• BIST 100

    9333,42%0,61
  • DOLAR

    39,27% 0,30
  • EURO

    44,82% -0,12
  • GRAM ALTIN

    4260,42% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6744,07% 0,00

Altın fiyatlarındaki artış düğün sezonunu olumsuz etkiliyor

EKONOMİ 20.04.2025 12:00:28 0
Altın fiyatlarındaki artış düğün sezonunu olumsuz etkiliyor

Altın fiyatlarının son aylarda hızla yükselmesi, yaklaşan yaz mevsimiyle birlikte başlaması beklenen düğün sezonunu olumsuz etkiledi.

Batman'da kuyumcular, önceki yıllara kıyasla piyasanın beklenen hareketliliğe ulaşamadığını ve satışların ciddi şekilde düştüğünü söylüyor.

Yaz ayları yaklaşırken genellikle canlanan kuyumcu piyasası, bu yıl altın fiyatlarının sert yükselişi nedeniyle beklenen ilgiyi görmedi.

Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan kuyumcular, yaşanan fiyat artışlarının sebeplerini ve sektöre yansımalarını anlattı.

Altın fiyatları düğün sezonunu olumsuz etkiliyor

Normalde yaz aylarında çok hareketli bir dönem yaşadıklarını söyleyen kuyumcu esnafı Ramazan Şebay, "Bu sene ise altın fiyatlarının yüksek olması, insanlar üzerinde negatif etki oluşturdu. Bu da düğün sezonunu olumsuz etkiliyor ve istenilen hareketlilik yaşanmıyor. Tabii altın alanlar da var ve bunların çoğunluğunu yatırım için alanlar oluşturuyor. Altın satışlarındaki durgunluğun sebebi ise Amerika’nın yeni çıkardığı vergi tarifeleridir ve bu, dünya genelinde olumsuz etkiler yarattı. Çünkü bu durum, altında ani bir yükselişe neden oldu. Altında bir yükseliş bekliyorduk ama bu denli fazla olacağını tahmin etmiyorduk. Bu da piyasada sıkıntılara neden oldu." dedi.

"Dört ayda yüzde 30'dan fazla artış"

Şebay, "Dört ay önce altının gramı 3 bin lira civarındaydı ama şu anda 4 bin 150 lira civarında. Yani dört ayda neredeyse yüzde 30’un üzerinde bir artış yaşandı. Altında meydana gelen bu yüksek artış, altını olanlar için olumlu olsa da, ihtiyacı olanlar açısından olumsuz bir yansıma oluşturdu. Vatandaş, altını ne kadar uyguna alırsa o kadar iyi karşılar. Ancak dünyada yaşanan olaylar, altın fiyatlarının daha da artacağını gösteriyor. Temennimiz, insanların ihtiyaçlarını karşılayabileceği şekilde altının fazla yükselmemesidir." ifadelerini kullandı.

"Düğün sezonu ama hareketlilik yok"

Altın fiyatlarında yaşanan ani yükselişin düğün yapacak vatandaşları olumsuz etkilediğini ifade eden bir diğer kuyumcu esnafı Nurettin Oğuz ise şunları söyledi:

"Havaların ısınmasıyla beraber düğün sezonları da açılıyordu ve altın ihtiyacı olanlar altınlarını alıyordu. Şu anda ise hareketliliğin aksine bir durgunluk yaşıyoruz. Çünkü son zamanlarda bir kilo altının üzerine neredeyse bir milyon lira gelmesi büyük bir artıştır. Kimse, altında yaşanan bu ani artışları bu kadar beklemiyordu. Böyle olunca ve altının neredeyse her gün artması, vatandaşı altın alamaz hale getirdi. Bununla beraber birikimi olanlar da tüm birikimlerini altına yatırmaya başladı. Şu anda bir düğün için altın maliyeti bir buçuk milyon TL’yi geçmektedir. Bu da insanların evlenmesini çok zorlaştırmaktadır."

"Çeyrek altın 7 bin TL sınırında"

Altın fiyatlarının artık bir seviyede durması gerektiğini belirten Oğuz, "Temennimiz, altında yaşanan artışların durması ve milletin ihtiyacını karşılayabilecek seviyelere gelmesidir. Şu anda 22 ayar altının gramı 3 bin 800 lira civarlarında, çeyrek altın ise 6 bin 800 lira civarındadır. Vatandaş altının düşmesini beklemesin. Çünkü altın, gün geçtikçe değer kazanıyor. Tavsiyemiz, TL’si olanların altına yatırım yapmalarıdır. Çünkü altın sürekli kazandırıyor. Bununla beraber gençlerin evlenebilmesi için hükümetin çözüm yolları bulması gerekiyor." ifadeleri kullandı. (İLKHA)

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru: Sarmaka'yanı yol, su ve yerleşim sorunu giderilmeli

HÜDA PAR Ağrı İl Başkanı Muhammet Arif Yılmaz'dan Kurban Bayramı mesajı

HÜDA PAR’dan Kurban Bayramı mesajı: Bayramlar, kardeşliğin ve paylaşmanın zirveye ulaştığı zamanlardır

Bu bayramda da ikramların vazgeçilmezi Diyarbakır kadayıfı olacak

Cizre’deki hafızlık öğrencilerinden anlamlı kurban bağışı

Hizbullah Cemaati Rehberi Edip Gümüş’ten Kurban Bayramı mesajı

Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nda yapılan yangın tatbikatı gerçeği aratmadı

İnfaz düzenlemesi sonucu tahliyeler başladı

Bakan Yumaklı, bayram öncesi denetimlere eşlik etti

Pentagon, Ensarullah'ın ABD donanmasına karşı yürüttüğü etkili operasyonları soruşturacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kurban Bayramı mesajı

Bingöl İl Müftüsü Orhan İmamoğlu’ndan Kurban Bayramı mesajı

Bingöl’de aranan iki hükümlü yakalanarak cezaevine gönderildi

Eğitim camiasından Gazze'ye anlamlı destek

Malatya'da mezarlıklar ve camiler bayrama hazır

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer: Bayramın Filisitin'in özgürlüğüne vesile olmasını diliyorum

Gazze'de şehit sayısı 54 bin 677'ye, yaralı sayısı 125 bin 530'a yükseldi

Vali Kızılkaya’dan Aile Çağrısı: Bayramları birlikte yaşayalım

HÜDA PAR Şırnak İl Başkanı Yalçın'dan Kurban Bayramı mesajı

Büyüklerden “Nerede O Eski Bayramlar” özlemi

Diyetisyen Tanış: Sağlıklı ve lezzetli bir et yemek için eti dinlendirin

Avustralya eyaletinde e-scooter kiralaması bir yayanın ölümünün ardından süresiz durduruldu

İl il bayram namazı saatleri

Batman, Türkiye'nin en güvenli ikinci ili oldu

 Sıcak havalarda varise dikkat!

“Özgürlük Gemisi” işgal tehdidi altında Gazze'ye doğru yoluna devam ediyor

Baptist Hastanesi'nde basın katliamı: 4 gazeteci şehit edildi

Şanlıurfa'da bayram öncesi denetimler sıklaştı: 72 işletmeye ceza uygulandı

Ortak kesilen kurbanlarda niyet birliği şart mıdır?

Prof. Dr. Öztürkmen: “Doğa bize değil, biz doğaya muhtacız”

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ