• BIST 100

    10729,91%1,30
  • DOLAR

    40,48% 0,06
  • EURO

    47,71% 0,14
  • GRAM ALTIN

    4370,66% -0,80
  • Ç. ALTIN

    7007,31% -1,43

Araban sarımsağı için işleme ve paketleme tesisi kuruluyor

28 Ağustos 2024, Çarşamba 12:52
28 Ağustos 2024, Çarşamba 12:52
Araban sarımsağı için işleme ve paketleme tesisi kuruluyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Araban sarımsağı için işleme ve paketleme tesisi kuruluyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği ve Araban Belediyesi iş birliğinde imzalanan protokol ile Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilli Araban sarımsağının katma değerinin artırılması amacıyla soğuk hava deposu yapılacak.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin girişimi ve destekleriyle Gaziantep’in ikinci Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilini alan Araban sarımsağı, faaliyete geçecek tesis ile sarımsak üreticilerinin ürünlerine katma değer sağlayacak.
Büyükşehir Belediyesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde yapılan “Şifaların Anası Sarımsak” projesiyle desteklenen tesis, bölge çiftçisine hizmet verecek. Toz ve granül hale de getirilecek olan sarımsak sürdürülebilir kalkınma ve akıllı tarıma geçilebilmesine katkıda bulunacak. Şehrin ekonomisini destekleyecek.
Proje ile Gaziantep ili ve çevre illerin Araban sarımsağından elde edilen ürünlere ulaşılabilirliği sağlanarak verim ve kalitenin arttırılmasının yanı sıra tesis bu ürünlerden daha fazla yararlanılması, yerel çeşitlerin korunması, bölgeye özgü çeşitleri çoğaltmak ve sarımsak ürünlerinin hijyenik şartlarda üretiminin yaygınlaştırılmasına da katkı sağlayacak.
Valilik Fuaye Alanı’nda düzenlenen protokol imza törenine Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Araban Kaymakamı Özgür İşçimen ve Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir katıldı.

“Sarımsak, birçok ailenin geçim kapısı olmuş durumda”
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin protokol imza töreninde yaptığı konuşmasında sarımsağın insan sağlığına olan faydasından bahsederken ürünün makineleşmesi ve tesisleşmesinin Araban ekonomisi için çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “Araban’da üretim kalitesi arttığı için önce bunun coğrafi işaretini sonra Avrupa Birliği coğrafi işaretini aldık. Ürettiğiniz malı satmanız açısından çok önemli bir fırsat. Toz ve granül hale getirilip sarımsağın ağızdaki kokusunu alacak ve antibiyotik değerini koruyacak bir çalışma altyapısı hazırlanıyor. Bu markalaşma sürecini artırıyor katma değerini üretiyor. Araban’ın tarıma dayalı altyapısı var. Sarımsak birçok ailenin geçim kapısı olmuş durumda. Bu tesisleşmeyle birlikte pazar payımız artacak, kar oranımız yükselecek. Şifası bilim insanları tarafından da tescillenmiş olan sarımsağın hem ilçe ekonomisini hem de şehir ekonomisini güçlendirecek. Sürdürülebilir, akıllı tarımda da önemli bir başlangıç olacak” ifadelerini kullandı.

“Gaziantep çok önemli bir tarım bölgesidir”
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, coğrafi işaretli ve Gaziantep’in insanları için fayda sağlayacak bir ürün üzerine protokol imzalanacağını belirterek, "Güzel bir tesis için imza atacağız. Gaziantep çok önemli bir tarım bölgesidir. Ziraat coğrafyasıdır. Sarımsak bunlardan biri, bunun da kıymetini bileceğiz” dedi.
Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir de sarımsağın Avrupa tescilinde ve bugüne kadar süreç içerisindeki emek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e özellikle teşekkür ederek, “Sarımsak her yerde vardır. Bu amaçla biz Araban’ı inşallah sarımsak noktasında lokomotif ürün olarak güzel işlere vesile olacağız. İnşallah sarımsakla ilgili ürünlerimizin çeşitliliğini artıracağız” şeklinde konuştu.
Araban Kaymakamı Özgür İşçimen ise tesisleşmeyle üreticilerin ürünlerini katma değere dönüştürebileceğini ifade ederek, “Araban ilçesi bereketli topraklara sahip. Şüphesiz en önemli ürünümüz beyaz altın diye tabir ettiğimiz Araban Sarımsağıdır. Tesisin kapasitesi toplam 4 bin ton olup, ayda 120 ton sarımsak işlenecek. Bizlere desteğini esirgemeyen herkese çok teşekkür ederim” diye konuştu.

Çorum'da zincirleme trafik kazası: 3 yaralı

Muğla açıklarında düzensiz göçmen operasyonu

Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisiyle iletişim kesildi

İngiltere ve Hindistan serbest ticaret anlaşması imzaladı

Araç park tartışması silahlı kavgaya dönüştü: 2 yaralı

Motokuryenin çarptığı kadın hayatını kaybetti

Tayland ve Kamboçya'ya çatışmaları durdurma çağrısı

Macron: Filistin devletini eylül ayında tanıyacağız

Bolu’da orman yangını

"Gazze Ablukasını Kırın" imza kampanyasına davet

Güney Kore'de sıkıyönetim soruşturması sürüyor

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 8 tutuklama

BM: Gazze'de çocuklar açlık ve yetersiz beslenmenin faturasını en ağır şekilde ödüyor

Batman’da trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı

Güney Kıbrıs'ta orman yangını

İzmir’de orman yangını

Suriye ve Suudi Arabistan arasında 47 anlaşma imzalandı

Siirt’te AFAD gönüllülerine kimlik dağıtıldı, yeni ekipmanlar tanıtıldı

Ukrayna'dan Soçi'ye saldırı: 2 ölü, 11 yaralı

Batman-Beşiri yolunda kaza: 2 yaralı

ABD'den Ukrayna'ya 322 milyon dolarlık silah satışı

İran-Avrupa görüşmeleri yarın İstanbul'da yapılacak

Malatya’da kırsal konutlar istişare toplantısı düzenlendi

Fransa'yı karıştıran “Duplomb Yasası” kabul edildi

HAMAS yetkilisi Teysir Süleyman: Teslim olmayacağız direniş halkı savunuyor

Cizre en sıcak günlerinden birini daha yaşıyor

Kur'an hafızları: Hafızlık, tarif edilmesi imkansız bir duygudur

Umut Kervanı Mersin'de ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Gazze’de insanlar açlığa terk edilerek ölüme sürükleniyor

Direksiyon başında uyuyunca otomobil takla attı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çorum'da zincirleme trafik kazası: 3 yaralı

Muğla açıklarında düzensiz göçmen operasyonu

Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisiyle iletişim kesildi

İngiltere ve Hindistan serbest ticaret anlaşması imzaladı

Araç park tartışması silahlı kavgaya dönüştü: 2 yaralı

Motokuryenin çarptığı kadın hayatını kaybetti

Tayland ve Kamboçya'ya çatışmaları durdurma çağrısı