• BIST 100

    16746,52%0,30
  • DOLAR

    43,49% 0,05
  • EURO

    51,41% -0,04
  • GRAM ALTIN

    7055,16% 2,12
  • Ç. ALTIN

    12059,81% 2,22

Avrupa tarihindeki büyük sel felaketleri

31 Ekim 2024, Perşembe 14:44
31 Ekim 2024, Perşembe 14:44
Avrupa tarihindeki büyük sel felaketleri
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Avrupa'da son 100 yıldaki mağdur sayısına göre en büyük sel, 1 Şubat 1953 gecesi Kuzey Denizi kıyısında meydana geldi.

31 Ekim 2024'te İspanya'nın doğusundaki Valensiya'da sel ve yağmur nedeniyle ölenlerin sayısı 92'ye ulaştı. İspanya'nın diğer iki bölgesinde de üç ölüm bildirildi.

21. yüzyılda Avrupa'da meydana gelen ve 25 veya daha fazla kişinin ölümüne yol açan büyük sellerden  bazıları şöyle:

Ağustos 2002'de Avrupa'da şiddetli yağışlar nedeniyle büyük sel baskınları yaşandı. Vltava, Elbe, Tuna ve diğer nehirler kıyılarından taştı. Bunun sonucunda onlarca ülkede geniş alanlar sular altında kaldı. Toplamda en az 110 kişi felaketin kurbanı olurken, en fazla ölüm Çek Cumhuriyeti ve Almanya'nın çeşitli bölgelerinde gerçekleşti. Prag'da metro tünelleri sular altında kaldı; felaketten kaynaklanan toplam ekonomik zararın 15 milyar Euro olduğu tahmin ediliyor.

8-10 Eylül 2002 tarihlerinde Fransa'nın güneydoğu kesimlerinde yaşanan sel felaketinde 27 kişi hayatını kaybetti. Maddi hasarın miktarı 1,2 milyar Euro olarak tahmin edildi.

Haziran 2009'da şiddetli yağışlar Çek Cumhuriyeti, Almanya, Avusturya, Romanya, Polonya ve diğer Avrupa ülkelerinde su baskınlarına neden oldu. 33 kişi öldü ve yüzlerce yerleşim yeri sular altında kaldı.

Ekim 2009'da Sicilya adasının Messina bölgesinde yağışların neden olduğu sel ve heyelanlarda 31 kişi hayatını kaybetmişti.

Mayıs - Haziran 2010'da şiddetli yağışlar nedeniyle Orta Avrupa'da yıkıcı bir sel meydana geldi ve başta Polonya'yı ardından Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Avusturya, Almanya, Sırbistan ve diğer bölgeleri de etkiledi. Sellerde 25'i Polonya'da olmak üzere 37 kişi öldü, yaklaşık 23 bin kişi tahliye edildi.

15-16 Haziran 2010 tarihlerinde Fransa'nın güneydoğusundaki Var ilinde meydana gelen sel felaketinde 25 kişi hayatını kaybetmişti. Felaket, Provence-Alpes-Côte d'Azur bölgesindeki iletişim sistemini ciddi şekilde bozdu. Özellikle Nice ile Toulon arasındaki demiryolu bağlantısı kesildi.

Mayıs 2014'te şiddetli yağışlar Balkan Yarımadası'nın geniş alanlarında su baskınlarına neden oldu. Sel, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna-Hersek'in yanı sıra Romanya'nın bir bölümünü de etkiledi. Felaketin kurbanı en az 86 kişi oldu (bunlardan 57'si Sırbistan'da öldü). Felaketten bir milyondan fazla insan etkilendi, yüz binlerce kişi evini kaybetti. Hasarın en az 1,5 milyar Euro olduğu tahmin ediliyor.

Ekim - Kasım 2018'de seller İtalyan Calabria, Sardunya, Sicilya'nın yanı sıra İspanya, güneybatı Fransa, Portekiz ve diğer ülkelerdeki bölgeleri de etkiledi. Kötü hava şartlarından 36'sı İtalya'da olmak üzere 69 kişi hayatını kaybetti.

12-20 Temmuz 2021'de Almanya'da yaşanan yıkıcı sel felaketi 196 kişinin ölümüne neden oldu. Ülkenin batı ve güneybatısındaki yağışlar nedeniyle Ren, Ahr ve Moselle nehirlerinin kolları taştı. Sel, diğer ülkelerin bölgelerini de etkiledi. Belçika'da 43, Romanya'da iki, İtalya ve Avusturya'da birer kişi hayatını kaybetti. Toplam maddi hasarın 50 milyar Euro'dan fazla olduğu tahmin ediliyor.

20. yüzyılda Avrupa'daki en ölümcül sel

Avrupa'da son 100 yıldaki mağdur sayısına göre en büyük sel, 1 Şubat 1953 gecesi Kuzey Denizi kıyısında meydana geldi. Daha sonra şiddetli bir fırtına Hollanda, Belçika, Danimarka, Almanya, Büyük Britanya ve Norveç'te bazı bölgelerin sular altında kalmasına neden oldu. 2,5 binden fazla insan öldü (çoğu Hollanda'nın Zeeland eyaletinden), 47 binden fazla bina hasar gördü veya tamamen yıkıldı. Daha sonra 230'dan fazla kişi gemi kazalarının kurbanı oldu; bunların en büyüğü İngiliz feribotu Prenses Victoria'nın (135 ölü) kaybıydı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Şanlıurfa’da sokak ortasında silahlı kavga: Bir yaralı

Şanlıurfa’da dolu yağışı kazaya neden oldu: 2 yaralı

Şanlıurfa’da 12 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Gaziantep'te deprem sonrası 131 okul hizmete açıldı

Şanlıurfa’da sahipsiz köpek saldırısında 6 yaşındaki çocuk yaralandı

HAKSİAD, genişletilmiş yönetim toplantısını Yassıada’da gerçekleştirdi

Şanlıurfa’da yağış sonrası kaza: 2 yaralı

Şanlıurfa’da 5 Şubat’ta planlı elektrik kesintisi uygulanacak

Adana’da uyuşturucu operasyonu: 5 bin sentetik hap ele geçirildi

Hurma ile oruç açmanın sağlığa faydaları nelerdir?

ABD’de ICE şiddetinde yeni skandal ve yargı freni: Barışçıl göstericilere gaz ve mermi yasağı

Batı kesimleri için kuvvetli sağanak uyarısı

BDDK'dan kredi kartı limit açıklaması

Böbrek hastalarına ev ortamında diyaliz imkânı

Kaçak avcılık yapan 8 kişiye 431 bin TL ceza

Batman'da otomobil direğe çarptı: 1 yaralı

Çermikliler: Çermik-Siverek yolunda artık cenaze taşımak istemiyoruz

Gaziantep'te otomatik tabanca ele geçirildi

İşgal medyası: israil geleceğini kaybediyor

Restoranda tehlikeli anlar: havalandırma boşluğuna düşen genç kız ölümden döndü

Uzmanlar: Kanserden değil, geç tanıdan korkmalıyız

Batman Valisi Canalp: Asayiş olayları yüzde 28 azaldı

Filistin Kızılayı: Refah Sınır Kapısı’ndan hasta ve yaralı tahliyesi askıya alındı

Türkiye’de alanında yapılmış tek çalışma: Konut ve zeminin deprem riskini gösteren sistem geliştirildi

Musk’ın şirketine Paris’te baskın: X ve Grok çocuk istismarı gerekçesiyle inceleniyor

Diyarbakır’da aranan 101 kişi yakalandı

ABD, Suudi Arabistan'a 3 milyar dolarlık F-15 ekipmanı satışını onayladı

ABD’de kriz bütçesi: Trump’tan geçici çözüm, kalıcı kaos

Endonezya’da toprak kaymasında ölü sayısı 85’e yükseldi

Şanlıurfa’da hijyen denetimi: İşletmeye ceza uygulandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da sokak ortasında silahlı kavga: Bir yaralı

Şanlıurfa’da dolu yağışı kazaya neden oldu: 2 yaralı

Şanlıurfa’da 12 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Gaziantep'te deprem sonrası 131 okul hizmete açıldı

Şanlıurfa’da sahipsiz köpek saldırısında 6 yaşındaki çocuk yaralandı

HAKSİAD, genişletilmiş yönetim toplantısını Yassıada’da gerçekleştirdi

Şanlıurfa’da yağış sonrası kaza: 2 yaralı