GÜNDEM 22.11.2023 10:15:11 0

Antibiyotik kullanımına bağlı dünyada her yıl 700 bin insan ölüyor

Antibiyotik kullanımına bağlı dünyada her yıl 700 bin insan ölüyor
Haberi Sesli Oku

Antibiyotik kullanımına bağlı dünyada her yıl 700 bin insan ölüyor

Antimikrobiyal direncinin insanlığın karşı karşıya olduğu 10 halk sağlığı tehdidi arasında olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Erbaş, her yıl dünya çapında 700 bin kişinin ilaca dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar sonucu ölmekte olduğunu ve 2050 yılında antimikrobiyal direnç nedeniyle 10 milyon kişinin hayatını kaybedeceğinin tahmin edildiğini söyledi.
Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Erbaş, 'Dünya Antimikrobiyal Direnci Farkındalık Haftası' çerçevesinde açıklamalarda bulundu. Antibiyotik direncinin artmasıyla birlikte gelecek yıllarda en basit enfeksiyon hastalığının bile tedavi edilemeyeceğini ifade eden Dr. Erbaş, gereksiz yere, uygun olmayan dozda antibiyotik kullanımının özellikle antibiyotik direncine yol açan en önemli sebeplerden bir tanesi olduğunu vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) antimikrobiyal ilaç direncini dünyanın 10 küresel halk sağlığı tehdidi arasında değerlendirdiğini aktaran Dr. Erbaş, “Yapılan çalışmalarda göstermiştir ki, ilaca dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar sonucu tüm dünyada yılda yaklaşık 700 bin hasta hayatını kaybetmektedir. Antimikrobiyal ilaç direncinin 2050 yılında 10 milyon hastanın ölümüne yol açacağı tahmin edilmektedir. Antibiyotik ve antimikrobiyaller üzerinde durmak gerekiyor. Antibiyotik bakterileri öldüren ilaçtır. Antimikrobiyaller ise tüm mikropları yani bakterileri, virüsleri, parazitleri ve mantarları öldüren ilaçlar olarak ifade edilebilir” dedi.

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı sonucu ortaya çıkan dirençten dolayı basit bir enfeksiyon hastalığının bile tedavi edilemeyeceğini ifade eden Uzm. Dr. Erbaş, şöyle konuştu:
“Özellikle bizim korkumuz şudur ki, mikroorganizmaların dirençlerinin daha da çok artmasıyla gelecek yıllarda basit enfeksiyonları dahi örneğin idrar yolları enfeksiyonunu bile tedavi edemeyeceğimiz endişesi var. Antibiyotiğin gereksiz yere, uygun olmayan dozda kullanımı özellikle antibiyotik direncine yol açan en önemli sebeplerden bir tanesidir. Bunun yanında tarımda ve hayvancılıkta uygun olmayan dozlarda antibiyotiklerin kullanıldığını görüyoruz. Bu da antimikrobiyal dirence yol açan en önemli sebeplerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Antimikrobiyal dirençle mücadelede sadece bizim değil bütün paydaşların da bir arada çalışması bir çözüm bulunması gerekiyor.'
Grip ve nezle halinde antibiyotiklerin kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Erbaş, 'Hastalar başkalarının önerisiyle değil de bir hekim önerisiyle antibiyotik kullanması gerekiyor. “Hastalıklarla mücadele ederken hastalara çok önemli bir rol düşüyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında sıklıkla virüsleri etken olarak görmekteyiz. Antibiyotik virüslere kesinlikle etki etmez. Bu hastalıkları tedavi ederken antibiyotik kullanılmamalıdır. Gereksiz yere kullandığımız antibiyotiklerle özellikle bağırsak floramızda ve tüm vücut floramızda bulunan faydalı mikropları öldürüyoruz' diye konuştu.

'Hastalarımız başkalarının önerisiyle değil de bir hekim önerisiyle antibiyotik kullanılmalı'
Özellikle enfeksiyon hastalıklarından korunmada el hijyenine çok dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Erbaş, 'Aşılama burada çok önemli. Eğer ki vatandaşlarımız önerilen aşılarını yaptırırsa enfeksiyona yakalanma riski azalacaktır. Hastalarımız başkalarının önerisiyle değil de bir hekim önerisiyle antibiyotik kullanılmalı. Ülkemizde son yıllarda antibiyotik kullanımının kısıtlanmasıyla ilgili çalışmalar yapıldı. Şuanda eczaneden reçetesiz antibiyotik alamaz vatandaşlarımız. Bu yapılan çalışmalarla bir program dahilinde antibiyotik tüketiminin azaltılarak direnç gelişimin azaltılması hedeflenmektedir. Ülkemiz antibiyotik tüketiminde maalesef dünyada iyi bir noktada değil. Son yıllarda etkili politikalarla antibiyotik tüketiminin kısıtlanmasına rağmen halen antibiyotiğin en çok kullanıldığı ülkelerden biriyiz' şeklinde konuştu.

Parkinsonda umut erken tanıda

HÜDA PAR’dan Gazze için “Tekbir Cuması” davetine destek çağrısı

Siyonist rejim geçerli sebep göstermeden Filistinlileri zindanlara dolduruyor

Şanlıurfa’da kutlamalarda silah kullanan 3 kişi yakalandı

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Başman'dan sahte altın uyarısı

Yenidoğanlarda topuk delme güvenli mi?

Batman Barosu'ndan Gazze çağrısı: Uluslararası adalet ve vicdan büyük yara almıştır

Çin'den vatandaşlarına ABD'ye seyahat uyarısı

Yeni Yüzyıl Partisi Karaman İl Başkanlığına Özden Atandı

Filistin için Beştepe'de eylem yapan aktivistler yargılanıyor

Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen: Son 50 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz

Bingöl'de yayalara yol vermek isteyen araç kaza yaptı

Çin'den ABD'ye sert mesaj: Tarife savaşı karşılıksız kalmayacak

İşgalciler Gazze Şeridi'nden onlarca esiri  serbest bıraktı

TİM Başkanı Gültekin: Maliyet yapılarındaki ciddi bozulmalar, ihracatın rekabet gücünü zayıflatıyor

Gazeteciler, Gazze'de meslektaşlarının katledilmesini protesto ettiler

2025'in 3 aylık trafik kazası bilançosu: 481 ölü 80 bin yaralı

Hindistan'da yıldırım düşmeleri: 22 ölü

Bingöl’de “İslam’da Aile” programına davet

2025-DUS sınav giriş belgeleri yayınlandı

Dolandırıcılık suçundan 60 yıl cezası olan firari yakalandı

Hakkari'de otobüs ile tanker çarpıştı: 1 ölü, 11 yaralı

Siyonist sömürgeciler Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

Gaziantep Peygamber Sevdalıları kapı kapı gezip Mevlid-i Nebi etkinliğine davet ediyor

ABD, İranlı 5 kuruluş ve bir şahsı yaptırım listesine aldı

İşgal çetesinin Gazze'ye son saldırılarında 4 Filistinli şehid oldu

Dominik Cumhuriyeti'ndeki gece kulübü çökmesinde ölü sayısı 200'e yaklaştı

Süresiz nafaka aile kurumunu tehdit ediyor!

Hacı adaylarının uçuş ve kafile bilgileri açıklandı

Gaziantep'te çalıntı motorlu araçlar ve ziynet eşyaları bulunarak sahiplerine teslim edildi

Yükleniyor