• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,18% 0,16
  • EURO

    50,54% -0,75
  • GRAM ALTIN

    7153,70% -0,72
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Almanya Başbakanı, Gazze'deki soykırımı kınayamadı: "Orada neler olup bittiğini anlamak mümkün değil!"

27 Mayıs 2025, Salı 15:46
27 Mayıs 2025, Salı 15:46
Almanya Başbakanı, Gazze
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, işgalci rejimin Gazze'deki yoğun saldırılarından "derin endişe" duyduğunu ileri sürerek, "Orada şu anda neler olup bittiğini artık anlamak mümkün değil. İsrail hükümetiyle diyaloğu yoğunlaştırmamız gerekiyor." dedi.

Finlandiya'nın güneybatısındaki Turku kentinde, Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Merz, işgalci rejimin Gazze’de son dönemde gerçekleştirdiği hava saldırılarının boyutu ve şiddeti karşısında "derin endişe duyduğunu" savundu.

Merz, "söz konusu operasyonların terörle mücadele adı altında yürütülmesinin ötesine geçtiğini ve ciddi insani sonuçlar doğurduğunu" ifade etti.

"israil ordusunun Gazze’de gerçekleştirdiği bu yoğun askeri saldırılar artık benim için anlam ifade etmiyor. Amaç ne? Sadece rehineleri kurtarmak için mi? Bu yeterli değil." diyen Merz, "Şunu söylemeliyim ki orada şu anda neler olup bittiğini artık anlamak mümkün değil. israil hükümetiyle diyaloğu yoğunlaştırmamız gerekiyor.” ifadelerini ekledi.

Orpo ise Merz'den daha fazla tepki göstererek, Gazze’deki sivillerin yaşadığı acıları “kesinlikle kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Orpo, "Bu acıların yaşatılması, bu öldürme… Buna son verilmeli." diye vurguladı.

Merz’in bu açıklamaları, Gazze'deki işgal saldırılarını kamuoyu önünde ikinci kez eleştirdiği ikinci gün oldu. Alman yayın kuruluşu WDR’nin Pazartesi günü düzenlediği bir etkinlikte konuşan Merz, “Son günlerde giderek artan şekilde sivillere verilen zarar, artık HAMAS terörizmiyle mücadele gerekçesiyle meşrulaştırılamaz.” demişti.

Finlandiya gazetesi Helsingin Sanomat’a göre, Merz’in bu açıklamaları, Almanya’nın işgalci rejimin saldırıları konusundaki geleneksel temkinli dilinden belirgin bir sapmayı temsil ediyor.

Ancak basın toplantısında bu söylemsel değişikliğin politika düzeyine nasıl yansıyacağı sorulduğunda, Merz somut bir adım belirtmekten kaçındı. Almanya’nın işgale silah ihracatını askıya alıp almayacağı ya da işgalci yetkililere yaptırım uygulamayı düşünüp düşünmediği sorularına net cevap vermedi.

Merz, "israil ile temas hâlindeyiz." diyerek sadece Alman hükümeti içinde görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Merz’in açıklamalarının, işgalci rejimin Gazze’deki vahşi saldırılarına yönelik uluslararası kaygıların arttığı ve daha fazla hesap verebilirlik ile insani hassasiyet çağrılarının yükseldiği bir dönemde gelmesi dikkat çekti. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Malatya'da otomobil ile kamyon çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Batmanlılar Kudüs için tek ses oldu: Kudüs ve Aksa özgür olmalı

BM: Gazze'ye yönelik tüm insani yardım hareketleri engellendi

Malatya'da zincirleme kaza: 3 yaralı

Tekne orucu tutan minikler aileleri için güllaç hazırladı

Zonguldak'ta işçi taşıyan midibüsle otomobil çarpıştı: 13 yaralı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan bölgedeki gerilime ilişkin diplomasi çağrısı

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile Sisi görüştü

Tayvan açıklarında 5,7 büyüklüğünde deprem

Lübnan'a yönelik siyonistlerin saldırılarında 773 şehit, 1993 yaralı

ABD, Irak'ta düşen uçaktaki 6 askerinin öldüğünü doğruladı

Almanya'dan ABD’nin Rus petrolü kararına tepki

Yeni ses sistemi cezaları esnafı zorluyor

Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor

HSK kararıyla Yargıtay için 8 yeni üye seçimi yapıldı

Malatya'da traktör devrildi: 2 yaralı

Dünya Kudüs Günü'nde Bitlis'ten çağrı: Mesele sadece Filistin değil, ümmetin varlık mücadelesidir

Hacı adaylarının kafile ve uçuş bilgileri belli oldu!

YKS'ye 2 milyon 425 bin aday başvurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni Cerrahpaşa, yüksek standartlı sağlık hizmeti sunacak

Yılmaz: Ekonomide en kötü şey belirsizliktir; öngörülebilirliği sağlayan ülkeler bu dönemden daha güçlü çıkacaktır

Bangladeş Dışişleri Bakanı Rahman, Türkiye'ye geliyor

Endonezya'daki D-8 zirvesi ertelendi

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Filistin ve Kudüs, asla siyonizmin vatanı olmayacaktır

Siirt’te Ramazan ayında sağlık programı yoğun ilgi gördü

Yükseköğretim Kurumları Sınavı için 2 milyon 425 bin 560 aday başvuru yaptı

Dünya Kudüs Günü'nde İzmir’den Kudüs ve Mescid-i Aksa için çağrı

Şanlıurfa’da 'Dünya Kudüs Günü' açıklaması: Küresel barış, Kudüs'ün özgürlüğüne bağlı

132 yıllık Asmalı Mescit restorasyonun ardından yeniden ibadete açıldı

Umut Kervanı Van’da Ramazan ayında da yardımlarını sürdürüyor

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da otomobil ile kamyon çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Batmanlılar Kudüs için tek ses oldu: Kudüs ve Aksa özgür olmalı

BM: Gazze'ye yönelik tüm insani yardım hareketleri engellendi

Malatya'da zincirleme kaza: 3 yaralı

Tekne orucu tutan minikler aileleri için güllaç hazırladı

Zonguldak'ta işçi taşıyan midibüsle otomobil çarpıştı: 13 yaralı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan bölgedeki gerilime ilişkin diplomasi çağrısı