• BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,00
  • EURO

    46,65% 0,07
  • GRAM ALTIN

    4258,55% 0,00
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00

Asırlardan gelen şifa kaynağı: Meyan kökü şerbeti

17 Ekim 2024, Perşembe 03:00
17 Ekim 2024, Perşembe 03:00
Asırlardan gelen şifa kaynağı: Meyan kökü şerbeti
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'ya özgü bir bitki türü olan meyan kökü, yapılan şerbetiyle şeker ve karaciğer hastaları başta olmak üzere bilenlerin vazgeçilmezi arasında yer alıyor.

Daha çok Diyarbakır ve çevresinde tüketilen meyan kökü şerbeti, öksürük ve boğaz ağrısını hafifletmekle beraber mide bulantısı, kusma ve kabızlık sorunlarının yanında kalp, kemik ve karaciğer sağlığını koruma gibi özellikleriyle biliniyor.

Osmanlı döneminden günümüz sofralarına kadar gelen meyan şerbeti; Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'ya özgü bir bitki türü olan meyan kökünden yapılıyor. Tatlı ve aromatik bir tada sahip olan meyan kökü şerbeti; genellikle içeceklerde, tatlılar ve yemeklerde kullanılır.

Diyarbakır merkez Sur ilçesinde neredeyse her köşe başında satılan meyan kökü şerbetinin yapılışını, faydaları ve tüketici kitlesi hakkında bilgi veren Yılmaz Batıbayır, özellikle Ramazan aylarında rağbetin daha çok olduğuna dikkat çekti.

Meyan kökü doğal ve içinde herhangi bir katkı maddesinin olmadığını belirten Batıbayır, "Diyarbakır, Batman, Bismil ve Fakulte taraflarında yerin altından çıkarılıyor. Yerin altından çıkarıldıktan sonra çekiçle ezip içini açıyor, leğende içine su ekleyerek karıştırıyoruz." dedi.

"Adana'da haşlama, Irak'ta acem çayı, Diyarbakır'da ise ismi ava susê"

Bu işi dededen toruna 50 yıldır yaptıklarını ifade eden Batıbayır, meyan kökü şerbetinin faydalarını sırlayarak şunları söyledi:

"Faydaları; mideyi rahatlatır, böbrekleri çalıştırır, kum ve taşları düşürür; kan, süt ve balgam söktürür, baş ve diş ağrısına kısaca her şeye iyi gelir; çünkü doğaldır. Diyarbakır'ın yerlileri çok içiyor. Daha çok yaz aylarında satılır. Özellikle Ramazan ayında başlayıp şişe usulü satıyoruz, bardak ile satışımız yok. Ramazan ayından sonra ise bardak ile satmaya devam ediyoruz."

Şifa niyetiyle Diyarbakır halkının yoğun rağbet gösterdiğinin altını çizen Batıbayır, meyan kökü şerbetinin diğer şehir veya bölgelerde her yörenin farklı şekilde adlandırdığına dikkat çekti.

Batıbayır, "Kürtçe ismi ise ava susê. Adana'da haşlama, Irak'ta acem çayı, Diyarbakır'da ise ava susê. Tadı biraz acıdır. Topraktan yapıldığı ve doğal olduğu için ilaca benziyor. Kolanın ve öksürük ilacının ham maddesidir.  Yabancılar güzel karşılamıyor, bir yudum içtikten sonra 'ben bir daha içmiyorum' ifadelerini kullanıyorlar." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Avrupa Gökyüzü Kalkanı devreye alınıyor

Şinmoe Yanardağı'nda patlama

Doğu Asya'da gerilim tırmandı

Tayland'da görevden alınan başbakanın yerine yardımcısı getirildi

Bulgaristan'da silah fabrikasında patlama: 1 ölü

Siyasiler ve STK temsilcileri "Muharrem Ayı İftar Programı"nda buluştu

Beton mikseri ile trambüs çarpıştı: 4 yaralı

İstanbul için sıcak hava uyarısı

Rusya, Afganistan İslam Emirliğini tanıyan ilk ülke oldu

Putin ile Trump Ukrayna'yı görüştü

İstanbul Silivri'de ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da hükümet karşıtları yine sokaklara çıktı

Çin Şıyan sınıfı uydusunu uzaya gönderdi

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

Guterres: Gazze'de son can damarları kesilmek üzere

Siyonist işgalciler Lübnan'a saldırdı

Yozgat'ta feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Çin'de şiddetli yağış ve su baskını

Silivri'de ormanlık alanda yangın

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç: Dini değerlere yönelik saldırılar karşısında sessiz kalınmamalı

İran hava sahasını yeniden kapattı

Gaziantep'te uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı

Sürekli elektrik kesintileri Aydın ailesinin hayatını tehdit ediyor

Araç tavanında yolculuk yapan şahsa ceza kesildi

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 15 gözaltı

Okkalı: Camiler sadece yazın değil, yıl boyunca çocuklarla dolmalı

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta'dan orman yangını uyarısı

HÜDA PAR’dan emekli maaşı hakkında kanun teklifi: Asgari ücretin altında olmasın

Kutsal topraklardan dönen hacılar: Başta Filistin olmak üzere tüm İslam âlemi için dua ettik

Demir: Bu olay (Hz. Muhammed'e hakaret) teklifimizin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koydu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Avrupa Gökyüzü Kalkanı devreye alınıyor

Şinmoe Yanardağı'nda patlama

Doğu Asya'da gerilim tırmandı

Tayland'da görevden alınan başbakanın yerine yardımcısı getirildi

Bulgaristan'da silah fabrikasında patlama: 1 ölü

Siyasiler ve STK temsilcileri "Muharrem Ayı İftar Programı"nda buluştu

Beton mikseri ile trambüs çarpıştı: 4 yaralı