GÜNDEM 18.03.2025 11:42:25 0

Ankara'da 15 yıllık 'iftar' geleneği

Ankara
Haberi Sesli Oku

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği'nde 15 yıldır her Ramazan ayında Ramazan boyunca misafir öğrenciler için ücretsiz iftar yemeği veriliyor.

Osmanlı'dan kalma 'askıda yemek' geleneği gibi, yıl boyu pazartesi ve perşembe oruçlarıyla beraber Ramazan ayında da ay boyunca iftar gelenek haline getirildi. 15 yıldır devam eden iftar geleneğini yaşatan Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Hanefi Sinan, her gün kendi derneklerinde yüzlerce misafir öğrenciye bağışçıların desteğiyle iftar yemeği ikram ediyor.

Rahmet kapılarının ardına kadar açıldığı, yardımlaşmanın arttığı Ramazan-ı Şerif ayında Ensar ve Muhacir kardeşliğinin yaşandığı dernekte yurt dışından gelmiş öğrenciler ile dernek müdavimleri, Ramazan'ın manevi atmosferinden faydalanabilmek için vakitlerinin büyük bir bölümünü ibadetle geçiriyor.

Asma Köprü, çatısı altındaki Mozambik'ten Moğolistan'a, Endonezya'dan Moritanya'ya kadar farklı coğrafyalardan gelen uluslararası öğrenciler ile dernek müdavimleri iftara saatler kala hazırlıklarına başlıyorlar. 

Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra sofralarda yerlerini alan öğrenci ve misafirler Kur'an-ı Kerim tilavetiyle vaktin girmesini bekliyor. Vaktin girmesiyle beraber okunan ezanla iftar yemeğine başlanılıyor. 

15 yıldır devam eden iftar geleneği ile ilgili İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine konuşan Dernek Başkanı Hanefi Sinan, bütün ümmet coğrafyasının Ramazan-ı Şerif'ini tebrik etti.

"Bu sene 15. Ramazan'da bir aradayız"

Sinan, "Her sene 30 Ramazan bu sene 29 çekiyor. Misafirlerimiz oluyor. Bu misafir öğrenciler dünyanın çok farklı ülke ve bölgelerden öğrenciler. Ankara'da yaklaşık 20 binden fazla uluslararası misafir öğrenci var. Biz bu öğrencilerimizin hem evlerinde hem de Ramazan ayında iftar sofralarımıza kendilerini davet ediyoruz. Bu sene 15. Ramazanda bir aradayız. Ramazan ayından önceki zaman dilimlerinde de Şevval, Zilkade, Zilhicce, Muharrem, Recep ve Şaban aylarında pazartesi perşembe günleri oruçlarımız var. Öğrencilerimiz iftar programlarımıza alışkındırlar. Ramazan ayında da kendilerini özellikle davet ediyoruz. Ramazan boyunca iftarlarımıza devam ediyoruz. Sahur programlarımız da var sadece iftarla kalmıyoruz. Binamız 24 saat öğrencilerimize açık." dedi.

"Elhamdülillah Ramazan ayı dolu dolu geçiyor"

Ramazan'da bir günün nasıl geçtiğini anlatan Sinan, şunları söyledi:

"Bir günü özetleyebiliriz. İftar öncesi kardeşlerimiz kütüphanede hem ders çalışıyorlar hem de sohbet muhabbet ediyorlar daha sonra iftar programına geçiyoruz. İftar programından ve akşam namazı kıldıktan sonra 'irfan sohbetleri' adlı programlarımız oluyor. Bu programlardan sonrada yatsı ve teravih namazlarıyla devam ediyoruz. Çay kahveden sonra öğrenciler gece namazına geçiyorlar. Öncesinde yatanlar istirahat edenler oluyor. Bir gün böyle geçiyor ancak sadece bunlarla sınırlı değil. Ramazan ayı içerisinde de farklı etkinliklerimiz oluyor. Örneğin 17 Ramazandayız. 17 Ramazanda en iyi hadis anlatma yarışmamız var. İyi hadis anlatma konusunda maharetlerini gösteriyorlar. 7 Ramazan'da ise en iyi ezan okuma yarışmamız vardı. Nasip olursa 27 Ramazan'da da en güzel Kur'an-ı Kerim okuma yarışmamız olacaktır. Bunlara benzer etkinlikler de yapıyoruz. Bugün dünya helal gıda günüydü bunu hep birlikte kutladık. 2 gün önce dünya yetim günüydü. Yetimlerimizle burada birlikte olduk. Nasip olursa bundan sonra da Kudüs kutlamalarımız olacaktır. Bu şekilde elhamdülillah Ramazan ayı dolu dolu geçiyor."

"Tıpkı Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi Kurban Bayramı etkinliklerimizde aynı şekilde devam ediyor"

30 bayramdır ayrıca bayramlaşma programları yaptıklarını ifade eden Sinan, "Şevval ayının birinde yani Ramazan Bayramı'nda Hacı Bayram Camii avlusunda geleneksel olarak öğle namazına müteakip her yıl bayramlarımızı kutluyoruz. Bütün öğrenci kardeşlerimiz geliyor. Hep birlikte halkımızla birlikte orada tekbirler tehliller ve musafahalaşarak bayramlaşma yapıyoruz. Birlikte yemek yiyip hediyeleşiyoruz. Tıpkı Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi Kurban Bayramı etkinliklerimizde aynı şekilde devam ediyor. Yine orada da bayramlaşıyoruz. Bu çok önemli nedeni de çünkü uluslararası öğrencilerimizin büyük birçoğu mazlum bölgelerden gelen çocuklar ve uzun seneler memleketlerine gidemeyen çocuklar ekonomik durumlarından ve buradaki mevcut pozisyonlarından dolayı. Dolayısıyla onlara aile olmaya çalışıyoruz. Aile düşüncemiz aslında ümmet ailesinin bir parçası düşüncesi üzerinde elhamdülillah gelişti. 15 yıl geçti inşallah bundan sonrada nice Ramazanları ümmet bilinciyle geçirmeyi Cenabı Hak bizlere nasip eylesin." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: ankara'da 15 yıllık 'iftar' geleneği

Mardinli gençten Gazze için anlamlı bağış

Bingöl İl Müftülüğü yetimler için iftar programı düzenlendi

İç huzur ve hayat amacını bulma sürekli sevinç beklentisinden daha sağlıklı

Bayram hazırlıklarını tamamlayan esnaf, hareketlilik için bayramı bekliyor

Gazze'deki soykırım ve açlığa dikkat çektiler!

Öğrencilerden Gazze için anlamlı destek

MTSO Başkanı Sadıkoğlu: Faizsiz ve uzun vadeli kredi desteğine ihtiyaç var

Mardin'de sokak ortasındaki darp, cep telefonu kamerasına yansıdı

Elazığ'da siyonist işgal rejiminin Gazze'deki saldırıları tel'in edildi

Fidye ve fitre nedir, kimlere verilir ?

TAKE Projesi'ne bu yıl 679 milyon lira ödenek ayrıldı

Pazar esnafı Bağlar'da yeni güzergâh istiyor

Husumetlilerin tartışması bıçaklı kavgaya dönüştü: 1 yaralı

İşgalcilerin Tulkarm ve Cenin'de saldırıları 2 aydır devam ediyor

Müftü Haliloğlu: İtikaf Peygamber Efendimizin yolundan gitmektir

Batman'da 15 yıl kesinleşmiş hapis cezası olan hırsızlık şüphelisi yakalandı

Elazığlı hayırseverden Gazze’ye anlamlı destek

BESO Başkanı Çiftçi: Batman esnafı, kırsal kalkınma desteklerinden faydalanabilir

BM’den siyonist rejime işgal uyarısı: Tüm faaliyetler derhal durdurulmalı

Bakan Şimşek: Piyasaların sağlıklı işleyişi için gereken her şey yapılıyor

Beyaz Saray önünde Trump ve Netanyahu'nun Gazze katliamı protesto edildi

Bahçeli'den İmamoğlu'nun Gözaltına Alınmasına İlişkin Açıklama: "Kimse Dokunulmaz Değildir"

Kızıltepe Umut Kervanı'ndan onlarca aileye gıda yardımı

Taşıt-kilometre istatistikleri açıklandı

İşgalcilerin Nablus saldırılarında şehit ve yaralılar var

Brent petrolün varili 70 dolar seviyesinde

Yetimler Vakfı yüzlerce yetimi bayramlıklarla sevindirdi

Gaziantep Kudüs Platformu: Gazze saldırıları insanlık vicdanına karşı işlenmiş suçtur

Batmanlılardan kan bağış kampanyasına büyük destek

Destanın 110. yıldönümünde anma etkinliği düzenlendi

Yükleniyor