GÜNDEM 2.03.2024 11:40:10 0

Atatürk Barajı Gölü hayalet ağlardan temizleniyor

Atatürk Barajı Gölü hayalet ağlardan temizleniyor
Haberi Sesli Oku

Atatürk Barajı Gölü hayalet ağlardan temizleniyor

Şanlıurfa’da geçmişte balıkçıların suda bıraktığı veya unutulan ağlar, baraj gölünden çıkarılıyor. Bu çalışmayla göldeki canlılar için tehlike arz eden hayalet ağların temizlenmesi ve istilacı balık türlerinden arındırılması amaçlanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün 2014 yılında hayata geçirdiği “Hayalet Av Araçları ve İstilacı Türler Farkındalık Projesi” ile Şanlıurfa’da geçmişte balıkçıların suda bıraktığı veya unutulan ağlar, baraj gölünden çıkarılıyor. Balıkçılığın her geçen gün geliştiği Şanlıurfa’da deniz canlılarının yaşam alanlarının iyileştirilmesi için çalışmalar sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığının destekleri ile Tarım İl Müdürlüğüne bağlı ekipler, proje çerçevesinde çalışma başlattı. Çalışmada, teknelerle baraj gölüne açılan ekipler, yüzlerce metre uzunluğundaki balık ağlarını tek tek gölden çekerek kıyı dışına çıkardı. Ekiplerin çalışması bölge balıkçılarının takdirini kazandı.
Projeyle ilgili konuşan Şanlıurfa İl Tarım Müdürü Mehmet Aksoy, “2014 yılından beri Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü üzerinden uyguladığı proje ile iç sularımızda ve denizlerimizdeki hayalet ağların, denizde unutulmuş ağların çevresel ekosisteme, denizdeki ekosisteme zarar vermemesi için biz bu ağları topluyoruz. Halkımızın bu istilacı türleri ve çevreye zarar veren, çevrenin ekosistemini bozan hem ağlar hem de çöplerle ilgili denizlerimizi, göllerimizi, sularımızı kirletmemeleri için farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığımızın ayırdığı bir bütçe var. Biz bu bütçeyi de hem halkımızın hem de balıkçılarımızın hizmetine sunuyoruz. Böylelikle hem iç sularımızdaki balıkçılığın sağlıklı ve güvenilir bir şekilde sürdürülebilir bir dönemde devam etmesini sağlıyoruz hem de balıkçılarımızın ekonomik olarak zarar görmemesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ben huzurlarınızda bu ekibe, bu çalışan balıkçı arkadaşlarımıza, iç sularda emekleriyle, alın terleriyle para kazanan balıkçı arkadaşlarımıza verdikleri bu gayret için teşekkür ediyorum. İnşallah bereketli ürünleri olur, bereketli avları olur, bereketli sezonları olur. Biz ne kadar çevremizi korursak, koruma kullanma dengesini sağlarsak, bu denizlerde, bu barajlarda ki balıkların bizim gelecek nesillerimize ulaşmasını, onların da sağlıklı gıdaya ulaşmasını sağlamış olacağız” diye konuştu.
Tarım İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Hakan Akgün ise “Tabii 90 yılından bugüne kadar yani 30-35 yıllık bir süreç içerisinde elbette avcılık esnasında baraj gölü içerisinde unutulan veyahut ihmal edilen, sehven bırakılan veyahut akıntının veya dalganın götürmüş olduğu bazı ağlar var. Haliyle bunlar balıkçı tarafından yeri tespit edilemiyor. Bunlar su içerisinde kalıyorlar, baraj gölü içerisinde kalıyorlar. Sentetik madde olması hasebiyle bunların su içerisinde çözünmeleri 500 yıllık bir süreci buluyor. Bundan dolayı bunların su içerisinde bulunmaları balıkların göç yollarını olumsuz etkilerinden dolayı göç esnasında balık ağa takılmakta ve orada telef olmaktadır. Bundan dolayı bu sahipsiz ağların veya unutulmuş olan ağların mutlaka yerinin teslim edip alınması gerekiyor. Bugün Tarım İl Müdürümüz Mehmet Aksoy’un da katılmış olduğu program çerçevesinde suda önceden tespit edilmiş bir balık ağını sudan çıkarmış olduk. Bu manada sürdürülebilir balıkçılığa da aynı zamanda katkı sunulmuş olundu” ifadelerini kullandı.
Proje çerçevesinde çalışmada yer alan balıkçılar, gölün temizliğinde emeği geçenlere teşekkür etti.

HÜDA PAR Milletvekili Demir: İran’dan sonra sıra Türkiye’ye gelecektir

Kocaeli’nde Gazze’ye destek amaçlı basın açıklaması düzenlendi

Irak, hava sahasını ihlal eden işgal rejimini BM'ye şikayet etti

Dr. Aksoy: Gençler manevi destekle bağımlılıktan kurtulabilir

Prof. Dr. Tarhan: Sınav kaygısı nükleer enerji gibidir

Ankara'da güvenlik zirvesi: Gündem işgalci rejimin İran'a saldırısı

Adana'dan Küresel Vicdan Yürüyüşü'ne destek

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Düşmanı alçakça eyleminden pişman edeceğiz

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat: Bu yol ölüm değil, hayat yolu olsun

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı’ndan Gazze için basın açıklaması

Mardin'de iki araç çarpıştı: 3'ü çocuk 6 kişi yaralandı

STK'lerden işgal rejimine tepki: Zulme karşı sivil irade harekete geçmelidir

Hindistan'da düşen uçağın bakımının Türk şirket tarafından yapıldığı iddialarına yalanlama

HÜDA PAR'dan sığınmacılara yönelik gözaltılara tepki

Siyonist rejimin İran'a yönelik saldırılarına uluslararası tepkiler

HÜDA PAR Milletvekili Dinç Mısır'dan seslendi: Refah Kapısı açılmalı, soykırım durdurulmalı

Gaziantep'te aranan 24 kişi yakalandı

Malatya Büyükşehir İtfaiyesi'nden yaz aylarına özel uyarı

Umut Kervanı Kurban Bayramı'nda 47 bin 700 hisse keserek milyonlarca kişiye ulaştı

Adana'da ev yangını

Bakan Uraloğlu: İran, Irak, Suriye ve Ürdün’e yönelik seferler iptal edildi

Çukurova Üniversitesinde “Dünyaları Yiyoruz” etkinliği farklı kültürleri tek mutfakta buluşturdu

Bakan Yumaklı: Toprak Mahsulleri Ofisi 600 noktasında ürün alımlarına hazır

Batman’da termometreler patladı: Sıcaklıklar 45 dereceyi geçti!

Bingöl’de deprem master planı izleme toplantısı gerçekleştirildi

Ebu Ubeyde: İran'a yapılan saldırı Filistin'in yanında durmanın bedelidir

3 arkadaş 6 gün arayla hayatını kaybetti, aynı mezarlıkta yan yana defnedildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan siyonist rejimin İran'a saldırısına tepki: Haydutluk

Mardin’deki orman yangını kontrol altına alındı

Siirt'te motosiklet kazası: Park halindeki araca çarpan sürücü yaralandı

Yükleniyor