• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Antep fıstığı ve kaymağın buluştuğu lezzet: Cennet çamuru

30 Ocak 2024, Salı 11:50
30 Ocak 2024, Salı 11:50
Antep fıstığı ve kaymağın buluştuğu lezzet: Cennet çamuru
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Antep fıstığı ve kaymağın buluştuğu lezzet: Cennet çamuru

Kilis mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan ve kaymak ile Antep fıstığının buluştuğu lezzet ‘cennet çamuru’, yöre halkının yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de gözdesi oluyor.
Kilis’te, baklava, kebap, gibi gözde gıdalar arasında yerini koruyan ‘cennet çamuru’, eşsiz lezzetiyle adeta damak çatlatıyor. Kilis mutfağında ve kültüründe önemli bir yeri olan cennet çamuru, günün her saatinde tüketiliyor. Kadayıf, kaymak ve Antep fıstığını buluşturan tatlı, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin damaklarını da şenlendiriyor. Yapımı zor olan tatlıda bol fıstık, tereyağı, şeker pudra ve tarçın kullanılırken, porsiyon fiyatı 90 TL’den satışa sunuluyor.

‘‘Bu tatlıdan aldığım lezzeti baklavadan alamıyorum’’
Ticaret için Kilis’e haftada iki defa geldiğini söyleyen Mehmet Ercan, ‘‘Haftada bir veya iki defa ticaret için Kilis’e geliyorum. Her geldiğimde vazgeçemediğim tek tatlı Kilis’e özgü olan cennet çamurudur. Tatlının isminden de anlayacağımız gibi cennet çamuru mükemmel ötesi bir tatlıdır. Bu lezzeti yemek için şehre geldiğimizde fıstığı, kadayıfı ve kaymağıyla çok özel bir tatlı olduğu için tatlıdan aldığım lezzet baklava gibi değildir. Bundan aldığımız lezzet baklava ve diğer tatlılar gibi değildir. Bu yüzden bu memlekete misafir olarak gelen vatandaşlara, cennet çamurunu tatmalarını ve bir kere de olsa tadına varmalarını istiyoruz. Ondan sonra onlar için vazgeçilmez bir tatlı olacaktır’’ dedi.
8 yaşından itibaren tatlıcılık işiyle uğraştığını ve işinde usta olduğunu söyleyen Baklava Ustası İlhan Kilimci, ”Tatlı sektöründe 30 yıllık bir emeğim var. İsmi cennet çamuru olan kadayıf, fıstık, şerbet, kaymak ve lezzetin karıştığı tatlıya 8 yaşından beridir babamla birlikte yaparak öğrendim ve babamın elinden bayrağı alarak ben işimin başına geçtim. Tabi o zamanlardaki taleplerle şu anki talepler çok farklı. Cennet çamuru Kilis için vazgeçilmezdir çünkü şehrimizde herkesin severek tükettiği tatlıdır. Kilisli vatandaşlarda bu lezzeti diğer yerli ve yabancı turistlere tatmasını istediği için ısrarla bir şekilde talep ettiği tatlımız cennet çamurumuzdur. Fıstığın, yağın, şekerin ve kadayıfın harmanlanması ve üzerine kaymakla tatlandırıp nefis bir lezzet haline gelmesiyle oluşuyor’’ ifadelerini kullandı.

'Pozisyonları terazide tartarak veriyoruz'
8 yaşından itibaren babasıyla birlikte tatlıcılık sektöründe çalıştığını aktaran Kilimci, 'Çocukluğumdan itibaren yapmış olduğumuz tatlı cennet çamuru ve diğer tatlı çeşitleridir. 30-35 senedir ben bu işi yapıyorum. Daha eski zamanları hatırlamıyorum dedelerimiz ve ustalarımız biliyor onu da tabii ki de bize bunu miras olarak bırakan ustalarımızdan Allah razı olsun diyoruz. Biz de bu mesleği en iyi şekilde yapmak için serhat şehri Kilis’te yerli ve yabancı turistlerin çok çok fazla tercih etmiş olduğu cennet çamuru tatlımızı en güzel şekilde yapıp vatandaşlara sunuyoruz. Geçen yıl cennet çamurunun porsiyon fiyatı 55 TL’den veriyorduk şu an ise 90 TL civarında müşterilerimize sunuyoruz. Bizim pozisyonlarımız teraziye göre tartarak insanlara almış oldukları hizmetin gramajı gramajına müşterilerimize sunuyoruz’’ diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Afrika Birliği Zirvesi tamamlandı

Rusya, Navalni'nin zehirlendiği iddialarını reddetti

AFAD Başkanı Pehlivan Gana İçişleri Bakanı Muntaka ile görüştü

Afyonkarahisar'da çok sayıda sentetik uyuşturucu ele geçirildi: 4 tutuklama

Kanada İran'a yönelik yeni yaptırımları açıkladı

Çin'den İngiltere ve Kanada'ya vize muafiyeti

İran, yaptırımlara ve çatışmalara rağmen ticaret açığını daraltıyor

Tanrıkulu: Eğer davamız uğrunda her türlü fedakarlığı göze alamıyorsak, o dava büyümez.

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Birbirimizi emperyalistlerin insafına terk etmeyeceğiz

ABD, Nijerya'ya askeri teçhizat konuşlandırmaya başladı

Peygamber Sevdalıları: Ateşkese rağmen Gazze'ye insani yardımların ulaşmasına engel olunmaktadır

Batman'da Habizbinililer Derneği'nin ofisi dualarla açıldı

Bakan Uraloğlu: Emeklilere, PTT üzerinden 14 bin TL'ye kadar nakit destek sağlıyoruz

Gazze Sağlık Bakanlığı: 20 bini aşkın hasta yurtdışı tedavi için bekliyor

HÜDA PAR Şanlıurfa Gençlik Kolları sabah namazında buluştu

İzmir’de kooperatif soruşturması: 21 şüpheli gözaltında

Suriye ordusu, Şeddadi'deki ABD askeri üssünün kontrolünü ele geçirdi

Çanakkale Boğazı’nda fırtına nedeniyle transit gemi trafiği durduruldu

Malatya'da bir şahıs konteynerde ölü bulundu

HAMAS'tan kararlılık mesajı: İşgale karşı savaşan mücahitler silahlarını bırakmayacaktır

Fransa, siyonist karşıtlığı yapanlara seçim engeli getiriyor

Siyonist rejimin Gazze’ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 61’e yükseldi

Malatya'da yeşil alanlarda kapsamlı çalışma yürütülüyor

İzmir’de vapur seferleri iptal edildi

HÜDA PAR Çınar İlçe Başkanından çağrı: Kırsaldaki grup yollarına gerekli bakım ve onarım yapılmalı

16-22 Şubat TOKİ kura takvimi açıklandı

Malatya'da yol bakım çalışmaları sürüyor

Gazze Şehit Aileleri Sözcüsü Dr. Aldali: Şehitler veren bir dava asla yenilmez

Ramazan ayının sessiz tanığı imsakiye dijitalleşmeye yeniliyor

Evde Bakım Yardımı ödemeleri zamlı olarak hesaplara yatırılmaya başlandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Afrika Birliği Zirvesi tamamlandı

Rusya, Navalni'nin zehirlendiği iddialarını reddetti

AFAD Başkanı Pehlivan Gana İçişleri Bakanı Muntaka ile görüştü

Afyonkarahisar'da çok sayıda sentetik uyuşturucu ele geçirildi: 4 tutuklama

Kanada İran'a yönelik yeni yaptırımları açıkladı

Çin'den İngiltere ve Kanada'ya vize muafiyeti

İran, yaptırımlara ve çatışmalara rağmen ticaret açığını daraltıyor