GÜNDEM 14.02.2023 21:35:04 0

Arpada külleme hastalığına karşı ilaçlama uyarısı

Arpada külleme hastalığına karşı ilaçlama uyarısı
Haberi Sesli Oku

Arpada külleme hastalığına karşı ilaçlama uyarısı

Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 'Arpada ’fungal’ hastalıklarından en önemlisi külleme hastalığı olup erken enfeksiyonlar özellikle bitkinin kardeş sayısına ve her başaktaki dane adedine etki eder. Orta yapraklarda yüzde 60 oranında hastalık belirtisi görülüyorsa geç kalınmadan ilaçlama yapılmalıdır' dedi.
Arpada fungal hastalıklarından en önemlisinin külleme hastalığı olduğunu ifade eden Müdür Sağlam uyarılarda bulundu. Erken enfeksiyonlar özellikle bitkinin kardeş sayısına ve her başaktaki dane adedine etki ettiğini belirten Sağlam, 'Geç görülen enfeksiyonlar ise daha çok kalite üzerine etkilidir. Hastalığın yüksek seviyelere ulaşması, yüzde 25’e varan verim kaybına neden olur. Bitkiye hastalığın bulaşmasıyla, dane dolumu tam gerçekleşmez ve dane kalitesi düşer. Hastalığın bulaşması, bitkiden bitkiye rüzgâr yoluyla taşınan sporlar sayesinde olur. Erken ekim ilkbaharda şiddetli enfeksiyon gelişimini teşvik eder. Ayrıca sık ekim ve fazla azotlu gübrelemeden kaynaklanan aşırı gelişme nedeniyle bitki örtüsü içinde hastalık etmeninin istediği koşullar oluşur ve hastalık hızla yayılabilir. Yüksek sıcaklık, düşük nem ve rüzgârlı hava gibi koşullarda sporlar hızlı bir şekilde yayılır. Spor oluşumu 5- 28 derece sıcaklıklarda görülebilir ancak 20 derece civarında en fazla çoğalma görülür' diye konuştu.

'Özellikle hastalığa yakalanmış yapraklarda zamanından önce sararma tipiktir'
Geç kalınmadan ilaçlama yapılması gerektiğini söyleyen Sağlam, 'Külleme hastalığı, Arpada fungal hastalıklarından en önemlisi olup sap ve başaklarında kolaylıkla teşhis edilebilir. Özellikle hastalığa yakalanmış yapraklarda zamanından önce sararma tipiktir. Orta yapraklarda yüzde 60 oranında hastalık belirtisi görülüyorsa geç kalınmadan ilaçlama yapılmalıdır. Ancak hastalık erken dönemlerde de görülebilir ve böyle durumlarda durum ilerlemeden ilaçlama yapılmalıdır. Erkenci çeşitler hastalığa daha hassas olup yağışlar ve sıcaklık gibi iklim faktörleri bu çeşitler üzerinde epidemi oluşturabilmektedir. Hastalık belirtileri görülmeye başladığında tarlada fazla bir yoğunluk kazanmadan ilaçlamaya başlanmalı ve ilaçlar önerilen dozlarda yaprakların alt ve üst yüzeylerinin kaplanmasını sağlayacak şekilde uygulanmalıdır. Hastalığın yoğunluk ve devam etme durumuna göre 15 gün sonra ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır' şeklinde konuştu.
[gallery ids=',117721,117722,117723']

"Huzur İstanbul" uygulamasında 1035 gözaltı

Siyonist rejimin yeni yalanı: Gazeteci değil, HAMAS savaşçısıydı

Besiciler girdi maliyetlerinin yüksek olmasından şikayetçi

Gaziantep'te düzensiz göçmen operasyonu: 4 gözaltı

Washington'da siyonist elçiliğe saldırı sonrası alarm: Güvenlik önlemleri artırıldı

Umut Kervanı'ndan kurban çağrısı: Vekaletlerinizi gönül rahatlığıyla bize emanet edin

Haiti'de silahlı saldırı: 50 ölü

Doktor anneye yürek yakan acı: 9 çocuğunun yanmış cesediyle hastanede karşılaştı

Seyrantepe trafiği adeta çileye dönüştü

İşgalin saldırısında 8 Filistinli daha şehit oldu

Ali Yerlikaya: Kırmızı bültenle aranan 3 suçlu daha ülkemize getirildi

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetim ve muhtaç çocuklara bayramlık giydirdi

Avrupa Raportörü Cluit: israilin Gazze'deki eylemleri soykırım ve etnik temizliğe işaret ediyor

UNRWA: Gazze'ye ulaşan yardımlar, samanlıkta iğne aramak gibi

BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze'de açlık tehlikesi büyüyor

Meteoroloji'den sağanak ve toz taşınımı uyarısı

Euro-Med: Gazze'de soykırım ve zorunlu göç durmalı

Dünya Alimler Birliği Filistin Komisyon Başkanı Ebu Ras: Siyonistler tarihten silinmeli

ABD'den Suriye'ye yönelik yaptırımlarda geri adım

Zini'nin "esir takasına karşı olduğu ve Gazze'ye yönelik savaşın kalıcı olacağı" sözlerine tepki

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nde tasfiye: Onlarca personel işten çıkarıldı

Siyonist saldırılar yine çadırları, evleri ve sivilleri hedef aldı: 76 şehit

ABD Kongre üyesinin "Gazze'ye nükleer atılması" söylemi tepki çekti

Ankara'da "Tek Gündem: Gazze" sloganıyla yürüyüş düzenlendi

İran Dışişleri Bakanı Erakçi: 5. tur müzakereler profesyonelceydi

Bakan Bolat: “Türkiye, üretimini ve ihracatını artırmaya devam ediyor”

Trump'ın AB ithalatına yüzde 50 oranında gümrük vergisi tehdidiyle Avrupa piyasaları düştü

Gaziantep'te motosiklet sürücülerinden Gazze protestosu

İletişim Başkanı Altun: Dijital ortamlarda bir içerikle karşılaşıldığında mutlaka kaynak sorgulanmalı

Peygamber Sevdalıları: Günümüzün Kuvayı Milliyesi olan HAMAS desteklenmeli

Yükleniyor