• BIST 100

    9757,14%-0,01
  • DOLAR

    34,09% 0,03
  • EURO

    37,96% 0,18
  • GRAM ALTIN

    2823,86% 0,28
  • Ç. ALTIN

    4585,83% 0,18

Antep fıstığı, lisanslı depoyla değer kazanıyor

EKONOMİ 5.09.2023 16:25:18 0
Antep fıstığı, lisanslı depoyla değer kazanıyor

Antep fıstığı, lisanslı depoyla değer kazanıyor

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Türkiye’nin ilk Antep Fıstığı Lisanslı Deposunun yeni üretim sezonunda ürün alımına başladığını belirterek, tesisin fıstık üreticilerine sağlıklı ve güvenli depoculuk hizmetinin yanı sıra çeşitli devlet desteklerini bir arada sunduğunu söyledi.
GTB yönetim kurulu başkanı Mehmet Akıncı, 'Antep fıstığı lisanslı depo, üreticilerimize sağlıklı ve güvenli depoculuk hizmeti sunmakta. Üreticilerimiz gönül rahatlığıyla ürünlerini lisanslı depomuzda muhafaza edebilirler. Devlet garantisi altında hizmet veren tesisimizde üreticilerimize nakliye, depo ve analiz destekleri sağlanmakta' dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en önemli tarım ürünlerinin başında gelen Antep fıstığında boz fıstığın ardından kırmızı kabuklu Antep fıstığında ürün hasadına başlandı.
GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, arz yığılmalarının yaşandığı hasat döneminde ürününü erken satmak istemeyen çiftçilerin devlet garantisi altında hizmet veren Antep Fıstığı Lisanslı Depoda ürünlerini sağlıklı şartlarda muhafaza edebileceklerini ifade etti.
Antep Fıstığı Lisanslı Deponun en modern teknolojiyle 2021 yılında GTB ve İKA iş birliğiyle Gaziantep ve bölge üreticisinin hizmetine açıldığını hatırlatan Akıncı, yaklaşık 10 bin ton fiziki depolama kapasitesine sahip olan tesisin üreticilere ürünlerini sağlıklı, sigortalı ve güvenli bir ortamda muhafaza etme olanağı sunduğunu dile getirdi.
Gaziantep-Nizip karayolu Küllü mevkiinde hizmetlerini sürdüren lisanslı deponun işleyişi hakkında bilgi almak isteyen tüm çiftçileri tesise davet eden Akıncı, “Antep fıstığı; sosyal, ekonomik ve kültürel etkileşiminin yüksek olmasından dolayı Gaziantep ve bölge halkının en önemli tarım ürünlerinin başında gelmekte. Antep Fıstığı Lisanslı depoyu Antep fıstığının ana vatanı Gaziantep’te hizmete kazandırmaktaki temel gayemiz herhangi ticari bir kaygı gütmeden ürünün kalitesini koruyarak, üreticimizi daha fazla üretime teşvik etmekti. Çok büyük bir emek ve özveriyle ancak yıllar içerisinde yetiştirilen fıstığın her tanesi bizim için çok kıymetli. Bu nedenle fıstığın geleceğine yapılmış en önemli yatırım olarak değerlendirdiğimiz Türkiye’nin ilk Antep Fıstığı Lisanslı Deposunu Gazi şehrimize kazandırdık. Modern ve teknolojik bir alt yapıya sahip olan tesis, güvenli depolamanın yanı sıra ürünü işleyen firmalar için de istenilen miktar, standart ve kalitede ürün temini sağlamakta” dedi.
'Ürünler sınıflandırılarak çuvallanıyor'
Antep Fıstığı Lisanslı Depoya kuru kırmızı kabuklu, kırmızı kavlak ve boz kavlak Antep fıstıklarının kabul edildiğini aktaran Akıncı, “Her şeyden önce diğer lisanslı depoların aksine Antep Fıstığı Lisanslı depoda ürünler birbirlerine karıştırılmamakta. Üretici depoya teslim ettiği ürününü aynı şekilde geri alabilmekte. Depoya ürün getirmek için önceden herhangi bir randevu almaya veya farklı bir işlem yapmaya gerek yok. Depoya kabul edilen Antep fıstığı temizleme işlemine tabi tutulduktan sonra laboratuvar ortamında sınıflandırması yapılarak barkod sistemiyle çuvallanmakta ve daha sonra özel kafeslerde koruma altına alınmakta. Üretici çuvallanarak kafes sisteminde muhafaza edilen ürününü istediği zaman geri alabildiği gibi Türkiye Ürün İhtisas Borsası aracılığıyla elektronik ortamda satışını da gerçekleştirebilmekte. TÜRİB üzerinden yapılan bu satışlarda ürün bedeli mudiinin yatırım hesabına geçmeden ürün hiçbir şekilde karşı tarafa teslim edilmemekte” şeklinde konuştu.
'Devlet destekleri sağlanmakta'
Güvenli ve sağlıklı depolama, tüm risklere karşı koruma ve elektronik ürün senedi (ELÜS) ile kolay alım-satım imkânı sağlayan Antep Fıstığı Lisanslı Deponun üreticilere çeşitli devlet destekleri sağladığına da vurgu yapan Akıncı, “Antep fıstığını, lisanslı depoda muhafaza eden üreticilerimize devletimiz tarafından ton başına 100 TL nakliye desteği, ton başına 30 TL aylık depo kira desteği ve parti başına da 25 TL analiz desteği verilmekte. Tüm bunların yanı sıra çiftçilerimize Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) ile kolay alım satım ve finansmana kolay erişim imkânını da tanınmakta” diye konuştu.

Myanmar''da Yagi Tayfunu nedeniyle ölü sayısı 268'e yükseldi

Valiler kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı

Meteorolojiden şiddetli sağanak uyarısı

Lübnan'da telsiz patlamalarında şehit sayısı 14'e yükseldi

Irak'ın kuzeyine hava harekatı

Portekiz'de orman yangınları: 3 ölü, 20 yaralı

Samsun'da uyuşturucu operasyonu

Açıkbaş: Bingöl'ü yaşanabilir kentler sıralamasında üst basamaklara çıkarmaya çalışıyoruz

Muğla açıklarında 51 düzensiz göçmen kurtarıldı

Batmanlılar Gazze için duada buluştu

Freni boşalan kamyon dehşet saçtı: 7 yaralı

FED, faiz oranını 50 baz puan düşürdü

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle 13 öğrencihastaneye başvurdu

Siyonist işgalciler Gazze'de 2 evi bombaladı: 8 sivil katledildi

Bingöl'de uyuşturucu operasyonu

BMGK, Lübnan gündemiyle acil toplanıyor

Depremzede öğrenci Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma bölge birincisi oldu

Ürdün’de yeni hükümet yemin ederek görevine başladı

Astronot Alper Gezeravcı, Mardin’de öğrencilerle buluştu

Suudi Veliaht: Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti kurulmadan israille diplomatik ilişki kurmayacağız

Afyonkarahisar'da trafik kazası: 6 yaralı

Şırnak'ta 1 milyon 650 bin yavru balık suya bırakıldı

Lübnan'da iletişim cihazlarında meydana gelen ikinci patlamada 100'den fazla yaralı var

HÜDA PAR Milletvekili Şahzade Demir, Cizre'de muhtarlarla bir araya geldi

Bursa'da 5 katlı apartmanın odun deposunda yangın

Lübnan'da çağrı cihazı patlamalarında ikinci dalga!

Battalgazi Belediyesi Filistin bayrağını hizmet binasındaki ekranlara yansıttı

Mısır'da Sisi ve Blinken görüştü

Kırşehir'de orman yangını

İstanbul'da "Kuyu-25" operasyonu: 7 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku