• BIST 100

    17106,95%-0,04
  • DOLAR

    43,74% 0,22
  • EURO

    51,88% -0,10
  • GRAM ALTIN

    7005,55% 1,56
  • Ç. ALTIN

    11731,12% 0,00

Asperger sendromu nedir?

18 Şubat 2025, Salı 12:47
18 Şubat 2025, Salı 12:47
Asperger sendromu nedir?
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Psikolojik Danışman Feyzullah Akdağ, Asperger sendromunun bir hastalık değil, gelişimsel bir farklılık olduğunu vurgulayarak ailelerin bu konuda bilinçli olmaları gerektiğini belirtti.

Asperger sendromu, ilk kez Avusturyalı doktor Hans Asperger tarafından tanımlanmış ve yıllarca ayrı bir sendrom olarak kabul edilmiştir.

Son dönemde, Asperger sendromu otizm spektrumunun bir parçası olarak kabul edilmeye başlanmış ve bu durum, toplumsal farkındalığı artırmıştır.

Psikolojik Danışman Feyzullah Akdağ, Aspergerli bireylerin erken yaşlarda, özellikle 4 yaşından sonra, sosyal etkileşimde farklılıklar gösterdiklerini belirtti.

Akdağ, Asperger sendromunun zeka eksikliği ile ilişkilendirilmemesi gerektiğini, bu bireylerin büyük başarılar elde edebileceğini vurguladı.

18 Şubat Asperger Farkındalık Günü'nde, Akdağ doğru eğitim ve yönlendirme ile Aspergerli bireylerin potansiyellerini en iyi şekilde kullanabileceklerini ifade etti.

"Aspergerli bireylerin belirtileri genellikle 4-11 yaş arasında fark ediliyor"

Asperger sendromu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Psikolojik Danışman Feyzullah Akdağ, "Asperger sendromu, ismini bu rahatsızlığı tanımlayan Dr. Hans Asperger'den alır. Uzun yıllar ayrı bir sendrom olarak tanımlanırken, son dönemde otizm spektrumunun bir parçası olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Yani Asperger sendromu, aslında otizmli bireylerle benzer özellikler taşır. Aspergerli bireyler, otizm sendromuna sahip olanlardan bazı açılardan farklılık gösterir. En belirgin farklardan biri, Aspergerli bireylerin belirtilerinin genellikle 4-11 yaş arasında fark edilmesidir. 4 yaşına kadar genellikle fark edilmezken, Aspergerli çocuklar, konuşma ve dil gelişimi konusunda 4 yaşından itibaren farklılıklar sergilemeye başlar" dedi.

Psikolojik Danışman Feyzullah Akdağ

"Aspergerli bireylerin zeka seviyesi, herhangi bir eksiklik göstermez"

Asperger sendromunun temel özelliklerine de değinen Akdağ, "Aspergerli bireyler, sosyal anlamda yetersizlik yaşarlar ve tek bir konuya aşırı ilgi duyarlar. Bu aşırı ilgi, takıntı seviyesine ulaşabilir. Bu iki temel özellik, Aspergerli bireyleri otizmli bireylerden ayıran faktörlerdir. Ancak, Aspergerli bireylerin zeka seviyesi, otizmli bireylerde olduğu gibi herhangi bir eksiklik göstermez. Aksine, tek bir konuya aşırı ilgi duyan Aspergerli bireyler, bu alanda çok başarılı olabilirler" ifadelerini kullandı.

"Annenin alkol ve sigara kullanımı gibi etkenler, Asperger sendromuna yol açabilir"

Akdağ,"Asperger sendromunun ortaya çıkış nedeni bilinmemektedir. Bu sendromun neden var olduğu ve insanların neden bu şekilde doğduğu konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak yapılan bazı araştırmalar, genetik faktörlerin ve anne karnındaki çevresel etkenlerin bu durumu etkileyebileceğini göstermektedir. Annenin sağlıksız beslenmesi, alkol ve sigara kullanımı gibi etkenlerin, Asperger sendromuna yol açabileceği düşünülmektedir" dedi.

"Aspergerli bireyler de normal bireyler gibi başarılı olabilirler"

Asperger sendromunun tedavi edilmesi mümkün olmayan bir durum olduğunu ancak doğru eğitim ve yönlendirme ile bu bireylerin başarılı olabileceklerini belirten Akdağ, "Asperger sendromunun kesin bir tedavisi yok. Ancak doğru eğitimle, Aspergerli bireyler de normal bireyler gibi başarılı olabilirler. Bu sendrom bir hastalık değil, aslında bir farklılıktır" diye ekledi.

"Asperger sendromu, bir hastalık olarak ele alınmamalıdır"

18 Şubat Asperger Farkındalık Günü'ne dikkat çeken Akdağ, "Yıllardır bu durumu ifade etmeye çalışıyoruz. Asperger sendromu, bir hastalık olarak ele alınmamalıdır. Eğitimle bu bireyler, harika işler yapabilirler. Belli konularda aşırı ilgi duydukları için doğru yönlendirme ile bu alanlarda çok başarılı olabilirler. Sosyal anlamda ise mecazları ve ironi gibi ifadeleri gerçek anlamda alabilirler. Bu da onları toplumda saf olarak algılatabilir. Ayrıca göz teması kurma konusunda da zorluk yaşayabilirler" şeklinde konuştu.

"Doğru eğitimle bu bireyler, potansiyellerini ortaya koyabilirler"

Çocukluk döneminde Asperger sendromu yaşayan bireylerin oyunlara katılmada ve kurallara uyma konusunda zorluk yaşadığını, yetişkinlik döneminde ise anlaşılmayan bireyler olarak tanımlandıklarını söyleyen Akdağ, "Bu durum, toplumda damgalanmalara yol açabilir. Ancak doğru eğitimle bu bireyler, potansiyellerini ortaya koyabilirler. Aileler, çocuklarının zeka seviyesinde herhangi bir problem olmadığını bilmelidir. Aspergerli bireylerde zeka geriliği olabilir ancak bu her Aspergerli birey için geçerli değildir" diye ifade etti.

"Her şeyi çok net ve dürüst bir şekilde yaşarlar"

Akdağ, ailelere de önemli tavsiyelerde bulunarak, "Çocuklarına doğru eğitim vererek potansiyellerini en iyi şekilde kullanmalarını sağlayabilirler. Aspergerli bireyler, dürüstlük konusunda çok hassastır ve yalanı kolayca anlayamazlar. Bu yüzden, her şeyi çok net ve dürüst bir şekilde yaşarlar. Aileler, çocuklarına Asperger sendromu hakkında bilgi vermelidir. Bu bireyler, bu durumu kaldırabilecek potansiyele sahiptir" ifadelerini kullandı.

"Aileler çocuklarını ekran başına hapsederse işe yaramayan bir birey olabilir"

Son olarak, Akdağ, Asperger sendromunun tedavi edilmesi mümkün olmayan bir durum olduğunu ancak terapi süreci ve eğitimle doğru adımlar atılmasının önemli olduğunu belirterek, "Eğer aileler doğru adımları atmaz ve çocuklarını ekran başına hapsederse, potansiyeli büyük olan bir çocuk, hiçbir işe yaramayan bir birey olabilir. Bu da aile için büyük bir ızdırap yaratır" açıklamalarına yer verdi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Anahtar Kelimeler: asperger sendromu nedir?
Anahtar Kelimeler: asperger sendromu nedir?

Nijerya cumhurbaşkanı seçim tarihi belli oldu

Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılacak

Ordu'da uyuşturucu operasyonu: 19 tutuklama

Ankara’da ABD Büyükelçiliği önünde Gazze için eylem

Mersin Üniversitesi’ne dev yatırım: Yeni fakülteler ve hastane hizmete girdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak Başbakanı Sudani ile görüştü

Portekiz'de çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdünlü mevkidaşı ile görüştü

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü bebek ölümlerini tüm yönleriyle ele aldı

Malatya'da okul çevrelerinde sıkı denetim

Malatya'da zabıta ekipleri 2025 yılında 9 bin 592 işyerinde denetim gerçekleştirdi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç Diyarbakır'ın raylı sistem projesini Meclis gündemine getirdi

Danimarka'ya ait F-35 savaş uçakları NATO'nun "Arktik Gözcü" faaliyetine katıldı.

ABD-Tayvan Ticaret Anlaşması İmzalandı

Erzurum merkezli “phishing” dolandırıcılığı operasyonunda 68 şüpheli yakalandı

Dolandırıcılık şebekesine operasyon: 22 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gençlerimizin azmi bize güç veriyor

Manisa’da aşırı yağış ve sel sonrası hasar tespit çalışmaları sürüyor

Antalya Havalimanı'nda korku dolu anlar

Rusya, ABD ve Ukrayna müzakerelerinin üçüncü turu Cenevre'de

e-YDS yarın yapılacak

Erzurum’da 30 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Hindistan'da fillerin ezdiği 6 kişi öldü

Bursa'da hatimle teravih kılınacak camiler duyuruldu

Yüksek gerilim hattından kopan teller yürekleri ağza getirdi

Antalya’da bir haftada 1.653 şüpheli yakalandı

Doğunun Nabzı’na 11. Yıla Anlamlı ve Kalıcı Bir Yeşil Miras

YÖK ile TSE arasında “standardizasyon” konusunda iş birliği protokolü imzalandı

Millî Eğitim Akademisi Hazırlık Eğitimi takvimi açıklandı

Bakan Kurum: 10 bin 340 sosyal konutun hak sahipleri belirlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Nijerya cumhurbaşkanı seçim tarihi belli oldu

Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılacak

Ordu'da uyuşturucu operasyonu: 19 tutuklama

Ankara’da ABD Büyükelçiliği önünde Gazze için eylem

Mersin Üniversitesi’ne dev yatırım: Yeni fakülteler ve hastane hizmete girdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak Başbakanı Sudani ile görüştü

Portekiz'de çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemesi