• BIST 100

    10640,86%0,61
  • DOLAR

    42,22% 0,03
  • EURO

    48,99% 0,11
  • GRAM ALTIN

    5705,34% 1,78
  • Ç. ALTIN

    9299,55% -0,01

Arap Dünyasından Netanyahu’nun “büyük israil” açıklamalarına tepki

13 Ağustos 2025, Çarşamba 23:21
13 Ağustos 2025, Çarşamba 23:21
Arap Dünyasından Netanyahu’nun “büyük israil” açıklamalarına tepki
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Suudi Arabistan, Katar, Mısır, Ürdün ve Arap Birliği, işgal rejimi Başbakanı Netanyahu’nun Mısır ve Ürdün’ün bazı bölgelerini kapsayan “büyük israil” projesine yönelik sözlerini kınayarak, bunların uluslararası hukuka aykırı, provokatif ve bölge güvenliğ

Suudi Arabistan, işgal hükümeti Başbakanı’nın sözde “büyük israil vizyonu” hakkındaki açıklamalarını kınayarak, işgal makamlarının benimsediği tüm yerleşimci ve yayılmacı fikir ve projeleri tamamen reddettiğini duyurdu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, yayımladığı bildiride, Filistin halkının kendi topraklarında bağımsız ve egemen bir devlet kurma hakkının, ilgili uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde, tarihi ve hukuki bir hak olduğunu vurguladı.

Bakanlık, “Krallık, israil işgalinin uluslararası meşruiyetin temellerini baltalayan, devletlerin egemenliğine açıkça saldıran ve bölgesel ile küresel güvenlik ve istikrarı tehdit eden ihlallerini artırması konusunda uluslararası toplumu uyarıyor.” ifadesini kullandı.

Katar

Katar, Netanyahu'nun “büyük israil vizyonu” ile ilgili açıklamalarını kınadı.

Katar Dışişleri Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, bu söylemlerin, işgalin kibirli yaklaşımının, krizleri ve çatışmaları körükleme siyasetinin, devletlerin egemenliğine, uluslararası hukuka, BM Şartı’na ve uluslararası meşruiyet kararlarına yönelik açık bir saldırının devamı niteliğinde olduğunu belirtti.

Açıklamada, işgalin asılsız iddiaları ve kışkırtıcı, sorumsuz beyanlarının Arap devletleri ve halklarının meşru haklarını ortadan kaldıramayacağı vurgulandı. Katar, bu tür provokasyonların bölgeyi daha fazla şiddet ve kaosa sürüklediğini belirterek, uluslararası toplumun birlik içinde karşı durması gerektiğini ifade etti.

Katar, bölgesel ve küresel güvenlik ile istikrarı pekiştirecek, adil, kapsamlı ve sürdürülebilir barışa ulaşmayı hedefleyen tüm çabalara tam destek verdiğini yineledi.

Arap Birliği

Arap Birliği Genel Sekreterliği, Netanyahu’nun, egemen Arap devletlerinin bazı bölgelerinin koparılarak “büyük israil” adı altında ilhak edilmesi gerektiğine dair açıklamalarını kınadı.

Genel Sekreterlik, bu açıklamaların, Arap ülkelerinin egemenliğinin gasp edilmesi anlamına geldiğini ve bölge güvenliği ile istikrarını baltalama girişimi olduğunu ifade etti.

Bu tür beyanların, ortak Arap ulusal güvenliğine ciddi bir tehdit oluşturduğuna, uluslararası hukuka ve meşruiyet ilkelerine açıkça meydan okuduğuna dikkat çekilen açıklamada ayrıca, kabul edilemez ve hoşgörülemeyecek saldırgan ve yayılmacı niyetleri ortaya koyduğu belirtildi.

Arap Birliği, BM Güvenlik Konseyi’ni bu aşırı ve istikrar bozucu açıklamalara karşı sorumluluk almaya, bölgedeki nefret ve reddiyeyi artıran bu söylemlere güçlü şekilde karşı çıkmaya çağırdı.

Ürdün

Ürdün Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, Netanyahu’nun “büyük israil vizyonu”na bağlı olduğunu ifade eden açıklamalarını, “tehlikeli, kışkırtıcı bir tırmanış, devletlerin egemenliğine tehdit, uluslararası hukuka ve BM Şartı’na aykırı” olarak nitelendirdi.

Bakanlık Sözcüsü Büyükelçi Süfyan el-Kudat, Ürdün’ün bu kışkırtıcı açıklamaları kesinlikle reddettiğini belirtti. Kudat, "israilli" yetkililerin dillendirdiği bu “absürt hayallerin” Ürdün’ün ve Arap ülkelerinin haklarına zarar veremeyeceğini, Filistin halkının meşru ve devredilemez haklarını ortadan kaldıramayacağını vurguladı.

Kudat, bu söylemlerin ve uygulamaların, işgal hükümetinin kriz içindeki durumunu ve Gazze ile Batı Şeria’ya yönelik saldırılarının sürmesiyle uluslararası izolasyonunu yansıttığını belirtti.

Ayrıca bu iddiaların, aşırıcı işgal hükümeti üyelerinin şiddet ve çatışma döngüsünü sürdürmeye teşvik eden söylemleri olduğunu ifade eden Kudat, bunlara karşı uluslararası toplumun net bir tavır alması gerektiğini söyledi. Kudat, bölgenin istikrarı ile uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden tüm kışkırtıcı işgal rejimi adımlarının ve açıklamalarının derhal durdurulması çağrısında bulundu. (İLKHA)

Yunanistan unsurlarınca geri itilen 20 düzensiz göçmen kurtarıldı

Gümüşhane’de düzensiz göç denetimleri sıklaştırıldı

Trabzon’da il afet risk azaltma planı toplantısı gerçekleştirildi

Gümüşhane’de kış öncesi trafik tedbirleri gözden geçirildi

Irak ve Kürdistan Bölgesi seçimlerinin ilk sonuçları açıklandı

Sındırgı esnafına faizsiz deprem kredisi sağlanacak

Uşak’ta 16 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Prof. Dr. Tarhan: Ailedeki yangını iyilik söndürecek

Rusya: Kiev son esir takası anlaşmalarını bozdu

Kocaeli’de kozmetik fabrikası yangını soruşturmasında 7 kişi tutuklandı

"Uluslararası Gazze İnsani Yardım Zirvesi" sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi

İstanbul'da bir binada patlama

Ağrı'da 415 kilogram etiketsiz sucuk ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Kavelashvili ile görüştü

Malezya-Tayland göçmen teknesi kazasında ölü sayısı 25'e yükseldi

Ordu’da göçük altında kalan işçinin cansız bedenine ulaşıldı

Bakan Fidan: Gazze, Filistin'in bir parçasıdır

Gaziantep'te hatalı şerit değiştiren 813 sürücüye cezai işlem uygulandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati’yi kabul etti

Cizre Adliyesi önünde silahlı saldırı: Bir ölü bir yaralı

DMM, "Türkiye'nin, Hindistan'daki terör eylemiyle bağlantılı olduğu" iddiasını yalanladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Askerî kargo uçağımızın karakutusu bulunmuş, incelemeler başlatılmıştır

Hindistan'da fabrika yangını: 2 ölü 20 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Uyuşturucu ile mücadele konusunda caydırıcı bir kanun teklifi hazırlıyoruz

Malatya'da torbacı operasyonu: 11 tutuklama

Tarsus’ta otoyolda zincirleme kaza: 1 kişi yaralandı

Akdeniz'de 5.4 büyüklüğünde deprem

Gazze'ye Yardım Eli: 18'inci İyilik Gemisi Mersin'den yola çıktı

Emlak vergisine düzenleme yapılacak

Malatya Havalimanı'nda son 8 ayda 707 bin 55 yolcuya hizmet verildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yunanistan unsurlarınca geri itilen 20 düzensiz göçmen kurtarıldı

Gümüşhane’de düzensiz göç denetimleri sıklaştırıldı

Trabzon’da il afet risk azaltma planı toplantısı gerçekleştirildi

Gümüşhane’de kış öncesi trafik tedbirleri gözden geçirildi

Irak ve Kürdistan Bölgesi seçimlerinin ilk sonuçları açıklandı

Sındırgı esnafına faizsiz deprem kredisi sağlanacak

Uşak’ta 16 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı