• BIST 100

    10870,57%0,43
  • DOLAR

    40,79% 0,09
  • EURO

    47,75% 0,44
  • GRAM ALTIN

    4383,34% 0,13
  • Ç. ALTIN

    7056,83% 0,08

Asma katlı yapılara ve bodrumu olmayan binalara dikkat

19 Mart 2023, Pazar 10:20
19 Mart 2023, Pazar 10:20
Asma katlı yapılara ve bodrumu olmayan binalara dikkat
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Asma katlı yapılara ve bodrumu olmayan binalara dikkat

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ülkede yapıların güvenliği gündeme gelirken, uzmanı daire satın alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Sağlam ve güvenli binalar inşa edilmesinin önemi, yıkıcı depremle birlikte bir kez daha ortaya çıktı. Vatandaşa yeni alacakları konut hakkında uyarılarda bulunan Diyarbakır Sanayici ve İş Dünyası Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mesut Altın, evin bağlı olduğu belediyelerdeki kullanım izin belgesinin alınması gerektiğine dikkat çekti. Yapı kullanım izin belgesinin alındığı yapılarda dahi kaçak katların yapılabildiğini ve vatandaşın bu hususa dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapan Altın, “Maalesef binalara kaçak kat yapılabiliyor. Bu, binanın statiğine ek bir yük bindirmiş oluyor. Burada taşıyıcı sistem zorlandığı için muhtemel bir depremde veya zamanla kolonlar aşınır. Vatandaş bu hususa çok dikkat etmelidir. Bu yüzden daire alınırken binanın temelinde kaç katlı yapıldığına bakılmalıdır” dedi.

“Yeni yapılacak binada taşıyıcı sistem daha güçlü olmalı”
Yıkıcı depremden sonra hasarlı veya yıkılmış binaların yerine inşa edilecek konutlarda öncelikle zemin etütünün yapılması gerektiğini söyleyen Altın, “Ağır hasarlı, orta hasarlı veya yıkık yapıların mutlaka öncelikle zemin etütünün yapılması gerekecektir. Zemin etütüyle birlikte yapılacak olan yapıya yakın fay hattının geçip geçmediği de incelenmelidir. Bu iki faktör bahsi geçen binaların yerinde yeni yapılacak konutlar için çok önemlidir. Bunun dışında da bir önceki yapıdaki taşıyıcı sistemin deprem bölgesindeki yapıyı kaldırmadığı ortaya çıkmıştır. Bu yüzden yeni yapılacak binanın taşıyıcı sistemindeki donatısının daha güçlü bir şekilde yapılıp inşa edilebilir” ifadelerine yer verdi.

“Asma katlı yapılar depremde ağır hasar görür ya da yıkılabilir”
Asma katlı konutlar ve bodrum katı olmayan binaların tasvip edilmemesi gerektiğini dile getiren Altın, “Asma katlı yapılar ve bodrum katı olmayan binalar bizim tasvip etmediğimiz, projelerde uygulanmasını istemeyip geçmiş yıllarda da çok doğru bulmadığımız bir durum. Asma katlı konut projelerinde 2 katın yüksekliği 3’er metreden 6 metre oluyor. Ama dükkan katlarında bir katın yüksekliği 2 metre, zemin katın yüksekliği ise 4 metre oluyor. Yani yük deprem esnasında aradaki 2 metre olan kolonların kırılmasına, kirişlerin zorlanmasına neden olmaktadır. Asma katlı yapılar dolayısıyla taşıyıcı sistemde dengesiz bir hareketlenmeye sebebiyet vermektedir. Böylelikle yapı muhtemel bir depremde ağır hasar görür ya da yıkılabilir” ifadelerinde bulundu.
Son olarak deprem bölgelerinde yapılacak konutların en fazla 3-4 kat olması gerektiğinin altını çizen Altın, şunları kaydetti:
“Deprem bölgelerinde konut yapılacaksa en fazla 3-4 kat olmalıdır. Deprem bölgesi dışındaki konutlar da zeminin kayalık olup olmadığına bağlı olarak yüksek katlı iyi bir statik taşıyıcı sistemle çözülürse sorun olmaz.”

İstanbul'da yüzlerce kişi Gazze için kunut duasında buluştu

Yeni haftada hava nasıl olacak?

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'den protestolara sert tepki: Ülkemiz büyük bir tehlike altında

Muğla açıklarında 35 düzensiz göçmen kurtarıldı

Bingöl Kent Konseyi: Güvenlik önlemleri kâğıt üzerinde kalmasın

Traktör ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Ensarullah: Ben Gurion Havalimanını hipersonik balistik füzeyle hedef aldık

Diyarbakır'dan Gazze'ye selam: Zulmü durdurmak için birlik zamanı

Çin deney ve gözlem uydusunu fırlattı

Pakistan'da sel felaketi: 645 can kaybı

Gaziantep'te feci kaza: 3 ölü, 3 yaralı

İspanya'da 14 büyük yangın kontrolden çıktı, can kayıpları artıyor

Ukrayna: Donetsk’te 6 yerleşim yerini geri aldık

Bingöl'de trafik kazası: 11 yaralı

Bolivya devlet başkanını seçiyor

Şırnak AFAD gönüllüleri kaynaşma etkinliğinde buluştu

Çanakkale'de orman yangını 2. gününde devam ediyor

ABD'den Rusya'ya yaptırım tehditi

Suriye Cumhurbaşkanı Şara'dan PKK/YPG'ye uyarı: Bir karış topraktan bile vazgeçmeyiz

Hava sıcaklıkları mevsim normalleri üzerinde seyredecek

HÜDA PAR: Depreme hazırlıksız yakalanmak ihmalkârlığın bir sonucu

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 4 ölü

Adana'da orman yangını

"Hayat Namazla Güzeldir" kurslarına katılan kız çocukları: Kurs bizlere çok şey kattı

Rusya ve ABD, Ukrayna'ya yönelik güvenlik garantileri konusunda anlaştı

Avrupa'da 22 ayda Filistin'i desteklemek için 42 bin gösteri ve etkinlik düzenlendi

Siirt’te av sezonu 23 Ağustos’ta açılıyor

Siirt’te otomobil kepçeyle çarpıştı: 2’si çocuk 6 yaralı

Siyonist işgalcilerin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı 61 bin 944'e yükseldi

ABD'de Ukrayna konulu zirve yapılacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul'da yüzlerce kişi Gazze için kunut duasında buluştu

Yeni haftada hava nasıl olacak?

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'den protestolara sert tepki: Ülkemiz büyük bir tehlike altında

Muğla açıklarında 35 düzensiz göçmen kurtarıldı

Bingöl Kent Konseyi: Güvenlik önlemleri kâğıt üzerinde kalmasın

Traktör ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Ensarullah: Ben Gurion Havalimanını hipersonik balistik füzeyle hedef aldık