• BIST 100

    9352,37%-0,46
  • DOLAR

    38,16% 0,52
  • EURO

    43,51% 0,36
  • GRAM ALTIN

    4082,68% 0,51
  • Ç. ALTIN

    6611,04% 0,63

Ankara'da "Sağlıklı Türkiye Yüzyılında Sağlık Okuryazarlığı Sempozyumu" düzenlendi

GÜNDEM 9.04.2025 15:08:24 0
Ankara

Sağlık-Sen ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen "Sağlıklı Türkiye Yüzyılında Sağlık Okuryazarlığı Sempozyumu"nda, toplumda sağlık bilincinin artırılması amacıyla yapılan çalışmalar ve geliştirici müdahale önerileri ele alındı.

Sağlık-Sen ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi iş birliğinde "Sağlıklı Türkiye Yüzyılında Sağlık Okuryazarlığı: Bir Adım Ötesi" temasıyla sempozyum düzenlendi. Memur-Sen Genel Merkezi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen programa, akademisyenler, sendika temsilcileri ve kamu yöneticileri katıldı.

Açılış ve protokol konuşmalarında; Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülay Yazıcı, Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü Doç. Dr. Muhammed Atak, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Av. Ahmet Aydın söz aldı.

"Sağlık okuryazarlığı: toplum için bilinçli bir adım"

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülay Yazıcı, “Bilime, sağlığa ve topluma hizmeti ön planda tutan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Sağlık-Sen iş birliğiyle düzenlenen; sağlık alanında kilit bir yere sahip olan sağlık okuryazarlığına yönelik hazırlamış olduğumuz 'Sağlık Okuryazarlığında Bir Adım Ötesi: Geliştirmeye Yönelik Müdahaleler’ başlıklı sempozyuma hepiniz hoş geldiniz.” dedi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğan, sağlık okuryazarlığının önemine dikkat çekti

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, Sağlık-Sen olarak yönetime geldiklerinden bu yana üç aşamalı bir sendikacılık anlayışını benimsediklerini belirtti.

Sosyal, akademik ve teşkilatçılık alanlarında faaliyet gösterdiklerini vurgulayan Doğan, özellikle sağlık okuryazarlığının sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmadaki rolüne dikkat çekti.

Sağlık okuryazarlığının önemi

Acil servislerde vatandaşların sağlık okuryazarlığına dayalı bilinçlenmenin önemine değinen Doğan, birçok vatandaşın kendisini "acil" olarak değerlendirdiğini belirtti. Kalp krizi geçiren hasta ile dizi ağrısı olan hastanın aynı acil serviste bulunmasının sorun yarattığını ifade etti.

Bu tür vakaların ayırt edilmesinin gerektiğini söyleyen Doğan, "Her vakaya ambulans gönderilmemeli. Öncelik, hayatı tehlikede olan hastalarımıza verilmeli." dedi.

Sağlıkta şiddetle mücadelede sağlık okuryazarlığı

Sağlıkta şiddet olaylarının da sağlık okuryazarlığı ile azaltılabileceğine dikkat çeken Doğan, sağlık okuryazarlığına sahip vatandaşların, hangi vakaların öncelikli olduğunu daha iyi anlayabileceğini belirtti. Bu durumun, acil servislerde yaşanan şiddet olaylarının önüne geçilmesine yardımcı olacağını söyledi.

Akademik etkinlikler ve sendikal faaliyetler

Doğan, sağlık okuryazarlığı ve sağlık alanındaki akademik çalışmaların desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, önümüzdeki dönemde 'Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetleri Kongresi', 'Ebelik Kongresi' ve 'Yanık Hizmetleri Kongresi' gibi etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi.

Sağlık çalışanlarının hakları ve toplu sözleşme süreci

Sağlık çalışanlarının fedakârca hizmet verdiğini belirten Doğan, deprem ve sel gibi felaketlerde sağlık çalışanlarının büyük bir özveriyle görev yaptığını dile getirdi. Toplu sözleşme sürecine de değinen Doğan, sağlık çalışanlarının haklarının verilmesi için sendika olarak tüm güçlerini seferber edeceklerini ifade ederek ağustos ayında başlayacak toplu sözleşme süreci için ciddi bir hazırlık süreci yürütüldüğünü belirterek, sağlık çalışanları adına hayırlı bir sonuç elde etmeyi umduğunu söyledi.

Son olarak, sempozyuma katkı sunan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ndeki akademik kadroya ve Sağlık-Sen Genel Merkezindeki tüm arkadaşlarına teşekkür eden Doğan, katılımcılara da sempozyuma olan katkılarından dolayı teşekkür etti.

"Sağlıklı Türkiye Yüzyılı vizyonu ile halk sağlığının temel taşlarından biri olan sağlık okuryazarlığı konusundur"

Açılış konuşmasını yapan Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Atak, ise şunları aktardı:

“Bugün burada, Sağlıklı Türkiye Yüzyılı vizyonu ile halk sağlığının temel taşlarından biri olan sağlık okuryazarlığı konusunu çok yönlü olarak ele almak üzere bir araya geldik. Bu sempozyum, yalnızca bir bilgi aktarımı değil; aynı zamanda toplumun sağlıkla ilişkisini daha güçlü, bilinçli ve aktif bir zemine taşıyabilmesi için ortak akıl ve irade ortaya koyduğumuz kıymetli bir buluşmadır.”

"Üniversitelerin temel fonksiyonlarının başında eğitim ve araştırma gelir"

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, “Üniversitelerin temel fonksiyonlarının başında, bildiğiniz gibi eğitim ve araştırma gelir. Ancak topluma katkı hizmeti de üniversitelerin çok önemli fonksiyonlarından biridir. Bu anlamda, topluma katkı çerçevesinde böyle bir organizasyonu yapıyor olmak ve toplumun sağlığıyla ilgili bir çalışmada bulunuyor olmaktan dolayı mutluluğumu ifade etmek istiyorum. Bu organizasyonu hayata geçirirken Sağlık-Sen’in göstermiş olduğu ilgi ve alakadan dolayı da ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Sağlık-Sen’in, yalnızca ücret sendikacılığıyla değil, ‘akademik sendikacılık’ kavramı çerçevesinde faaliyetlerde bulunuyor olmasından büyük memnuniyet duydum. Gerçekten de Sayın Başkan’ın bu akademik sendikacılık anlayışıyla yapmak istediklerini duyduğumda, biz de üniversite olarak katkı sağlamak adına 'neler yapabiliriz?' diye düşündük. Bu heyecanı birlikte yaşadık. İnşallah bu heyecan, gelecekte topluma katkı anlamında çok faydalı hizmetlerin vesilesi olacaktır.” ifadelerine yer verdi.

"Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden oluşur"

Son olarak açılış konuşması yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Av. Ahmet Aydın, programın önemine değinerek Filistin'de yaşanan soykırıma da değindi.

Aydın, "Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden oluşur. Sağlıklı bireyler ise ancak doğru bilgiye ulaşabildiğinde ve bu bilgiyi eleştirel bir şekilde değerlendirdiğinde, kendi sağlık kararlarını bilinçli bir şekilde alabilir. İşte bu noktada, Sağlık-Sen ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin bu girişimi, Türkiye'nin sağlık vizyonuna önemli bir katkı sunmaktadır. Bizler de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, bireylerin yaşam kalitesini artırmayı ve çalışma hayatını daha sağlıklı, güvenli ve sürdürülebilir bir hale getirmeyi temel misyonlarımız arasında görüyoruz. Sağlık okuryazarlığı, iş sağlığı ve güvenliği ile doğrudan bağlantılı bir kavramdır. İş yerlerinde sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmak, çalışanların sağlık bilincini artırmakla mümkün olur. Bu bilinç, hem iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesine katkı sağlar hem de çalışanların uzun vadeli sağlık ve refahını korur. Bakanlık olarak bu doğrultuda, işverenlerle, çalışanlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde pek çok proje yürütüyoruz." dedi.

"Filistin’de yıllardır süren işgal, zulüm ve katliamlar durmaksızın devam ediyor"

Filistin'deki zulme dikkat çeken Aydın, "Sağlık ve insan hakları adına büyük bir sorumluluğumuz olduğunu da hatırlatmak isterim. Özellikle Filistin’de yıllardır süren işgal, zulüm ve katliamlar durmaksızın devam ediyor. Hastaneler, okullar, ibadethaneler, ambulanslar bombalanıyor. Masum insanların yaşamlarını yitirdiği bir soykırımla karşı karşıya olduğumuz bu dönemde, sağlığın, barışın ve yaşam hakkının ne denli kıymetli olduğunu daha derinden yaşıyor ve hissediyoruz. İnsanlık, en temel hakkı olan yaşam hakkı için mücadele ederken, bizler de yaşam hakkını savunarak Filistinli kardeşlerimizin yanında olacağız. Her koşulda insan haklarını ve barışı savunmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Açılışın ardından, Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur "Sağlık Okuryazarlığı ve Mizah" başlıklı sunumuyla katılımcılara seslendi.

Sempozyum kapsamında düzenlenen üç ayrı panelde, sağlık okuryazarlığına genel bakıştan başlayarak, geliştirmeye yönelik müdahaleler ile medya ve teknolojinin bu alandaki katkısı değerlendirildi. Program, sağlık alanında bilgiye erişim ve doğru bilgilendirme konularında farkındalık oluşturulması yönünde önemli katkılar sundu. (İLKHA)

Orban: Batı, Ukrayna'daki vekalet mücadelesini kaybetti

ABD'nin Şam Büyükelçiliğinden Suriye'ye ilişkin seyahat uyarısı

Sivas’ta trafik kazası: 4 yaralı

Meteorolojiden ülke genelinde gök gürültülü sağanak uyarısı

UNRWA: Gazze'de 420 bin kişi yerinden edildi

Yazar Ahmet Bulut: Peygamber Efendimiz ömrünün sonuna kadar asla namazı terk etmemiştir

Kahramanmaraş'ta Siyer Yarışması'nın ödülleri verildi

Görme engelli halasının ziynetlerini çalan şahıs ve arkadaşları yakalandı

HÜDA PAR heyetinden Emtağ köyü'ne ziyaret

Kolombiya'da polis karakoluna bombalı saldırı: 2 ölü, 24 yaralı

Sözleşmeli öğretmen ataması kontenjanları belli oldu

Filipinler'de gemi alabora oldu: 4 ölü

Bingöl’de minik yüreklilerden Gazze'ye anlamlı bağış

Bingöl'de şüpheli araçta silah ele geçirildi: 1 gözaltı

Ankara'da uyuşturucu operasyonu: 635 gözaltı

Burkina Faso'da ordu güçlerine saldırı: 20 asker öldü

Malatya'da ikamete yapılan silahlı saldırı ile ilgili 2 gözaltı

Malatya'da uyuşturucudan 8 gözaltı

Gaziantep'te 39 yıl cezası bulunan şahıs saklandığı yerde yakalandı

Benin'deki saldırıda 8 asker öldü

Filistin’e desteğinden dolayı binden fazla üniversite öğrencisinin vizeleri iptal edildi

Bilecik'te trafik kazası: 2 yaralı

Başhekim Dr. Kaynak: Kalbinizi koruyun, geleceğinize yatırım yapın

DMM'den TOKİ ile ilgili iddialara yalanlama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de yeni tehcirlere asla tahammülümüz olamaz

Hatay'da uyuşturucu operasyonu: 8 tutuklama

Diyarbakır'da ele geçirilen 21 ton uyuşturucu imha edildi

İpekyolu Kariyer Fuarı'nda Battalgazi Belediyesi standına yoğun ilgi

Mardin’de lise öğrencilerinden Filistin yararına kermes

İtalya’da şiddetli yağış ve sel: 3 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ