• BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,00
  • EURO

    46,65% 0,07
  • GRAM ALTIN

    4258,55% 0,00
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00

Avrupa tarihindeki büyük sel felaketleri

31 Ekim 2024, Perşembe 02:44
31 Ekim 2024, Perşembe 02:44
Avrupa tarihindeki büyük sel felaketleri
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Avrupa'da son 100 yıldaki mağdur sayısına göre en büyük sel, 1 Şubat 1953 gecesi Kuzey Denizi kıyısında meydana geldi.

31 Ekim 2024'te İspanya'nın doğusundaki Valensiya'da sel ve yağmur nedeniyle ölenlerin sayısı 92'ye ulaştı. İspanya'nın diğer iki bölgesinde de üç ölüm bildirildi.

21. yüzyılda Avrupa'da meydana gelen ve 25 veya daha fazla kişinin ölümüne yol açan büyük sellerden  bazıları şöyle:

Ağustos 2002'de Avrupa'da şiddetli yağışlar nedeniyle büyük sel baskınları yaşandı. Vltava, Elbe, Tuna ve diğer nehirler kıyılarından taştı. Bunun sonucunda onlarca ülkede geniş alanlar sular altında kaldı. Toplamda en az 110 kişi felaketin kurbanı olurken, en fazla ölüm Çek Cumhuriyeti ve Almanya'nın çeşitli bölgelerinde gerçekleşti. Prag'da metro tünelleri sular altında kaldı; felaketten kaynaklanan toplam ekonomik zararın 15 milyar Euro olduğu tahmin ediliyor.

8-10 Eylül 2002 tarihlerinde Fransa'nın güneydoğu kesimlerinde yaşanan sel felaketinde 27 kişi hayatını kaybetti. Maddi hasarın miktarı 1,2 milyar Euro olarak tahmin edildi.

Haziran 2009'da şiddetli yağışlar Çek Cumhuriyeti, Almanya, Avusturya, Romanya, Polonya ve diğer Avrupa ülkelerinde su baskınlarına neden oldu. 33 kişi öldü ve yüzlerce yerleşim yeri sular altında kaldı.

Ekim 2009'da Sicilya adasının Messina bölgesinde yağışların neden olduğu sel ve heyelanlarda 31 kişi hayatını kaybetmişti.

Mayıs - Haziran 2010'da şiddetli yağışlar nedeniyle Orta Avrupa'da yıkıcı bir sel meydana geldi ve başta Polonya'yı ardından Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Avusturya, Almanya, Sırbistan ve diğer bölgeleri de etkiledi. Sellerde 25'i Polonya'da olmak üzere 37 kişi öldü, yaklaşık 23 bin kişi tahliye edildi.

15-16 Haziran 2010 tarihlerinde Fransa'nın güneydoğusundaki Var ilinde meydana gelen sel felaketinde 25 kişi hayatını kaybetmişti. Felaket, Provence-Alpes-Côte d'Azur bölgesindeki iletişim sistemini ciddi şekilde bozdu. Özellikle Nice ile Toulon arasındaki demiryolu bağlantısı kesildi.

Mayıs 2014'te şiddetli yağışlar Balkan Yarımadası'nın geniş alanlarında su baskınlarına neden oldu. Sel, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna-Hersek'in yanı sıra Romanya'nın bir bölümünü de etkiledi. Felaketin kurbanı en az 86 kişi oldu (bunlardan 57'si Sırbistan'da öldü). Felaketten bir milyondan fazla insan etkilendi, yüz binlerce kişi evini kaybetti. Hasarın en az 1,5 milyar Euro olduğu tahmin ediliyor.

Ekim - Kasım 2018'de seller İtalyan Calabria, Sardunya, Sicilya'nın yanı sıra İspanya, güneybatı Fransa, Portekiz ve diğer ülkelerdeki bölgeleri de etkiledi. Kötü hava şartlarından 36'sı İtalya'da olmak üzere 69 kişi hayatını kaybetti.

12-20 Temmuz 2021'de Almanya'da yaşanan yıkıcı sel felaketi 196 kişinin ölümüne neden oldu. Ülkenin batı ve güneybatısındaki yağışlar nedeniyle Ren, Ahr ve Moselle nehirlerinin kolları taştı. Sel, diğer ülkelerin bölgelerini de etkiledi. Belçika'da 43, Romanya'da iki, İtalya ve Avusturya'da birer kişi hayatını kaybetti. Toplam maddi hasarın 50 milyar Euro'dan fazla olduğu tahmin ediliyor.

20. yüzyılda Avrupa'daki en ölümcül sel

Avrupa'da son 100 yıldaki mağdur sayısına göre en büyük sel, 1 Şubat 1953 gecesi Kuzey Denizi kıyısında meydana geldi. Daha sonra şiddetli bir fırtına Hollanda, Belçika, Danimarka, Almanya, Büyük Britanya ve Norveç'te bazı bölgelerin sular altında kalmasına neden oldu. 2,5 binden fazla insan öldü (çoğu Hollanda'nın Zeeland eyaletinden), 47 binden fazla bina hasar gördü veya tamamen yıkıldı. Daha sonra 230'dan fazla kişi gemi kazalarının kurbanı oldu; bunların en büyüğü İngiliz feribotu Prenses Victoria'nın (135 ölü) kaybıydı. (İLKHA)

Avrupa Gökyüzü Kalkanı devreye alınıyor

Şinmoe Yanardağı'nda patlama

Doğu Asya'da gerilim tırmandı

Tayland'da görevden alınan başbakanın yerine yardımcısı getirildi

Bulgaristan'da silah fabrikasında patlama: 1 ölü

Siyasiler ve STK temsilcileri "Muharrem Ayı İftar Programı"nda buluştu

Beton mikseri ile trambüs çarpıştı: 4 yaralı

İstanbul için sıcak hava uyarısı

Rusya, Afganistan İslam Emirliğini tanıyan ilk ülke oldu

Putin ile Trump Ukrayna'yı görüştü

İstanbul Silivri'de ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da hükümet karşıtları yine sokaklara çıktı

Çin Şıyan sınıfı uydusunu uzaya gönderdi

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

Guterres: Gazze'de son can damarları kesilmek üzere

Siyonist işgalciler Lübnan'a saldırdı

Yozgat'ta feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Çin'de şiddetli yağış ve su baskını

Silivri'de ormanlık alanda yangın

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç: Dini değerlere yönelik saldırılar karşısında sessiz kalınmamalı

İran hava sahasını yeniden kapattı

Gaziantep'te uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı

Sürekli elektrik kesintileri Aydın ailesinin hayatını tehdit ediyor

Araç tavanında yolculuk yapan şahsa ceza kesildi

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 15 gözaltı

Okkalı: Camiler sadece yazın değil, yıl boyunca çocuklarla dolmalı

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta'dan orman yangını uyarısı

HÜDA PAR’dan emekli maaşı hakkında kanun teklifi: Asgari ücretin altında olmasın

Kutsal topraklardan dönen hacılar: Başta Filistin olmak üzere tüm İslam âlemi için dua ettik

Demir: Bu olay (Hz. Muhammed'e hakaret) teklifimizin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koydu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Avrupa Gökyüzü Kalkanı devreye alınıyor

Şinmoe Yanardağı'nda patlama

Doğu Asya'da gerilim tırmandı

Tayland'da görevden alınan başbakanın yerine yardımcısı getirildi

Bulgaristan'da silah fabrikasında patlama: 1 ölü

Siyasiler ve STK temsilcileri "Muharrem Ayı İftar Programı"nda buluştu

Beton mikseri ile trambüs çarpıştı: 4 yaralı