• BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

Amerika kıtasında gümrük vergisi gerilimi

DÜNYA 3.02.2025 12:27:53 0
Amerika kıtasında gümrük vergisi gerilimi

ABD Başkanı Donald Trump, Kanada, Meksika ve Çin'e yeni gümrük vergileri getirdi. Tarifelerin uygulamaya konması bölgede gerilimi tırmandırırken, Washington'ın bu hamlesine karşılık komşu ülkelerden misilleme geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyasında vaat ettiği Kanada, Meksika ve Çin'den ithal edilen ürünlere yeni gümrük vergileri getirdi. 

Trump'ın imzaladığı kararname ile Kanada ve Meksika'dan yapılan ithalata yüzde 25, Çin'den yapılan ithalata ise yüzde 10 ek gümrük vergisi getirildi.

Kararnamede, Kanada'dan ithal edilen enerji kaynaklarına ise yüzde 10'luk daha düşük bir tarife uygulanacağı belirtilirken, tarifelerin 4 Şubat'ta yürürlüğe gireceği kaydedildi.

Bir "misilleme maddesi" de içeren kararnamede, söz konusu ülkelerin misilleme yapmayı seçmesi halinde tarifelerin artırılabileceği aktarıldı.

Trump, bu ülkelerden ABD'ye olan düzensiz göç ve fentanil (uyuşturucu) akışı ile ticaret açıklarını bu tarifelerin gerekçesi olarak gösterdi.

Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada bu kararın, düzensiz göçmenleri ve fentanil dahil Amerikan vatandaşlarını ölümüne sebep olan uyuşturucuların büyük tehdit oluşturması nedeniyle Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası aracılığıyla uygulandığını belirterek, "Amerikalıları korumalıyız ve Başkan olarak tüm vatandaşların güvenliğini sağlamak benim görevim. Seçim kampanyamda, yasa dışı göçmenler ve uyuşturucuların sınırlarımızdan akışını durdurma sözü verdim ve Amerikalılar buna ezici bir çoğunlukla oy verdi." dedi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Trump'ın "misilleme maddesi" içeren kararnamesine rağmen, ABD'den yapılan 155 milyar Kanada doları değerindeki ithalata yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını, bu tarifelerin 30 milyar Kanada doları değerindeki mallar için salı gününden itibaren, 125 milyar Kanada doları değerindeki mallar için ise 21 gün içinde yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Trudeau, "Yanıtımızın bir parçası olarak, bazıları kritik mineraller, enerji tedariki ve diğer ortaklıklarla ilgili olmak üzere, tarife dışı çeşitli tedbirleri değerlendiriyoruz." diye belirtti.

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum da Kanada gibi ABD'ye karşı misillemede bulunarak, "Zorlama ile değil, akıl ve hukuk ile hareket edilir. Ekonomi Bakanı'na Meksika'nın çıkarlarını korumak amacıyla, tarife ve diğer ekonomik önlemleri içeren B planının uygulanması için talimat veriyorum. Beyaz Saray'ın, Meksika hükümetini suç örgütleriyle ittifak halinde göstermek isteyen iftirasını ve topraklarımıza müdahale niyetini kesin bir dille reddediyoruz." açıklamasını yaptı. 

Sheinbaum, Trump'ın organize suç gruplarına yönelik açıklamalarında Meksika'yı hedef almasına yönelik, "Eğer bir ittifaktan söz edilecekse, bu ancak ABD Adalet Bakanlığı'nın ocak ayında bizzat ortaya koyduğu gibi, suç gruplarına yüksek güçlü silahlar satan ABD'deki silah depolarıdır. Hükümetimiz 4 ay içinde 20 milyon doz fentanil de dahil olmak üzere 40 tondan fazla uyuşturucu ele geçirdi. Ayrıca bu gruplarla bağlantılı on binden fazla kişiyi gözaltına aldı." dedi. 

Sheinbaum, Trump'a fentanil ile ilglii olarak, "ABD hükümeti ve kurumları, ülkelerindeki ciddi fentanil tüketimi sorununu gerçekten ele almak isteselerdi, büyük şehirlerin sokaklarında uyuşturucu satışına ve bu yasa dışı faaliyetin yol açtığı kara para aklamaya karşı mücadele edebilirlerdi. Meksika'da olduğu gibi, bu uyuşturucuların kullanımını önlemek ve gençleri korumak için kapsamlı bir kampanya başlatabilirlerdi. Ülkemizde uyuşturucu kullanımı ve dağıtımı elbette mevcut, ancak bu, ABD'nin ele almadığı ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Dahası, ABD'deki sentetik opioid krizinin temelinde, bir ilaç şirketine karşı açılan davada da ortaya konduğu gibi, FDA tarafından onaylanan bu tür ilaçların gelişigüzel reçete edilmesinden kaynaklanıyor." ifadelerini kullandı.

Meksika'nın kimseyle karşı karşıya gelmek istemediğini vurgulayan Sheinbaum, "Meksika çatışma istemiyor, komşu ülkeler arasında iş birliğini esas alıyoruz. Meksika, yalnızca fentanilin ABD'ye ulaşmasını değil, hiçbir yere gitmesini istemiyor. Dolayısıyla, ABD uyuşturucu ticareti yapan ve şiddet üreten suç gruplarıyla mücadele etmek istiyorsa, bunu ortak sorumluluk, karşılıklı güven, iş birliği ve en önemlisi egemenliğe saygı ilkeleri çerçevesinde, kapsamlı bir şekilde yürütmeliyiz. İş birliğine evet, itaate hayır." dedi.

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum, ABD ile daima diyaloğa hazır olduklarını ancak başlarını eğmeyeceklerini belirtti. (İLKHA)

Diyarbakır'da tarihi gün!

Yurdun tamamında çarşambadan itibaren yağış bekleniyor

Yahudi çeteler, Filistin topraklarını gasp etmeye devam ediyor

HAMAS milletvekili Ebu Ras: Diyarbakır’daki bu topluluğunuzu Mescid-i Aksa da bekliyor

UNRWA: Gazze halkı açlık, susuzluk ve sağlık krizleriyle baş başa

İşgalciler Güney Lübnan’da bir aracı hedef aldı: 1 şehit, 1 yaralı

İmalat sektörüne destek, istihdam şartlarında kolaylık

Mevlid-i Nebi mesajı Diyarbakır’dan okundu: Amansız ve orantısız bir savaşın karşılığı ancak kutlu bir direniştir

Siyonist işgalciler Cenin’i yakıp yıkıyor: Kuşatma dördüncü ayına girdi

Diyarbakır’daki Mevlid-i Nebi etkinliği büyük bir coşkuyla başladı

UNRWA: Gazze'de 660 bin çocuk eğitimden mahrum

Gazze’de soykırım ağırlaşıyor: Şehit sayısı 51 bin 201’e yükseldi

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

DİTİB Fransa'nın II. Gençlik Zirvesi Paris'te gerçekleştirildi

Tulkerem açık hava hapishanesine döndü: Yüzlerce ev yıkıldı, binlerce aile zorla göç ettirildi

Gazze'de 7 şehit: Siyonist terör her yeri hedef alıyor

Diyarbakır büyük "Mevlid-i Nebi" etkinliğine hazır

Mescid-i Aksâ’ya baskın: Siyonistler bir kez daha kutsal mabedi kirletti

Ege Denizi'nde peş peşe depremler yaşanıyor

Sağlık Bakanlığı’ndan sezaryen kararı: Tıbbi zorunluluk yoksa artık yasak

Altın fiyatlarındaki artış düğün sezonunu olumsuz etkiliyor

Son 24 saatte Gazze’de 56 kişi şehit oldu

Yerlikaya’dan “Sürücü affı” açıklaması: Kesinlikle gündemimizde yok

Rusya ile Ukrayna arasında esir takası

TİGEM 700 küçükbaş hayvanı açık artırmayla satışa sunacak

"Narkokapan-Ankara" operasyonunda tutuklu sayısı 316'ya yükseldi

İşgalci Netanyahu: Soykırımı sonlandıracak ateşkes istemiyoruz!

Ticaret Bakanlığı 617 firmaya dahilde işleme izin belgesi verdi

Çanakkale Boğazı sis nedeniyle gemi geçişlerine kapatıldı

Çileğin faydaları saymakla bitmiyor!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ