-
BIST 100
15934,52%-1,18
-
DOLAR
44,36% 0,05
-
EURO
51,38% 0,14
-
GRAM ALTIN
6360,37% -0,98
-
Ç. ALTIN
10614,40% -3,08
Avrupa liderlerinden Rusya açıklaması: Avrupa’nın artık Rusya ile konuşmasının zamanı geldi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İtalya Başbakanı Meloni ve Almanya Başbakanı Merz, Rusya ile er ya da geç doğrudan temas kurulması gerektiğini belirtti.
Rusya ile görüşmenin zaruri olduğuna ilişkin ilk açıklama Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından yapıldı.
Macron açıklamasında, "Avrupalılar ve Ukraynalılar olarak Moskova ile yeniden temas kurmak için doğru çerçeveyi bulmak çıkarımızadır” dedi.
Macron, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’daya yönelik savaşa başlamasından önceki haftalarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birkaç kez telefon görüşmesi yapmıştı. Temaslar geçen temmuz ayında yapılan bir telefon görüşmesiyle yeniden başlamıştı.
Macron, Putin’i Ukrayna’da ateşkesi kabul etmeye çağırırken; ateşkesi Ukrayna ordusunun yeniden silahlandırılması ve yeniden düzenlenmesi için bir zaman kazanma olarak gören Putin ise herhangi bir uzlaşmanın 'kapsamlı ve uzun vadeli olması ve Ukrayna krizinin temel nedenlerinin ortadan kaldırılmasını öngörmesi' gerektiğini belirtmişti.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de Macron'un Rusya ile görüşülmesi fikrine destek veren isimler arasında idi.
Meloni açıklamasında, "Bu konuda Macron’un haklı olduğunu düşünüyorum. Avrupa’nın artık Rusya ile de konuşmasının zamanı geldiğine inanıyorum. Çünkü Avrupa, müzakerelerin bu aşamasına yalnızca iki taraftan biriyle konuşarak katılmaya karar verirse, sonunda yapabileceği olumlu katkının sınırlı olmasından endişe ederim." ifadelerini kullandı.
Almanya’nın 'Ukrayna’nın güvenliği konusunda sorumluluk üstleneceğini' ilan etmesinden iki gün sonra, Başbakan Friedrich Merz yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki bir barış anlaşmasını kastederek 'tüm bu sürecin Rusya’nın rızası olmadan işlemediğini' söyledi.
Merz, bir ekonomi konferansında AB’nin 'en büyük Avrupalı komşusuyla yeniden bir denge bulması gerektiğini' ve 'eğer barış olursa 2026 yılının ötesine büyük bir güvenle bakabileceklerini' ifade etti.
Söz konusu bu açıklamaları yapan Merz, geçen yıl Rusya’nın dondurulmuş egemen varlıklarına el konulmasını savunmuş ve Ukrayna’ya 'uzun menzilli silahların' temini konusunda açıklamalarda bulunmuştu.
Macron ve Meloni'nin söz konusu bu açıklamalar Avrupa Birliği'nde Rusya ile doğrudan müzakere edecek bi temsilci atanması fikrinin ortaya çıkmasına neden olmuştu.
AB yetkilileri böyle bir ismin atanıp atanmayacağını açıklamamış olsa da Avrupa Komisyonu Sözcüsü Paula Pinho yaptığı açıklamada, “Açıkça görülüyor ki, bir noktada Devlet Başkanı Putin ile de görüşmeler yapılması gerekecek” dedi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, Moskova’nın Avrupa’dan gelen açıklamalardaki 'olumlu değişimi' memnuniyetle karşıladığını söyleyerek, "Şaşırtıcı gelebilir ama bu açıklamalarda dile getirilen görüşlerin Moskova’nın bakış açısıyla tamamen örtüyüyor” diyerek Avrupalıların daha önce Rusya’nın 'ezici bir yenilgiye uğratılmasını' isteyen 'ütopik açıklamalar' yaptığını hatırlattı. (İLKHA)
Enfeksiyon Uzmanı Dr. Demir: Çamurlu suda enfeksiyonların bulaşma riski yüksek
Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Çalıştayı Bursa'da yapıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 yaralı
Prof. Dr. Çağın: Bağırsak sağlığı ihmal edilmemeli
Fırtına nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri iptal edildi
Malezya, yükselen petrol fiyatları nedeniyle yakıt kontrol önlemleri açıkladı
Lukaşenko’dan Kim Jong Un’a dikkat çeken silah hediyesi
Rusya: Ukrayna görüşmelerinde kilit konularda ilerleme yok
Sağlıkçılardan Avrupa Parlamentosu’na tepki: Göç denetiminin bir aracı olmayı reddediyoruz
Bakan Işıkhan: Gençliğe yapılan yatırım, geleceğe yapılan en değerli yatırımdır
Şanlıurfa'da ücretsiz psikolojik destek hizmeti sürüyor
HÜDA PAR Bursa teşkilatları kongreye gidiyor
ABD’nin “barış” söylemi inandırıcılığını yitiriyor: Körfez ülkeleri artık Trump’a güvenmiyor
Ateş çemberindeki dünyaya karşı bilim vurgusu
Cizre’de seyir halindeki tanker alev topuna döndü
Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı kesin kayıt sonuçları açıklandı
Belediye Başkanı Geçit: Gençlik projelerine yenilerini ekliyoruz
Milli savunma bakanlığı haftalık basın toplantısında öne çıkan başlıklar
Katar’daki Türkiye misyon personelinin durumu
Rusya, Harkiv’deki Şevyakovka yerleşimini kontrol altına aldığını açıkladı
Malatya'da uyuşturucu operasyonunda 2 gözaltı
Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi kayıt süreci başladı
Merkez Bsı rezervleri 177,5 milyar dolara geriledi
Acar: Algı operasyonları ve yanlış kanun uygulamaları eğitimcileri tehdit ediyor
Alan değişikliğine bağlı yer değiştirme işlemleri için takvim belli oldu
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bükreş’te Romanya Senato Başkanı Abrudean ile görüştü
Mahra Melin Pınar ölüm yıl dönümünde anıldı
YDS/1 sınavı giriş belgeleri yayımlandı
Doğal şifa Bingöl balı: AB tescilli eşsiz lezzet dünyaya açılıyor
Diego Garcia: ABD'nin savaş üssü ve sömürge mirasının karanlık yüzü
Yükleniyor







