• BIST 100

    9141,31%-0,67
  • DOLAR

    39,61% 0,00
  • EURO

    46,01% 0,23
  • GRAM ALTIN

    4227,57% -1,47
  • Ç. ALTIN

    6950,65% 0,00

Avrupa enerji bulamamaktan yakınırken, Türkiye’de doğal gaz ve kömüre erişim konusunda sıkıntı yaşanmıyor

16 Kasım 2022, Çarşamba 01:45
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Avrupa enerji bulamamaktan yakınırken, Türkiye’de doğal gaz ve kömüre erişim konusunda sıkıntı yaşanmıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Avrupa enerji bulamamaktan yakınırken, Türkiye’de doğal gaz ve kömüre erişim konusunda sıkıntı yaşanmıyor

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle dünyada yaşanan enerji krizi, soğuk kış ayları öncesinde had safhaya ulaştı. Doğal gaz kısıtlamasıyla sıkıntıya düşen Avrupa ülkeleri, Ukrayna ve Rusya’dan kömür sevkiyatının durması ile ısınma konusunda büyük telaş yaşarken, Türkiye gerek doğal gaz gerek kömüre erişim konusunda sıkıntı yaşanmıyor. Türkiye’de kömürcüler ise, yaygınlaşan doğal gaz ve sahte kömürden yakınıyor.
Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın enerji fiyatları üzerindeki etkisi sürüyor. Rusya’dan Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatının kısıtlanması, Ukrayna ve Rusya’nın kömür sevkiyatını durdurması üzerine Avrupa ülkelerinde ısınma telaşı başladı. Doğa lgaz ve kömüre ulaşmada sıkıntı yaşayan Avrupa’da en fazla derinliğe sahip Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören vadeli gaz kontratında, son bir yılda yüzde 130’lara ulaşan oranlarda artış olurken, Hollanda Rotterdam Kömür Borsası’nda ise bir ton kömürün fiyatı 4-5 bin doları gördü. Avrupa’da kömür ve doğal gaz fiyatlarında son bir yılda yaşanan 2 kat fiyat artışına rağmen, gaz ve kömür stoklarının bitmesi endişesi yaşanırken, Türkiye’de ise kömürcüler, yaygınlaşan doğa lgaz ve sahte kömürden yakınıyor.
Gaziantep’te 20 yıldır kömür sattığını belirten Tarık Boztürk, Türkiye’nin Rusya’dan kömürü diğer dünya ülkelerine göre daha ucuza aldığını belirterek, 'Kömür, Rusya’dan geliyor. İthal kömür fiyatları daha yüksek ama Rusya savaşta olduğundan dolayı Türkiye’ye daha uygun veriyor. Afrika’da kömür fiyatları biraz daha yüksek. O nedenle ithal kömürün büyük bir bölümü Rusya’dan geliyor. Ambargo nedeniyle Rusya’nın da fazla satış yapabileceği ülke bulunmuyor zaten' diye konuştu.

'Türkiye’de kömürün tonu 200-250 doları geçmedi'
Gaziantep’te 30 yıldır kömür satan Müslüm Köse, dünya enerji piyasasında yaşanan enerji ve ısınma sorununun devam ettiğini belirterek, Türkiye’nin bu krizden en az etkilenen ülke olduğunu ifade etti. Köse, 'Kömür, halkın vazgeçilmezidir. Bu sene Ukrayna-Rusya savaşından ve Amerika’nın ambargo uygulanmasından dolayı tabii ki de kömürde, dünya enerji piyasasında ve ısınmada belli bir kriz yaşandı. Ama bizim Türkiye’miz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde bu sorunu rahatlıkla çözmüştür. Dış politikada bu oyunu iyi oynamıştır. Halkını düşünerekten Rusya ve Ukrayna ile ilişkileri güzel tutmuştur. Ucuz kömür almayı başarmıştır. Tabii ki de dünya piyasasını Rotterdam borsası belirliyor. Oralarda kömürün tonu 4-5 bin dolara kadar yükselmiştir. Bizim Türkiye’mizde ise 200-250 doları geçmedi. Tabii bunda Rusya’dan kömür almanın katkısı büyüktür' dedi. Köse, bugün ithal kömürün tonunun 6-7 bin, yerli kömürün ise 3-5 bin TL arasında satıldığını da kaydetti.

Kömürcüler doğal gaz ve sahte kömürden yakınıyor
Kömürcü Müslüm Köse ve Tarık Boztürk, kömür satışında kömürcüleri en çok etkileyen durumun ise bölge genelinde yaygınlaşan doğal gaz ve internet siteleri üzerinden yapılan sahte kömür satışlarının olduğunu kaydetti. Son dönemlerde doğal gaza geçişlerin arttığını belirten Boztürk, 'Doğal gaz ön planda oluyor. Vatandaşımız da rahat, temiz bir ortamda ısınmayı tercih ediyor. Kömürü ise gecekondu ve kırsal kesimler tercih ediyor. Eğer şimdilerde köyler olmasa kömürler elimizde kalırdı. Şehirde insanların yüzde sekseni, doksanı doğal gaza geçti. Ve odun kömür fiyatları bu yıl biraz fazla yükseldi' diye konuştu.
Köse ise, 'ucuz' kömür diye internet siteleri üzerinden satılan sahte kömürlerin arttığını belirterek, vatandaşları uyardı. Tanınan markaların poşet ya da torbalarına kalitesiz, kaçak kömürün doldurularak satıldığını, sahte kömürlerin hayati açıdan da tehlikeli olduğunu belirten Köse, 'İnternetten satış yapanların burada dükkanları yok. Kalitesiz ve sahte kömür satışı yapıyorlar. Torbaların içine sahte kömür koyuyorlar. Mesela 5-6 TL’lik kömür torbasının içine 2 bin ila 5 bin TL arasında kömür dolduruyorlar. İnsanlar da bunlara rağbet etmesinler. Birkaç yere fiyat sorup kömürü böyle temin ederse daha iyi olur. Bunlara dikkat edin. Piyasada kömür çok. Mesela Şırnak’tan gelen kömür var; hem kalitesiz hem de is ve kül oluşumu yüksek. Sobadan zehirlenmelerde de bu tarz kalitesiz kömürlerin etkisi büyük' ifadelerini kullandı.
Sahte kömürlerin satışının sadece internet üzerinden yapılmadığını da belirten kömürcüler, farklı firma etiketli çuvallarla Gaziantep’e getirilen kömür çuvallarının da ’ucuza yerli kömür’ diye satıldığını, fiyatından şüphelenilen hiçbir kömürün alınmaması gerektiğini söyledi, bu tarz satışların yetkililere bildirilmesini istedi.
Gaziantep Kömürcüler Sitesi’nde bu yıl ithal kömürün tonu 6 bin ile 6 bin 500 TL arasında, ithal kömürün 25 kg’lık torba fiyatı 150 ile 162,5 TL arasında, yerli kömürün tonu 4 bin ile 5 bin TL arasında, yerli kömürün 25 kg’lık torbası ise 100 ile 150 TL arasında satılıyor.
[gallery ids=',60114,60115,60116,60117,60118,60119']

Brent petrol yüzde 3'ün üzerinde geriledi

Siyonist işgal rejimi, Gazze'de yardım bekleyen sivillere saldırdı: 20 şehit

Uluslararası Yeni Bitki Çeşitleri Korunması Birliği toplantısı Bursa'da başladı

İstanbul merkezli FETÖ operasyonu: 60 gözaltı

Adana’da huzurevinde kalan kadın ölü bulundu

Elazığ’da trafik kazası: 2 yaralı

14 ilde FETÖ operasyonu: 21 gözaltı

Kargoyla gönderilen silahlar ele geçirildi

Batman’da modern şehirleşmenin yeni adımı: inovatif büfe ve temiz tuvalet projesi yaygınlaşıyor

90 milyar liralık vurgun: Bursa merkezli 17 ilde operasyon

Afyonkarahisar’da yolcu otobüsü tıra çarptı: 9 yaralı

İran-siyonist işgal rejimi arasında ateşkes iddiası

Adana’da trrafik denetimlerinde 8 bin 401 sürücüye ceza uygulandı

İran'dan siyonist işgal rejimini füzelerle vurdu

Adana'da 4,5 büyüklüğünde deprem

Nijer'de cami avlusuna saldırı: 71 kişi hayatını kaybetti

Trump'tan "İran ve işgal rejimi ateşkeste anlaştı" iddiası

Ürdün'de Müslüman Kardeşler Cemaati'nin Genel Murakıbı gözaltına alındı

İşgalciler Batı Şeria'da bir çocuğu şehit etti

İspanya, Avrupa'yı işgal rejimini cezalandırmaya çağırdı

Irak'tan İran'ın ABD üssüne yönelik misillemesine ilişkin açıklama

HAMAS: Sözde yardım dağıtım noktaları planlanmış ölüm tuzaklarıdır

Batman'da buğday tarlasında yangın: 3 bin dönüm alan kül oldu

İranlı general Musevî: Netanyahu tam anlamıyla perişan olana kadar cezalandırılması devam edecek

THY'den bazı Arap ülkelere sefer iptali

Memur-Sen Batman Şubesi'nden Sason'daki kazaya ilişkin taziye mesajı

UNRWA, Türkiye'de ofis açacak

Malatya'da evde sağlık hizmetleri değerlendirme toplantısı yapıldı

Adana’da trafik kazası: Motosiklet sürücüsü yaralandı

Katar, İran saldırısını kınadı; müzakere ve diyalog çağrısında bulundu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Brent petrol yüzde 3'ün üzerinde geriledi

Siyonist işgal rejimi, Gazze'de yardım bekleyen sivillere saldırdı: 20 şehit

Uluslararası Yeni Bitki Çeşitleri Korunması Birliği toplantısı Bursa'da başladı

İstanbul merkezli FETÖ operasyonu: 60 gözaltı

Adana’da huzurevinde kalan kadın ölü bulundu

Elazığ’da trafik kazası: 2 yaralı

14 ilde FETÖ operasyonu: 21 gözaltı