• BIST 100

    14029,89%0,01
  • DOLAR

    42,95% 0,08
  • EURO

    50,53% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5965,27% 0,22
  • Ç. ALTIN

    9931,63% 0,00

Ankara'da 15 yıllık 'iftar' geleneği

18 Mart 2025, Salı 11:42
18 Mart 2025, Salı 11:42
Ankara
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği'nde 15 yıldır her Ramazan ayında Ramazan boyunca misafir öğrenciler için ücretsiz iftar yemeği veriliyor.

Osmanlı'dan kalma 'askıda yemek' geleneği gibi, yıl boyu pazartesi ve perşembe oruçlarıyla beraber Ramazan ayında da ay boyunca iftar gelenek haline getirildi. 15 yıldır devam eden iftar geleneğini yaşatan Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Hanefi Sinan, her gün kendi derneklerinde yüzlerce misafir öğrenciye bağışçıların desteğiyle iftar yemeği ikram ediyor.

Rahmet kapılarının ardına kadar açıldığı, yardımlaşmanın arttığı Ramazan-ı Şerif ayında Ensar ve Muhacir kardeşliğinin yaşandığı dernekte yurt dışından gelmiş öğrenciler ile dernek müdavimleri, Ramazan'ın manevi atmosferinden faydalanabilmek için vakitlerinin büyük bir bölümünü ibadetle geçiriyor.

Asma Köprü, çatısı altındaki Mozambik'ten Moğolistan'a, Endonezya'dan Moritanya'ya kadar farklı coğrafyalardan gelen uluslararası öğrenciler ile dernek müdavimleri iftara saatler kala hazırlıklarına başlıyorlar. 

Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra sofralarda yerlerini alan öğrenci ve misafirler Kur'an-ı Kerim tilavetiyle vaktin girmesini bekliyor. Vaktin girmesiyle beraber okunan ezanla iftar yemeğine başlanılıyor. 

15 yıldır devam eden iftar geleneği ile ilgili İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine konuşan Dernek Başkanı Hanefi Sinan, bütün ümmet coğrafyasının Ramazan-ı Şerif'ini tebrik etti.

"Bu sene 15. Ramazan'da bir aradayız"

Sinan, "Her sene 30 Ramazan bu sene 29 çekiyor. Misafirlerimiz oluyor. Bu misafir öğrenciler dünyanın çok farklı ülke ve bölgelerden öğrenciler. Ankara'da yaklaşık 20 binden fazla uluslararası misafir öğrenci var. Biz bu öğrencilerimizin hem evlerinde hem de Ramazan ayında iftar sofralarımıza kendilerini davet ediyoruz. Bu sene 15. Ramazanda bir aradayız. Ramazan ayından önceki zaman dilimlerinde de Şevval, Zilkade, Zilhicce, Muharrem, Recep ve Şaban aylarında pazartesi perşembe günleri oruçlarımız var. Öğrencilerimiz iftar programlarımıza alışkındırlar. Ramazan ayında da kendilerini özellikle davet ediyoruz. Ramazan boyunca iftarlarımıza devam ediyoruz. Sahur programlarımız da var sadece iftarla kalmıyoruz. Binamız 24 saat öğrencilerimize açık." dedi.

"Elhamdülillah Ramazan ayı dolu dolu geçiyor"

Ramazan'da bir günün nasıl geçtiğini anlatan Sinan, şunları söyledi:

"Bir günü özetleyebiliriz. İftar öncesi kardeşlerimiz kütüphanede hem ders çalışıyorlar hem de sohbet muhabbet ediyorlar daha sonra iftar programına geçiyoruz. İftar programından ve akşam namazı kıldıktan sonra 'irfan sohbetleri' adlı programlarımız oluyor. Bu programlardan sonrada yatsı ve teravih namazlarıyla devam ediyoruz. Çay kahveden sonra öğrenciler gece namazına geçiyorlar. Öncesinde yatanlar istirahat edenler oluyor. Bir gün böyle geçiyor ancak sadece bunlarla sınırlı değil. Ramazan ayı içerisinde de farklı etkinliklerimiz oluyor. Örneğin 17 Ramazandayız. 17 Ramazanda en iyi hadis anlatma yarışmamız var. İyi hadis anlatma konusunda maharetlerini gösteriyorlar. 7 Ramazan'da ise en iyi ezan okuma yarışmamız vardı. Nasip olursa 27 Ramazan'da da en güzel Kur'an-ı Kerim okuma yarışmamız olacaktır. Bunlara benzer etkinlikler de yapıyoruz. Bugün dünya helal gıda günüydü bunu hep birlikte kutladık. 2 gün önce dünya yetim günüydü. Yetimlerimizle burada birlikte olduk. Nasip olursa bundan sonra da Kudüs kutlamalarımız olacaktır. Bu şekilde elhamdülillah Ramazan ayı dolu dolu geçiyor."

"Tıpkı Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi Kurban Bayramı etkinliklerimizde aynı şekilde devam ediyor"

30 bayramdır ayrıca bayramlaşma programları yaptıklarını ifade eden Sinan, "Şevval ayının birinde yani Ramazan Bayramı'nda Hacı Bayram Camii avlusunda geleneksel olarak öğle namazına müteakip her yıl bayramlarımızı kutluyoruz. Bütün öğrenci kardeşlerimiz geliyor. Hep birlikte halkımızla birlikte orada tekbirler tehliller ve musafahalaşarak bayramlaşma yapıyoruz. Birlikte yemek yiyip hediyeleşiyoruz. Tıpkı Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi Kurban Bayramı etkinliklerimizde aynı şekilde devam ediyor. Yine orada da bayramlaşıyoruz. Bu çok önemli nedeni de çünkü uluslararası öğrencilerimizin büyük birçoğu mazlum bölgelerden gelen çocuklar ve uzun seneler memleketlerine gidemeyen çocuklar ekonomik durumlarından ve buradaki mevcut pozisyonlarından dolayı. Dolayısıyla onlara aile olmaya çalışıyoruz. Aile düşüncemiz aslında ümmet ailesinin bir parçası düşüncesi üzerinde elhamdülillah gelişti. 15 yıl geçti inşallah bundan sonrada nice Ramazanları ümmet bilinciyle geçirmeyi Cenabı Hak bizlere nasip eylesin." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: ankara'da 15 yıllık 'iftar' geleneği

Kırsal kalkınma desteklerinde yeni dönemde hibeler artırıldı

Bingöl’de kar yağışına rağmen hastalara sağlık hizmeti

Pakistan'da feci kaza: 14 ölü, 16 yaralı

AFAD'dan yoğun kar yağışına ilişkin açıklama

Kayıp Malezya uçağına ilişkin yeni gelişme

Tendürek Geçidi’nde ulaşım geçici olarak durdu

Finlandiya, Rusya’dan gelen gemiye el koydu

Batman’da kar nedeniyle garaj çöktü: Çok sayıda araç hasar aldı

Yoğun kar yağışı, soğuk hava ve buzlanma nedeniyle 2 Ocak 2026'da kar tatili olan iller

Bitlis’te çığın altında kalan tanker sürücüsü kurtarıldı

Yolu kapalı olan köyde rahatsızlana 72 yaşındaki hasta hastaneye ulaştırıldı

Bolu ve Bartın’da motosiklet, scooter, motokuryelere trafik yasağı

BM'den işgal rejiminin UNRWA kararına tepki

Kars-Ardahan yolu yoğun kar nedeniyle tır trafiğine kapatıldı

Gaziantep'te buzlanma nedeniyle motokuryelere 1 günlük trafik yasağı

Meteorolojiden üç bölge için çığ uyarısı

Bursa’da kar nedeniyle eğitime ara verildi

Hakkari’de kar kalınlığı 2 metreyi aştı

ABD’den Tayvan’a 328 milyon dolarlık silah satışı

Yenihal’de çatının çökme anı güvenlik kameralarına yansıdı

Nijerya'da silahlı saldırı: 9 ölü, çok sayıda yaralı

Tufanbeyli’de eğitime 1 gün ara verildi

Muğla Fethiye'de 3,5 büyüklüğünde deprem

Mersin'de Çukurova Havalimanı'nda 4,5 kilo esrar ele geçirildi

Kastamonu’da çığ tehlikesi uyarısı

Gazze'de şehit sayısı 71 bin 271’e yükseldi

Diyarbakır'da eğitime kar engeli

Batman’da karla mücadelede 105 ton tuz kullanıldı

Mardin’de eğitime bir gün daha ara verildi

Malatya'da açılan yollar, yoğun kar yağışı nedeniyle tekrar kapanıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kırsal kalkınma desteklerinde yeni dönemde hibeler artırıldı

Bingöl’de kar yağışına rağmen hastalara sağlık hizmeti

Pakistan'da feci kaza: 14 ölü, 16 yaralı

AFAD'dan yoğun kar yağışına ilişkin açıklama

Kayıp Malezya uçağına ilişkin yeni gelişme

Tendürek Geçidi’nde ulaşım geçici olarak durdu

Finlandiya, Rusya’dan gelen gemiye el koydu