• BIST 100

    14297,41%1,00
  • DOLAR

    42,69% 0,00
  • EURO

    50,18% 0,08
  • GRAM ALTIN

    5921,49% 0,34
  • Ç. ALTIN

    9539,73% 0,61

Avrupa Birliği, Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırdı

20 Mayıs 2025, Salı 14:57
20 Mayıs 2025, Salı 14:57
Avrupa Birliği, Suriye
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Avrupa Birliği (AB), bugün aldığı kararla Suriye'ye uygulanan tüm ekonomik yaptırımların kaldırılmasını onayladı.

Daha önce Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Brüksel'de toplanan dışişleri bakanlarının Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması konusunda uzlaşmaya varmalarını umut ettiğini belirtmişti. Kallas, "Açık olan şu ki Suriye halkına istihdam ve geçim kaynakları sağlamak istiyoruz. Böylece ülke daha istikrarlı bir hale gelebilir" ifadelerini kullanmıştı.

AB yetkilileri, alınan kararın Suriye'ye yönelik ekonomik yaptırımları kapsadığını, ancak Beşşar Esed rejimi ve insan hakları ihlalleriyle ilgili bireysel yaptırımların bir süre daha yürürlükte kalacağını açıkladı.

Geçtiğimiz hafta AB, Suriye'ye yönelik yaptırımların daha kapsamlı şekilde hafifletilmesi üzerinde çalıştığını ve bu adımın ülkenin yeniden inşasına katkı sağlamayı hedeflediğini duyurmuştu. Kaja Kallas, ayrıca bazı Suriye bakanlıklarının yeniden inşa çalışmaları için uluslararası finansmana erişimini kolaylaştırmak adına yaptırımların hafifletilmesini önerdi.

AB, şubat ayı sonunda Suriye'ye yönelik bazı ekonomik kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik pratik adımlar atmaya başlamıştı. Bu çerçevede enerji, ulaşım ve bcılık alanlarındaki bazı engellerin kaldırılması, ayrıca AB ülkelerinden kişisel kullanım amacıyla Suriye'ye lüks ürün ithalatına izin verilmesi gibi uygulamalar yürürlüğe girmişti.

Ocak ayında ise AB dışişleri bakanları, yaptırımların enerji sektörüyle başlayarak kademeli olarak kaldırılmasını öngören bir "yol haritası" üzerinde mutabakata varmıştı. Bu yaptırımlar, Beşşar Esed dönemindeki baskı ve insan hakları ihlalleri gerekçesiyle uygulanmaya başlanmıştı.

AB'nin 27 üyesinden diplomatlar, enerji ve ulaşım gibi sektörlerdeki kısıtlamaların askıya alınmasıyla yeni devlet yapısının inşasına destek verilmesini ve Suriye halkının yaşadığı ekonomik sıkıntıların hafifletilmesini hedeflediklerini belirtti.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump da kısa süre önce Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırıldığını duyurdu. Bu açıklama, Washington'da ilgili kurumlar arasında kararın uygulanmasına yönelik hazırlık sürecini başlattı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise ABD'nin kararını memnuniyetle karşıladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bu yaptırımlar her ne kadar önceki rejimi hedef alma amacıyla uygulanmış olsa da doğrudan Suriye halkını cezalandırmakta ve toparlanma ile yeniden inşa sürecini engellemektedir. Bu nedenle yaptırımların kaldırılması, halkımızın acılarının sona ermesi adına cesaret verici bir adımdır" denildi. (İLKHA)

Belediye Başkanı Geçit: En güvenli liman ailedir

Hindistan'da zincirleme trafik kazası: 15 ölü 48 yaralı

Adana'da "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" resim sergisi ziyarete açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'yi yerle bir ettiler

Sıfır aracın airbag sorunu sürücü ile bayiyi karşı karşıya getirdi

Bursa’da konut satışları düştü

Türkiye üniversiteleri yeşil dönüşümde Avrupa’da birinci, dünyada ikinci sırada

DİKA yönetim kurulu Şırnak'ta toplandı, bölge için yeni yatırım başlıkları belirlendi

Siirt’te Müftülük ile İlahiyat Fakültesi arasında iş birliği protokolü

HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç, moto kuryelerin sorunlarını Meclis’e taşıdı

Bakan Göktaş: "Çocuklar Güvende" internet sitesi ve mobil uygulamasını hazırladık

Çocuklukta öğrenilen davranışlar tekrarla kişilik haline gelir

Bakan Fidan, ABD Büyükelçisi Barrack ile görüştü

İşgal rejimi Batı Şeria biri kız çocuğu 10 kişiyi alıkoydu

BM, Eritre’de "keyfi" olarak tutulan 10 bin kişinin serbest bırakılması çağrısında bulundu

Telefonlar sadece arama yoluyla hacklenebilir mi?

Kış aylarında çocuk sağlığına daha dikkat edilmeli

Balıkesir'de öğrenci servisi kaza yaptı: 8 yaralı

Mardin'de ailece siyer sınavı yarışmasına hazırlanıyorlar

TBMM Başkanı Kurtulmuş, 16. Büyükelçiler konferansı kapsamında büyükelçileri kabul etti

Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması

İş dünyasının 2026 asgari ücret beklentisi: 27 bin 800 TL

Batman'da "Mevlid-i Nebi Haftası" programı gerçekleştirildi

Malatya'da büyükşehir personellerine hizmet içi eğitimi düzenlendi

Adana'da kasten öldürme suçundan aranan firari yakalandı

Malezya Başbakanı yeni kabinesini açıkladı

Mehmet Emin Buğra, vefatının 60'ıncı yılında İstanbul’da anılacak

UNRWA: israilin yıkım kararları Nur Şems Mülteci Kampı’nı hedef alıyor

"Bahis" reklamlarına yasak geliyor

Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Belediye Başkanı Geçit: En güvenli liman ailedir

Hindistan'da zincirleme trafik kazası: 15 ölü 48 yaralı

Adana'da "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" resim sergisi ziyarete açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'yi yerle bir ettiler

Sıfır aracın airbag sorunu sürücü ile bayiyi karşı karşıya getirdi

Bursa’da konut satışları düştü

Türkiye üniversiteleri yeşil dönüşümde Avrupa’da birinci, dünyada ikinci sırada