Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depreminin yıl dönümünde, depremzedelere destek olmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmeye devam ediliyor.
Bu kapsamda, Şanlıurfa’da arama kurtarma ekipleri, vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Rabia Meydanı’ndaki alanda stand açtı. Şanlıurfa’da, 6 Şubat depreminin ikinci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte arama kurtarma ekipleri, afet sürecinde sahada yaşadıkları deneyimleri paylaştı.
Depremin hemen ardından bölgeye ulaşarak enkaz altında kalan vatandaşları kurtarmak için seferber olan ekipler, yaşadıkları zorlukları ve edindikleri tecrübeleri anlattı.
“Kendi ailemizin güvenliğini sağladıktan sonra görevimizin başına geçtik”
Ahmet Turan Demirtaş
6 Şubat 2023'te deprem sürecinde iletişim noktasında görev aldıklarını belirten Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Şanlıurfa Şube Başkanı Ahmet Turan Demirtaş, “Asrın felaketi 6 Şubat depreminin yaşandığı 2. yıl dönümünü anmak amacıyla burada tüm sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşlarının düzenlemiş olduğu etkinliğe katıldık. Malum, depremin yaşandığı ilk andan itibaren kendi ailemizin güvenliğini sağladıktan sonra görevimizin başına geçtik. İletişimden sorumluyuz. TRAC’ın açılımı Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti. Yani baz istasyonları ve telefonlar çalışmadığı sürece telsiz üzerinden iletişimi sağlamakla ve bu iletişimle aldığımız bilgileri kriz merkezine, AFAD’a ve yetkililere aktarmakla görevliyiz. Sahada gönüllü arkadaşlarımız var, amatör belgelere sahip olan. Biz 6 Şubat 2023'te deprem sürecinde Şanlıurfa'da durumu yerinde inceleyip iletişimle alakalı bir problem olmadığını gördükten sonra İzmir Bergama ekibimizle beraber Adıyaman'a konuşlandık. O bölgede iletişimi sağlamak amacıyla elimizden geldiğince iletişim ağına desteği, kriz merkezinde bulunan yetkililere aktarmaya çalıştık. Bunu yerel ve ulusal medyada da TRAC olarak görmüşsünüzdür. Elimizden geldiği kadarıyla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Şanlıurfa şubesi olarak da bugün burada anma törenine katılım sağladık. Bilinçlendirme amaçlı ekibimizi ve ekipmanlarımızı, diğer sivil toplum örgütleri ve kamu kuruluşları ile beraber halkımıza bilinçlendirme açısından bir katkıda bulunabilirsek ne mutlu bize.” dedi.
“Arama kurtarma faaliyetleri ve sıcak yemek dağıtımı o anda çok önemliydi”
İsmail Aykut
Deprem döneminde sıcak yemek dağıtımı ve arama kurtarma faaliyetlerinde bulunduklarını ifade eden Hayrat Arama Kurtarma Temsilcisi İsmail Aykut, “6 Şubat depremi, asrın felaketi olması hasebiyle çok zor bir süreçti. 6 Şubat'ta komşumuz olan Adıyaman, Kahramanmaraş ve diğer şehirlerde ciddi bir yıkım oldu. Biz de o sırada direkt Adıyaman'a hareket ettik. Arama kurtarma faaliyetleri ve sıcak yemek dağıtımı o anda çok önemliydi. Bütün ekiplerimiz ve gönüllü kardeşlerimizle beraber Hayrat Arama Kurtarma olarak bizler de seferber olduk. O bölgelerde sıcak yemek dağıtımı ve arama kurtarma faaliyetlerini icra ettik. 6 Şubat depreminin üzerinden 2 yıl geçti. Bu süreçte şunu gerçekten anladık. Arama kurtarma faaliyetlerinin, ülkemiz açısından ve farklı yerlere destek olma açısından da gerçekten geliştirilmesi gereken bir çalışma olduğunu gördük. Dolayısıyla arama kurtarma faaliyetleri, ülkemizin savaş bölgesinde ve deprem bölgesinde olması hasebiyle gerçekten çok önemli ve geliştirilmesi gereken bir faaliyet olduğuna inanıyoruz. Kendimiz de akredite olmuş bir ekibiz. Şanlıurfa'da ve Türkiye'nin farklı illerinde yaklaşık 30 ekibimiz şu anda akredite olmuş durumdayız. İnşallah bu sayıyı daha fazla artıracağız. Cenab-ı Hak ülkemizi semavi ve arzi felaketlerden muhafaza eylesin inşallah.” diye konuştu.
“Asrın felaketi dediğimiz büyük bir felaket yaşadık”
Mahmut Özbek
Depremden sonra arama kurtarma ekibi kurduklarını söyleyen Sadaka Arama Kurtarma Temsilcisi Mahmut Özbek, “6 Şubat'ta ülkemiz ve milletimiz olarak çok büyük bir felaket yaşadık. 11 ilimizi kapsayan, asrın felaketi dediğimiz büyük bir felaket yaşadık. Rabbim bir daha bizlere, ülkemize böyle bir felaket yaşatmasın. Biz, Sadaka Arama Kurtarma Ekibi olarak Şanlıurfa'da hizmet ediyoruz. Bunun yanında eğitim ve yardım amaçlı kurulmuş bir kurumuz. 6 Şubat'ta yaşamış olduğumuz bu kötü tecrübeden dolayı bizler de Sadaka Arama Kurtarma ekibi oluşturmaya karar verdik ve arkadaşlarımızla beraber gerekli çalışmaları yaptık. Bu çalışmalarımızda AFAD ile beraber eğitimlerimizi aldık, sınavlarımızı bitirdik. Şu anda ekibimizle beraber akreditasyon için müracaatımızı yaptık. İnşallah en kısa zamanda ekibimizi daha profesyonel bir seviyeye getireceğiz.” ifadelerini kullandı.
“Zor bir süreç, hepimizin hazır olması lazım”
İbrahim Halil Buğurca
Beşir Derneği’nden İbrahim Halil Buğurca ise, “6 Şubat depreminin ilk anından itibaren biz bütün bölgede yaklaşık 10 bin gönüllümüzle sahadaydık. Şanlıurfa'da da çalışmalarımızı bitirdikten sonra yaklaşık 105 kişilik ekibimizle Adıyaman ve Hatay'da görev yapmaya devam ettik. Beslenme, barınma ve arama kurtarma çalışmaları yaptık. Yaklaşık 6 ay boyunca sahadaydık. 6 aydan sonra bugüne kadar yaklaşık 2 yıldır eğitimlerimize devam ediyoruz. Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Şanlıurfa'da tüm il ve ilçelerinde ekiplerimizi akredite hale getiriyoruz. Şu anda ekiplerimizi hazırlamaya devam ediyoruz. Zor bir süreç, hepimizin hazır olması lazım. Bütün vatandaşlarımızın bu eğitimleri alması lazım. Devamlı hazır halde olmamız lazım. Biz Beşir Derneği olarak hazırız, daima sahadayız. Tüm ekiplerimizle AFAD’ın bir çağrısıyla sahadayız.” şeklinde konuştu. (İLKHA)