• BIST 100

    10208,76%-1,56
  • DOLAR

    41,79% 0,15
  • EURO

    48,73% -0,27
  • GRAM ALTIN

    5724,11% -1,68
  • Ç. ALTIN

    9886,33% 1,99

Avrupa tarihindeki büyük sel felaketleri

31 Ekim 2024, Perşembe 14:44
31 Ekim 2024, Perşembe 14:44
Avrupa tarihindeki büyük sel felaketleri
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Avrupa'da son 100 yıldaki mağdur sayısına göre en büyük sel, 1 Şubat 1953 gecesi Kuzey Denizi kıyısında meydana geldi.

31 Ekim 2024'te İspanya'nın doğusundaki Valensiya'da sel ve yağmur nedeniyle ölenlerin sayısı 92'ye ulaştı. İspanya'nın diğer iki bölgesinde de üç ölüm bildirildi.

21. yüzyılda Avrupa'da meydana gelen ve 25 veya daha fazla kişinin ölümüne yol açan büyük sellerden  bazıları şöyle:

Ağustos 2002'de Avrupa'da şiddetli yağışlar nedeniyle büyük sel baskınları yaşandı. Vltava, Elbe, Tuna ve diğer nehirler kıyılarından taştı. Bunun sonucunda onlarca ülkede geniş alanlar sular altında kaldı. Toplamda en az 110 kişi felaketin kurbanı olurken, en fazla ölüm Çek Cumhuriyeti ve Almanya'nın çeşitli bölgelerinde gerçekleşti. Prag'da metro tünelleri sular altında kaldı; felaketten kaynaklanan toplam ekonomik zararın 15 milyar Euro olduğu tahmin ediliyor.

8-10 Eylül 2002 tarihlerinde Fransa'nın güneydoğu kesimlerinde yaşanan sel felaketinde 27 kişi hayatını kaybetti. Maddi hasarın miktarı 1,2 milyar Euro olarak tahmin edildi.

Haziran 2009'da şiddetli yağışlar Çek Cumhuriyeti, Almanya, Avusturya, Romanya, Polonya ve diğer Avrupa ülkelerinde su baskınlarına neden oldu. 33 kişi öldü ve yüzlerce yerleşim yeri sular altında kaldı.

Ekim 2009'da Sicilya adasının Messina bölgesinde yağışların neden olduğu sel ve heyelanlarda 31 kişi hayatını kaybetmişti.

Mayıs - Haziran 2010'da şiddetli yağışlar nedeniyle Orta Avrupa'da yıkıcı bir sel meydana geldi ve başta Polonya'yı ardından Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Avusturya, Almanya, Sırbistan ve diğer bölgeleri de etkiledi. Sellerde 25'i Polonya'da olmak üzere 37 kişi öldü, yaklaşık 23 bin kişi tahliye edildi.

15-16 Haziran 2010 tarihlerinde Fransa'nın güneydoğusundaki Var ilinde meydana gelen sel felaketinde 25 kişi hayatını kaybetmişti. Felaket, Provence-Alpes-Côte d'Azur bölgesindeki iletişim sistemini ciddi şekilde bozdu. Özellikle Nice ile Toulon arasındaki demiryolu bağlantısı kesildi.

Mayıs 2014'te şiddetli yağışlar Balkan Yarımadası'nın geniş alanlarında su baskınlarına neden oldu. Sel, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna-Hersek'in yanı sıra Romanya'nın bir bölümünü de etkiledi. Felaketin kurbanı en az 86 kişi oldu (bunlardan 57'si Sırbistan'da öldü). Felaketten bir milyondan fazla insan etkilendi, yüz binlerce kişi evini kaybetti. Hasarın en az 1,5 milyar Euro olduğu tahmin ediliyor.

Ekim - Kasım 2018'de seller İtalyan Calabria, Sardunya, Sicilya'nın yanı sıra İspanya, güneybatı Fransa, Portekiz ve diğer ülkelerdeki bölgeleri de etkiledi. Kötü hava şartlarından 36'sı İtalya'da olmak üzere 69 kişi hayatını kaybetti.

12-20 Temmuz 2021'de Almanya'da yaşanan yıkıcı sel felaketi 196 kişinin ölümüne neden oldu. Ülkenin batı ve güneybatısındaki yağışlar nedeniyle Ren, Ahr ve Moselle nehirlerinin kolları taştı. Sel, diğer ülkelerin bölgelerini de etkiledi. Belçika'da 43, Romanya'da iki, İtalya ve Avusturya'da birer kişi hayatını kaybetti. Toplam maddi hasarın 50 milyar Euro'dan fazla olduğu tahmin ediliyor.

20. yüzyılda Avrupa'daki en ölümcül sel

Avrupa'da son 100 yıldaki mağdur sayısına göre en büyük sel, 1 Şubat 1953 gecesi Kuzey Denizi kıyısında meydana geldi. Daha sonra şiddetli bir fırtına Hollanda, Belçika, Danimarka, Almanya, Büyük Britanya ve Norveç'te bazı bölgelerin sular altında kalmasına neden oldu. 2,5 binden fazla insan öldü (çoğu Hollanda'nın Zeeland eyaletinden), 47 binden fazla bina hasar gördü veya tamamen yıkıldı. Daha sonra 230'dan fazla kişi gemi kazalarının kurbanı oldu; bunların en büyüğü İngiliz feribotu Prenses Victoria'nın (135 ölü) kaybıydı. (İLKHA)

HÜDA PAR Elazığ’da “Son Kale: Aile” paneli düzenledi

​ Kayseri'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

Diyarbakır’daki festivalde bıçaklı kavga: Çok sayıda yaralı var

​Bingöl’de İTTİHADUL ULEMA'nın yetiştirdiği talebeler icazetlerini aldı

Trump: Tüm silahlarımızı Ukrayna’ya veremeyiz, bizim de onlara ihtiyacımız var

Manisa’da kamyonetle otomobil çarpıştı: 1 ölü, 5 yaralı

HAMAS heyeti, ateşkes anlaşmasının uygulanma sürecini takip için Mısır'da

Pakistan ilk hiperspektral uydusunu uzaya gönderdi

Fas'ta protestolar tekrar başladı

Dışişleri Bakanlığı’ndan KKTC seçimlerine ilişkin açıklama

Minibüs ile traktör çarpıştı: 14 yaralı

Şanlıurfa’da Şehid Abdusselam İrdem dualarla anıldı

Mossad casusu İran'da idam edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Tufan Erhürman’a tebrik mesajı

KKTC’de resmi olmayan sonuçlara göre seçimi CTP Genel Başkanı kazandı

Bakan Fidan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha ile görüştü

HÜDA PAR “Kürt Meselesine İnsani Çözüm Çalıştayı”nın ikincisini Van’da düzenleyecek

UNICEF: Gazze'de insani durum felaket boyutta

Ergene Havzası’nda çevre kirliliği yapan tesislere 106 milyon lira ceza

Bakan Kurum, İran, Somali ve BM temsilcileri ile görüştü

Gazze'de çöp krizi büyük bir çevre ve halk sağlığı sorununa yol açıyor

Midibüs şarampole devrildi: 1 ölü, 32 yaralı

Nijerya'da silahlı saldırı: 7 asker hayatını kaybetti

İşgalin bugünkü ihlallerinde 10 Gazzeli şehit oldu

Rusya: Donbass ve Zaporojye’de iki yerleşim kontrol altına alındı

Bakan Şimşek: ABD’de son derece verimli temaslarda bulunduk

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bilge lider Aliya'yı hasretle yâd ediyorum

Ağrı’da zihinsel engelli kadının yuttuğu ceviz endoskopiyle çıkarıldı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani: Rusya ile bütün anlaşmalar askıya alındı

Kassam: Bir cesedi daha bugün teslim edebiliriz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Elazığ’da “Son Kale: Aile” paneli düzenledi

​ Kayseri'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

Diyarbakır’daki festivalde bıçaklı kavga: Çok sayıda yaralı var

​Bingöl’de İTTİHADUL ULEMA'nın yetiştirdiği talebeler icazetlerini aldı

Trump: Tüm silahlarımızı Ukrayna’ya veremeyiz, bizim de onlara ihtiyacımız var

Manisa’da kamyonetle otomobil çarpıştı: 1 ölü, 5 yaralı

HAMAS heyeti, ateşkes anlaşmasının uygulanma sürecini takip için Mısır'da