• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% -0,01
  • EURO

    51,91% 0,02
  • GRAM ALTIN

    7022,83% -0,74
  • Ç. ALTIN

    11752,66% 0,00

Araştırmacı-Yazar Aydın: Şubat, ümmetin en nadide çiçeklerinin toprağa düştüğü aydır

16 Şubat 2026, Pazartesi 07:17
16 Şubat 2026, Pazartesi 07:17
Araştırmacı-Yazar Aydın: Şubat, ümmetin en nadide çiçeklerinin toprağa düştüğü aydır
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Malatya'da "Şubat Ayı Şehadet Ayı" programında konuşan Araştırmacı-Yazar Cengiz Aydın, "şehadet kavramının İslam'daki yerini anlatarak "Şehitlik kavramı sadece Müslümanlara aittir. Yılda bir ay değil, belki her sohbette dile getirmemiz gerekir." dedi.

Peygamber Sevdalıları Malatya Derneği tarafından Sanat Sokağı'ndaki konferans salonunda "Şubat Ayı Şehadet Ayı" programı düzenlendi.

Sunuculuğunu Servet Tokat'ın yaptığı etkinlik, İmam Hatip Mehmet Ali Batı'nın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Program, ilahi ve şiirlerin okunmasının ardından sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Programda konuşan Araştırmacı-Yazar Cengiz Aydın, Şubat ayının şehitleri anlamak açısından özel bir anlam taşıdığını belirterek, "Şubat ayı da gerçekten, şehitleri anlamamız için başka bir zaman dilimidir. Hele şu mübarek günlerde ilahi gündem olan Ramazan'ın gölgesinin üzerimize olduğu günlerde bunu konuşmak bir başka mana, anlam katıyor." dedi.

"Şubat, ümmetin en nadide çiçeklerinin toprağa düştüğü aydır"

Şubat ayını "Şehadet Ayı" olarak nitelendirdiklerini ancak bunun yeterli olmadığını dile getiren Aydın, "Şubat ayı gerçekten de İslam ümmetinin en nadide çiçeklerinin, en değerli cevherlerinin, cemrelerin toprağa düştüğü gibi düşen bir aydır. Onları anlamak, hayatlarını anlamak ve onların hayatlarından kendi hayatlarımıza rol taşımak belki de bizler için olmazsa olmazlarındandır. Hani biz Şubat ayını Şehadet Ayı diyoruz ya… Aslında kıymetli kardeşlerim az diyoruz." ifadelerini kullandı.

Şehadet kavramının Allah Resulü'nün hayatındaki yerine dikkat çeken Aydın, "Yılın 12 ayında bir ayını kullanıyoruz. Allah Resulü Aleyhissalatu Vesselamın dünyasında şehadet bambaşka bir yerdedir. Medine hayatının tamamında her cumartesi hücre-i saadetten Resulullah çıkacak, 6,5 kilometre ileride olan Uhud Dağı'nın, 'cennet dağlarından bir dağ' dediği Uhud'un eteklerine gelecek ve oradaki şühedaya seslenecek." dedi.

"Şehadet Allah Resulünün özlemle, hasretle dilinde döndürdüğü bir kavramdır"

Resulullah'ın Uhud şehitlerine olan özlemini hatırlatan Aydın, "Onlara selam vererek, onlarla hasbihal ederek, yanında getirdiği ashabına da şöyle buyuruyordu: 'Ah ah keşke ben bu gece şehitlerle beraber şu toprakta geceleseydim. Ah keşke ben de Uhud günü şu şehitlerle beraber şehit olsaydım.' Onun için şehadet Allah Resulü Aleyhissalatu Vesselam'ın özlemle, hasretle dilinde döndürdüğü bir kavramdır." şeklinde konuştu.

Şehitlik kavramının İslam'a özgü olduğunu vurgulayan Aydın, “Şehitlik ve şehadet sadece biz Müslümanlara ait bir kavramdır. Ne Hristiyanlıkta ne Yahudilikte ne de herhangi bir beşerî ideolojide, ölülerine, davaları için ölenlere böyle bir isim ve kavram verilmemiştir İslam'dan başka. Sadece bizimdir. Onun için yılda bir ay değil, belki 6 ay, belki her sohbette bunu dile getirmemiz gereklidir." dedi.

"Davaya inanmak fedakârlık gerektirir"

Kur'an-ı Kerim'de geçen ayete dikkat çeken Aydın, davaya inanmanın fedakârlık gerektirdiğini belirterek, "Allah Azze ve Celle ferman buyurdu Kur'an-ı Kerim'de: Allah müminlerden canlarını ve mallarını cennet karşılığında satın almıştır. Bir sermaye olması lazım arkada. Eğer ben bu davaya inanıyorsam rahatımın sermayesi olmalıdır. Vermeliyim bunu ona. Eğer ben bu davaya inanıyorsam uykumu feda edebilmeliyim." ifadelerini kullandı.

İslam davasına bağlılığın sözle değil fedakârlıkla gösterileceğini ifade eden Aydın, "Eğer ben davaya inanıyorsam, İslam gibi bir derdim, ahiret gibi bir endişem varsa, o zaman ben malımdan ve canımdan vermekle davaya olan, İslam'a olan inancımı herkese, cemi-i insanlığa ve melekût âlemine göstermem lazım. Onun için Allah Azze ve Celle'nin yanında davası için canını verenler kıymetlidir." dedi.

Program yapılan duanın ardından sona erdi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Batman'da 12 dosyadan aranan şahıs yakalandı

Müftü Dolu: Manevi seferberlik başlıyor

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altın fiyatları haftaya düşüşle başladı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

1967'den bu yana en tehlikeli adım: Filistin toprakları kalıcı olarak işgal ediliyor

Soykırımcı Netanyahu'dan İran için 4 şart

Lübnan'da ateşkese bir darbe daha: Bekaa'da 4 şehit

Ateşkes yalanı: Gazze'de 14 şehit

Araştırmacı-Yazar Aydın: Şubat, ümmetin en nadide çiçeklerinin toprağa düştüğü aydır

Faruk Dinç'ten gençlik uyarısı: Yozlaşmıyorlar, bilinçli şekilde yozlaştırılıyorlar

Çanakkale açıklarında 37 düzensiz göçmen yakalandı

Şanlıurfa’da bağımlılığa karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi

Göktaş: Şehitler bu davanın haklılığının ve sürekliliğinin en güçlü şahitleridirler

Memiş: Şehadet, iman iddiasının ispatıdır

İlahiyatçı-Yazar Tutak: Şehadet bir bilinç ve direniş çağrısıdır

Konya’da kayıp Alzheimer hastası için arama çalışmaları sürüyor

Arjantin’de Milei karşıtı protestolarda sokaklar savaş alanına döndü

Japonya’da bıçaklı saldırı: 1 ölü, 2 yaralı

Mersin’de Ramazan ayının gelişi coşkuyla karşılandı

Şanlıurfa'da tarım işçilerini taşıyan minibüs kaza yaptı: 15 yaralı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar’dan Mersin'e ziyaret

Batman'da baraj kapakları açılıyor, yetkililerden uyarı geldi

Cansuyu Derneği'nden Ramazan öncesi 400 aileye yardım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü

Muğla’da kuvvetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi

Güney Afrika'da şap salgını: Ulusal afet hali ilan edildi

Nijerya'da yolcu otobüsüyle kamyonun çarpıştı: 11 ölü, 27 yaralı

Grönland gerilimi Münih Güvenlik Konferansı'na taşındı

Mardin’de evde çıkan yangında 3 kişi dumandan etkilendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da 12 dosyadan aranan şahıs yakalandı

Müftü Dolu: Manevi seferberlik başlıyor

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altın fiyatları haftaya düşüşle başladı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

1967'den bu yana en tehlikeli adım: Filistin toprakları kalıcı olarak işgal ediliyor

Soykırımcı Netanyahu'dan İran için 4 şart