• BIST 100

    10924,50%-1,34
  • DOLAR

    42,21% 0,25
  • EURO

    48,86% 0,30
  • GRAM ALTIN

    5430,60% 0,78
  • Ç. ALTIN

    9007,06% 0,59

Antibiyotik kullanımına bağlı dünyada her yıl 700 bin insan ölüyor

22 Kasım 2023, Çarşamba 10:15
22 Kasım 2023, Çarşamba 10:15
Antibiyotik kullanımına bağlı dünyada her yıl 700 bin insan ölüyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Antibiyotik kullanımına bağlı dünyada her yıl 700 bin insan ölüyor

Antimikrobiyal direncinin insanlığın karşı karşıya olduğu 10 halk sağlığı tehdidi arasında olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Erbaş, her yıl dünya çapında 700 bin kişinin ilaca dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar sonucu ölmekte olduğunu ve 2050 yılında antimikrobiyal direnç nedeniyle 10 milyon kişinin hayatını kaybedeceğinin tahmin edildiğini söyledi.
Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Erbaş, 'Dünya Antimikrobiyal Direnci Farkındalık Haftası' çerçevesinde açıklamalarda bulundu. Antibiyotik direncinin artmasıyla birlikte gelecek yıllarda en basit enfeksiyon hastalığının bile tedavi edilemeyeceğini ifade eden Dr. Erbaş, gereksiz yere, uygun olmayan dozda antibiyotik kullanımının özellikle antibiyotik direncine yol açan en önemli sebeplerden bir tanesi olduğunu vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) antimikrobiyal ilaç direncini dünyanın 10 küresel halk sağlığı tehdidi arasında değerlendirdiğini aktaran Dr. Erbaş, “Yapılan çalışmalarda göstermiştir ki, ilaca dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar sonucu tüm dünyada yılda yaklaşık 700 bin hasta hayatını kaybetmektedir. Antimikrobiyal ilaç direncinin 2050 yılında 10 milyon hastanın ölümüne yol açacağı tahmin edilmektedir. Antibiyotik ve antimikrobiyaller üzerinde durmak gerekiyor. Antibiyotik bakterileri öldüren ilaçtır. Antimikrobiyaller ise tüm mikropları yani bakterileri, virüsleri, parazitleri ve mantarları öldüren ilaçlar olarak ifade edilebilir” dedi.

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı sonucu ortaya çıkan dirençten dolayı basit bir enfeksiyon hastalığının bile tedavi edilemeyeceğini ifade eden Uzm. Dr. Erbaş, şöyle konuştu:
“Özellikle bizim korkumuz şudur ki, mikroorganizmaların dirençlerinin daha da çok artmasıyla gelecek yıllarda basit enfeksiyonları dahi örneğin idrar yolları enfeksiyonunu bile tedavi edemeyeceğimiz endişesi var. Antibiyotiğin gereksiz yere, uygun olmayan dozda kullanımı özellikle antibiyotik direncine yol açan en önemli sebeplerden bir tanesidir. Bunun yanında tarımda ve hayvancılıkta uygun olmayan dozlarda antibiyotiklerin kullanıldığını görüyoruz. Bu da antimikrobiyal dirence yol açan en önemli sebeplerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Antimikrobiyal dirençle mücadelede sadece bizim değil bütün paydaşların da bir arada çalışması bir çözüm bulunması gerekiyor.'
Grip ve nezle halinde antibiyotiklerin kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Erbaş, 'Hastalar başkalarının önerisiyle değil de bir hekim önerisiyle antibiyotik kullanması gerekiyor. “Hastalıklarla mücadele ederken hastalara çok önemli bir rol düşüyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında sıklıkla virüsleri etken olarak görmekteyiz. Antibiyotik virüslere kesinlikle etki etmez. Bu hastalıkları tedavi ederken antibiyotik kullanılmamalıdır. Gereksiz yere kullandığımız antibiyotiklerle özellikle bağırsak floramızda ve tüm vücut floramızda bulunan faydalı mikropları öldürüyoruz' diye konuştu.

'Hastalarımız başkalarının önerisiyle değil de bir hekim önerisiyle antibiyotik kullanılmalı'
Özellikle enfeksiyon hastalıklarından korunmada el hijyenine çok dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Erbaş, 'Aşılama burada çok önemli. Eğer ki vatandaşlarımız önerilen aşılarını yaptırırsa enfeksiyona yakalanma riski azalacaktır. Hastalarımız başkalarının önerisiyle değil de bir hekim önerisiyle antibiyotik kullanılmalı. Ülkemizde son yıllarda antibiyotik kullanımının kısıtlanmasıyla ilgili çalışmalar yapıldı. Şuanda eczaneden reçetesiz antibiyotik alamaz vatandaşlarımız. Bu yapılan çalışmalarla bir program dahilinde antibiyotik tüketiminin azaltılarak direnç gelişimin azaltılması hedeflenmektedir. Ülkemiz antibiyotik tüketiminde maalesef dünyada iyi bir noktada değil. Son yıllarda etkili politikalarla antibiyotik tüketiminin kısıtlanmasına rağmen halen antibiyotiğin en çok kullanıldığı ülkelerden biriyiz' şeklinde konuştu.

Afrika ülkesi Malavi'de gıda krizi

MEB, 2026 yılı sınav takvimini açıkladı

HAMAS, siyonist esirin cesedini Kızılhaç'a teslim etti

Konya’da otomobil yayaya çarptı: 1 ölü

Japonya: Tayvan’daki acil durum, Japonya için hayati tehdit oluşturabilir

Ukrayna'dan ateşkes açıklaması

Rusya'da helikopter kazası: 4 ölü

BM: Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılar 20 yılın en yüksek seviyesinde

İnşaattan düşerek ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Vali Yavuz: Risk azaltma çalışmaları yapılmazsa kamu kaynağı israfı kaçınılmaz olur

ABD'de askeri üsse kimyasal saldırı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Netanyahu hakkında yakalama kararı

AB, Ruslara yönelik vize kurallarını sıkılaştıracağını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Libya Başbakanı Dibeybe telefonda görüştü

Batman’da iki ayrı ev yangını can kaybı yaşanmadan söndürüldü

Otomobil tır'a çarptı: 3 ölü

Hollanda'da kesin seçim sonuçları açıklandı, koalisyon pazarlıkları başladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü

ABD ve Suudi Arabistan'dan ortak tatbikat

HAMAS, Kazakistan'ın "İbrahim Anlaşması"na katılmasını kınadı

Çin nadir toprak elementleri kısıtlamalarını durdurdu

Bosna Hersek'teki huzurevi yangınında ölü sayısı 13'e yükseldi

Kuzey Kore, Japon Denizi yönüne balistik füze fırlattı

Azimle başlayan meslek yolculuğu: Hiçbir zaman hak etmediğim paraya el uzatmadım

HAMAS liderlerinden El Hayye: 7 Ekim Filistin davasını yeniden ön plana çıkardı

Gençler camiyle buluştu: Namaz dinimizin direğidir

Bulgaristan'da meydana gelen trafik kazasında 6 kaçak göçmen hayatını kaybetti

Sudan'daki çatışmalar kolera salgınını şiddetlendirdi: 2 bin ölü

Hacı adaylarına 'sağlık raporu' uyarısı

18 milyon öğrenci için ilk ara tatil başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Afrika ülkesi Malavi'de gıda krizi

MEB, 2026 yılı sınav takvimini açıkladı

HAMAS, siyonist esirin cesedini Kızılhaç'a teslim etti

Konya’da otomobil yayaya çarptı: 1 ölü

Japonya: Tayvan’daki acil durum, Japonya için hayati tehdit oluşturabilir

Ukrayna'dan ateşkes açıklaması

Rusya'da helikopter kazası: 4 ölü