Çok fazla yulaf, yoğurt ve muz yiyen çocukların tip 1 diyabete hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğu belirtildi.
Newsweek dergisinde yayımlanan Fin bilim adamlarının araştırmasına göre uzmanlar, doğumlarından altı yaşına kadar olan dönemde tip 1 diyabete genetik yatkınlığı olan 5,6 binden fazla Finli çocuğun diyetlerini inceledi.
Söz konusu zaman içinde hastalık 94 çocukta gelişti. Diğer 206 kişide ise vücudun bağışıklık sistemi insülin üreten hücrelere saldırmaya başladığında bir patolojinin geliştiği ve bu durumun gelecekte büyük olasılıkla tip 1 diyabete yol açabileceği ifade edildi.
Bilim adamları çocukların beslenmesi ile hastalıklar arasında bir bağlantı keşfettiler. Bu nedenle, çok fazla yulaf, çavdar, fermente süt ürünleri ve muz da dahil olmak üzere bazı meyveler yiyen çocuklarda tip 1 diyabet gelişme riskinin arttığı görüldü. Ancak genel olarak “sağlıklı kabul edilen” besinler olduğu için bu besinlerin diyetten çıkarılması gerektiğini söylemek için henüz çok erken olduğu belirtiliyor.
Araştırmaya göre çilek, ahududu, yaban mersini başta olmak üzere meyveleri tüketmek tam tersine hastalık riskini azaltıyor. Çalışmanın ortak yazarı, Finlandiya Ulusal Sağlık ve Refah Enstitüsü profesörü Suvi Virtanen'e göre meyveler, tip 1 diyabet riskini azaltabilecek polifenoller - bitki bileşikleri açısından zengindir. Brokoli, karnabahar ve lahana gibi turpgillerden sebzeler de hastalığa karşı koruyucu etkiye sahiptir.
Finli bilim adamlarının araştırması, 9-13 Eylül tarihleri arasında Madrid'de düzenlenecek Avrupa Diyabet Çalışmaları Derneği konferansında sunulacak. (İLKHA)