• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Araç piyasasında durgunluk sürüyor

GÜNDEM 10.02.2025 19:21:51 0
Araç piyasasında durgunluk sürüyor

Sektör temsilcileri, sıfır araçlara yönelik kredi imkânlarının tüketici tercihlerini etkilediğinden piyasanın durgunluğa dikkat çekti.

Mardin’de ikinci el araç piyasasında son aylarda yaşanan durgunluğa dikkat çeken sektör temsilcisi Umut Kanioğlu, sıfır araçlarda kredi oranları nedeniyle vatandaşların ikinci el araçlara yöneldiğini belirtti.

Engelli araç düzenlemeleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kanioğlu, engelli araçlarla ilgili yeni düzenlemelerin, piyasayı büyük orandı etkilediğini savundu.

İkinci el araç piyasasında yaşanan durumu değerlendiren Kanioğlu, “Yaklaşık 3-4 aydır ilanlarımızdaki araçlar aynı şekilde güncelleniyor, fakat herhangi bir hareketlilik gözlemlemedik. Şu an için ikinci el araçlara yönelim daha fazla. Bunun en büyük nedeni sıfır araç fiyatlarının yüksek olması. Vatandaşlarımız kredi imkânı olmadığı sürece sıfır araçlara yönelmiyor.” dedi.

Sıfır araçların genelde yıl sonunda daha fazla rağbet gördüğünü ifade eden Kanioğlu, “Firmaların yıl sonunda yaptığı kampanyalar, faiz oranlarındaki indirimler ve kota tutturma çabaları, sıfır araçların cazibesini artırıyor. Ancak yılbaşlarında bu kampanyalar sona erdiği için ikinci el araçlara olan talep artıyor. Bu döngü genelde yaz aylarına kadar devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Engelli araçlarla ilgili yeni düzenlemelere de değinen Kanioğlu, bu düzenlemelerin sektörde önemli bir etki oluşturduğunu belirterek, “Engelli araçlarda kullanım süresi 10 yıla çıkarıldı, limitler yükseltildi ve Türkiye montajlı olması şartı getirildi. Ancak bu durum piyasayı olumsuz etkiledi. Kullanım süresinin 10 yıl olması birçok kişi için yenileme fırsatını zorlaştırıyor. Özellikle Alman markalarını tercih eden müşteriler, Türk montajlı araçlara yöneldiğinde seçenekleri daralıyor. Bu düzenlemelerin sektörü yüzde 60-70 bandında etkilediği yönündeyiz.” ifadelerine yer verdi.

İkinci el araç fiyatlarında sınırlı bir indirim yaşanabileceğini öngören Kanioğlu, “Piyasada şu an herhangi bir dalgalanma yok. Araçlar normal seyrinde ilerliyor. Ancak ikinci el araçlarda ufak çaplı fiyat düşüşlerin yaşanacağı yönündeyiz.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: araç piyasasında durgunluk sürüyor

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ