• BIST 100

    10728,60%0,28
  • DOLAR

    42,33% 0,06
  • EURO

    49,04% -0,03
  • GRAM ALTIN

    5541,00% 0,83
  • Ç. ALTIN

    9215,88% 0,29

Avrupa tarihindeki büyük sel felaketleri

31 Ekim 2024, Perşembe 14:44
31 Ekim 2024, Perşembe 14:44
Avrupa tarihindeki büyük sel felaketleri
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Avrupa'da son 100 yıldaki mağdur sayısına göre en büyük sel, 1 Şubat 1953 gecesi Kuzey Denizi kıyısında meydana geldi.

31 Ekim 2024'te İspanya'nın doğusundaki Valensiya'da sel ve yağmur nedeniyle ölenlerin sayısı 92'ye ulaştı. İspanya'nın diğer iki bölgesinde de üç ölüm bildirildi.

21. yüzyılda Avrupa'da meydana gelen ve 25 veya daha fazla kişinin ölümüne yol açan büyük sellerden  bazıları şöyle:

Ağustos 2002'de Avrupa'da şiddetli yağışlar nedeniyle büyük sel baskınları yaşandı. Vltava, Elbe, Tuna ve diğer nehirler kıyılarından taştı. Bunun sonucunda onlarca ülkede geniş alanlar sular altında kaldı. Toplamda en az 110 kişi felaketin kurbanı olurken, en fazla ölüm Çek Cumhuriyeti ve Almanya'nın çeşitli bölgelerinde gerçekleşti. Prag'da metro tünelleri sular altında kaldı; felaketten kaynaklanan toplam ekonomik zararın 15 milyar Euro olduğu tahmin ediliyor.

8-10 Eylül 2002 tarihlerinde Fransa'nın güneydoğu kesimlerinde yaşanan sel felaketinde 27 kişi hayatını kaybetti. Maddi hasarın miktarı 1,2 milyar Euro olarak tahmin edildi.

Haziran 2009'da şiddetli yağışlar Çek Cumhuriyeti, Almanya, Avusturya, Romanya, Polonya ve diğer Avrupa ülkelerinde su baskınlarına neden oldu. 33 kişi öldü ve yüzlerce yerleşim yeri sular altında kaldı.

Ekim 2009'da Sicilya adasının Messina bölgesinde yağışların neden olduğu sel ve heyelanlarda 31 kişi hayatını kaybetmişti.

Mayıs - Haziran 2010'da şiddetli yağışlar nedeniyle Orta Avrupa'da yıkıcı bir sel meydana geldi ve başta Polonya'yı ardından Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Avusturya, Almanya, Sırbistan ve diğer bölgeleri de etkiledi. Sellerde 25'i Polonya'da olmak üzere 37 kişi öldü, yaklaşık 23 bin kişi tahliye edildi.

15-16 Haziran 2010 tarihlerinde Fransa'nın güneydoğusundaki Var ilinde meydana gelen sel felaketinde 25 kişi hayatını kaybetmişti. Felaket, Provence-Alpes-Côte d'Azur bölgesindeki iletişim sistemini ciddi şekilde bozdu. Özellikle Nice ile Toulon arasındaki demiryolu bağlantısı kesildi.

Mayıs 2014'te şiddetli yağışlar Balkan Yarımadası'nın geniş alanlarında su baskınlarına neden oldu. Sel, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna-Hersek'in yanı sıra Romanya'nın bir bölümünü de etkiledi. Felaketin kurbanı en az 86 kişi oldu (bunlardan 57'si Sırbistan'da öldü). Felaketten bir milyondan fazla insan etkilendi, yüz binlerce kişi evini kaybetti. Hasarın en az 1,5 milyar Euro olduğu tahmin ediliyor.

Ekim - Kasım 2018'de seller İtalyan Calabria, Sardunya, Sicilya'nın yanı sıra İspanya, güneybatı Fransa, Portekiz ve diğer ülkelerdeki bölgeleri de etkiledi. Kötü hava şartlarından 36'sı İtalya'da olmak üzere 69 kişi hayatını kaybetti.

12-20 Temmuz 2021'de Almanya'da yaşanan yıkıcı sel felaketi 196 kişinin ölümüne neden oldu. Ülkenin batı ve güneybatısındaki yağışlar nedeniyle Ren, Ahr ve Moselle nehirlerinin kolları taştı. Sel, diğer ülkelerin bölgelerini de etkiledi. Belçika'da 43, Romanya'da iki, İtalya ve Avusturya'da birer kişi hayatını kaybetti. Toplam maddi hasarın 50 milyar Euro'dan fazla olduğu tahmin ediliyor.

20. yüzyılda Avrupa'daki en ölümcül sel

Avrupa'da son 100 yıldaki mağdur sayısına göre en büyük sel, 1 Şubat 1953 gecesi Kuzey Denizi kıyısında meydana geldi. Daha sonra şiddetli bir fırtına Hollanda, Belçika, Danimarka, Almanya, Büyük Britanya ve Norveç'te bazı bölgelerin sular altında kalmasına neden oldu. 2,5 binden fazla insan öldü (çoğu Hollanda'nın Zeeland eyaletinden), 47 binden fazla bina hasar gördü veya tamamen yıkıldı. Daha sonra 230'dan fazla kişi gemi kazalarının kurbanı oldu; bunların en büyüğü İngiliz feribotu Prenses Victoria'nın (135 ölü) kaybıydı. (İLKHA)

HAMAS'tan siyonist rejimin Lübnan saldırısına tepki: Vahşi bir katliam

İstanbul’da suç örgütüne operasyon düzenlendi: 8 gözaltı

Rusya'da iki havalimanında İHA saldırısı nedeniyle uçuşlar askıya alındı

Siyonist işgalcilerden Lübnan'a hava saldırısı: 13 şehit, çok sayıda yaralı

İstanbul’da altın ve döviz usulsüzlüğü soruşturmasında milyonlarca liralık mal varlığına el konuldu

BM: Gazze'de kısıtlamalar acilen kaldırılmalı

Malatya'da zincirleme kaza: 2 yaralı

Beyaz Saray'da 1 trilyon dolarlık görüşme

Rusya: Ukrayna’da iki yerleşim birimi kontrol altına alındı

Hakkari’de 100 yıllık arazi anlaşmazlığı barışla son buldu

Çankırı'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu 17. toplantısı yapıldı

Moskova–Washington hattında yeni mahkûm takası görüşmesi

DMM'den "LNG anlaşması nedeniyle Rus gazı alımının sona ereceği" iddiasına yalanlama

Muğla açıklarında 31 düzensiz göçmen kurtarıldı

Polonya: Demiryolu hattındaki patlamadan Rusya sorumlu

İstanbul’da zehirlenen Böcek ailesinin hastaneye gidiş anları ortaya çıktı

Endonezya'daki Semeru Yanardağı'nda patlama

Ağrı'da Gazze'deki şehitler anısına fidan dikildi

Vietnam’da şiddetli yağışlar sel ve heyelana yol açtı: 7 ölü, 7 kayıp

Patlamamış mühimmatlar, Gazzelilerin hayatını tehdit ediyor, yeniden inşayı engelliyor

Polonya'da iki tramvay ile otobüs çarpıştı: 24 yaralı

Yunanistan unsurlarınca geri itilen 17 düzensiz göçmen kurtarıldı

Rusya'da doğal gaz boru hattında patlama

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Kemalizm resmî ideolojisi kutsanıyor; farklı düşünenler soruşturmalara maruz bırakılıyor

İstanbul'da şap karantinası

İstanbul’da geniş çaplı uyuşturucu operasyonu: 10 kişi tutuklandı

Kazakistan'da ev yangını: 9'u çocuk 12 ölü

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, kasım ayı toplantılarının II. birleşimi yapıldı

Bursa'da 4 kilo 200 gram kubar esrar ele geçirildi: 1 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HAMAS'tan siyonist rejimin Lübnan saldırısına tepki: Vahşi bir katliam

İstanbul’da suç örgütüne operasyon düzenlendi: 8 gözaltı

Rusya'da iki havalimanında İHA saldırısı nedeniyle uçuşlar askıya alındı

Siyonist işgalcilerden Lübnan'a hava saldırısı: 13 şehit, çok sayıda yaralı

İstanbul’da altın ve döviz usulsüzlüğü soruşturmasında milyonlarca liralık mal varlığına el konuldu

BM: Gazze'de kısıtlamalar acilen kaldırılmalı

Malatya'da zincirleme kaza: 2 yaralı