10189,02%1,08
  • DOLAR

    39,77% -0,14
  • EURO

    47,05% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4282,88% 0,17
  • Ç. ALTIN

    6823,45% -0,43

Alkollü içki ticaretine yeni şartlar getirildi

03 Şubat 2023, Cuma 09:45
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Alkollü içki ticaretine yeni şartlar getirildi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Alkollü içki ticaretine yeni şartlar getirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı, alkol ve alkollü içki üretim tesisleri ile ticaretine ilişkin usul ve esaslarda düzenlemeye gitti.

Alkollü içeceklerin üretilmesi, ithal edilmesi, iç piyasada dağıtımı ve satışı ile ilgili yeni karar ve şartlar açıklandı.

Buna göre tüm alanlarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanarak alınan tüm kararlar da Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yayınlanan kararda; bira dışındaki alkollü içkilerin cam şişede üretilerek satılması, küçük ambalaj boyutunun kaldırılması, üretim ve dağıtım iznini içeren sorumluluklar ortaya kondu.

Üretimi izne tabi

Alkol veya alkollü içki üretim izni sahibi firmalara ait fabrika, imalathane veya ticari işletmelerin veya bu gibi yerlerin işletme hakkının ya da şirket hisselerinin, üçüncü kişilere devredilebilmesi Bakanlık iznine tabi.

Üretim talebi için Bakanlığa müracaat edilecek

Bu amacı içeren talep, devredecek için ilgili vergi daireleri ve Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan son bir ay içinde alınmış muaccel vergi ve prim borcu bulunmadığına ilişkin belgeyle Bakanlığa yapılacak.

Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik de yürürlüğe girdi.

Dağıtım yetki belgesinin yenilenmesinde yeni şartlar getirildi

Buna göre, süresi içinde dağıtım yetki belgesini yenilemeyen firmaların belge geçerlilik tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde başvurması halinde, belirlenen dağıtım yetki belgesi bedeli, iki katı olarak tahsil edilerek belge yenilenecek.

Bu süre geçtikten sonraki başvurular yenileme kapsamında değerlendirilmeyecek.

Çok küçük ve büyük ambalajlı içki satışına yasak

5 santilitreden küçük ambalaj hacmine sahip alkollü içkiler ile bira hariç 300 santilitreden büyük ambalaj hacmine sahip alkollü içkiler ithal edilemeyecek, üretilemeyecek ve piyasaya arz edilemeyecek.

Sadece cam malzemeden yapılmış ambalaj kullanılacak

Bira haricindeki alkollü içkiler, sadece cam malzemeden yapılmış ambalaj ile piyasaya arz edilecek.

Küçük ambalajı içkilerin üretimi ve ithali sonlanıyor

5 santilitreden küçük ambalaj hacmine sahip alkollü içkiler ile bira hariç 300 santilitreden büyük ambalaj hacmine sahip alkollü içkiler, yönetmeliğin yayını tarihini izleyen ikinci ayın sonundan itibaren üretilemeyecek ve ithal edilemeyecek.

Bu ürünleri satıcılar iç piyasaya arz edemeyecek

Bu ürünler, yönetmeliğin yayını tarihini izleyen üçüncü ayın sonundan itibaren alkollü içki dağıtım yetki belgesini haiz firmalar, dördüncü ayın sonundan itibaren toptan satıcılar, perakende satıcılar veya açık alkollü içki satıcıları tarafından iç piyasaya arz edilemeyecek.

Bira hariç olmak üzere, cam dışında ambalaja sahip alkollü içkiler, bu maddenin yayını tarihini izleyen ikinci ayın sonundan itibaren üretilemeyecek ve ithal edilemeyecek.

Bu ürünler, yönetmeliğin yayını tarihini izleyen üçüncü ayın sonundan itibaren alkollü içki dağıtım yetki belgesini haiz firmalar, dördüncü ayın sonundan itibaren toptan satıcılar, perakende satıcılar veya açık alkollü içki satıcıları tarafından iç piyasaya arz edilemeyecek.

Bayburt'ta uçak kazası: Ekipler kurtarma çalışmalarını sürdürüyor

Siyonist rejimin son 24 saatteki saldırılarında 116 şehit

Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve yağış uyarısı

Gana'da M çiçeği vaka sayısında artış

İklim Kanunu Teklifi Meclis’te kabul edildi

Eski tip ehliyetlerin süresi doluyor

Hama'da tanker faciası

İtalya'da aşırı sıcak hava nedeniyle 18 kentte kırmızı alarm

Hafızlık öğrencilerinden anlamlı bağış

Yunanistan'da cezaevinde yangın paniği

İzmir Çeşme'de orman yangını

Avustralya aşırı yağış ve şiddetli rüzgâr alarmı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan HAMAS heyeti ile görüştü

İki otomobil çarpıştı: 8 yaralı

Kocaeli'de orman yangını

Pancar üreticilerine 2,5 milyar liralık ödeme

İspanya'da orman yangını: 2 ölü

Tayland’da kağıt fabrikasında yangın: 8 ölü, 26 yaralı

Gaziantep'te haziran ayında 706 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti

Belediye Başkanı Geçit: Peygamber Efendimize yapılan hadsizliği şiddetle lanetliyorum

Gaziantep'te tefecilik operasyonu: 7 gözaltı

Araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Euro rekor kırdı

Filipinler'de çıkan yangında onlarca ev küle döndü

Süveyş Körfezi'nde sondaj gemisi battı: 4 ölü, 23 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aile kurumunu korumak en temel vazifemiz

Ukrayna: ABD'nin silah teslimatı devam etmeli

Tatil dolandırıcılıklarından korunmanın yolları

Sakarya'da panelvan kazası: 6 yaralı

Bakü-Moskova hattında tansiyon yükseldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bayburt'ta uçak kazası: Ekipler kurtarma çalışmalarını sürdürüyor

Siyonist rejimin son 24 saatteki saldırılarında 116 şehit

Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve yağış uyarısı

Gana'da M çiçeği vaka sayısında artış

İklim Kanunu Teklifi Meclis’te kabul edildi

Eski tip ehliyetlerin süresi doluyor

Hama'da tanker faciası