• BIST 100

    11060,39%0,81
  • DOLAR

    42,04% -0,04
  • EURO

    48,44% -0,23
  • GRAM ALTIN

    5421,66% 0,18
  • Ç. ALTIN

    8921,73% -0,71

Avrupa'da kış öncesi enerji tasarrufu uygulamaları

26 Ağustos 2022, Cuma 10:00
26 Ağustos 2022, Cuma 10:00
Avrupa
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Avrupa'da kış öncesi enerji tasarrufu uygulamaları

Rusy Ukrayna Savaşıyla yükselen enerji fiyatlarının ardından Finlandiya, enerji tasarrufu için 'Bir derece daha düşük' adlı kampanyanya başlatırken, Almanya'da da kamu binaları tasarrufa gidiyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, petrol ve gaz fiyatlarında da yükseliş sürüyor. Kış mevsiminin yaklaşması ile Rus gazına bağımlı olan Avrupa’da birçok ülke tasarruf önlemleri almaya başladı.

'Bir derece daha düşük' kampanyası

Finlandiya'da son günlerde Başbakan Sanna Marin'in tartışmalı parti görüntüleri gündem olsa da, ülke çapında enerji tasarrufu sağlamak amacıyla ekim ayında başlayacak olan 'Bir derece daha düşük' adlı kampanya daha çok konuşulabilir.

Kampanya ile tüm vatandaşların enerji tasarrufu yapmaya teşvik edilmesi planlanırken, kampanyanın havaların soğuması ve doğalgaz kullanımını artması ile 10 Ekim’de başlayacağı aktarıldı.

'Oda sıcaklığını düşür, sıcak suyu az kullan, yavaş sür'

Çalışma ve Ekonomi Bakanlığı tarafından duyurulan kampanyanın hedefi Finlilerin en az yüzde 75’inin kendi enerji tüketimini azaltmasını sağlamak. Kampanya içerisindeki önemler arasında, yollarda daha düşük hızda araç kullanılması, oda sıcaklıklarının düşürülmesi, sıcak suyun daha az kullanılması ve evdeki elektronik aletlerin daha az kullanılması gibi tedbirler yer alıyor.

Bakanlık, sonbahar ve kış aylarında enerji fiyatlarının daha da artacağı konusunda halkı uyarırken, enerji tasarrufu yaparak herkesin elektrik ve doğalgaz faturalarını kontrol edebileceğini kaydetti.

'Her Finli, günlük yaşamda küçük değişiklikler yaptığında, birleşik etki harika”

İHA'nın haberine göre; Çalışma ve Ekonomi Bakanı Mika Lintila yaptığı açıklamada, bu yıl sonbahar ve kış aylarında şirketlerden, topluluklardan ve bireylerden somut enerji tasarrufu eylemlerine ihtiyaç olduğunu ifade ederek, 'Her Finli günlük yaşamda küçük değişiklikler yaptığında, birleşik etki harika. Vatandaşlara yönelik kampanyaya ek olarak, şirketleri sonbaharda enerji tasarrufunda somut taahhütleri ele alacağımız bir yuvarlak masa tartışmasına davet edeceğim' dedi.

1970’lerdeki petrol krizinden daha kötü olabilir

Finlandiya devlet televizyonu Yle, 1970’lerdeki petrol krizi sırasında Finlandiya’da benzer bir ulusal kampanyanın yürütüldüğüne değindi. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), ilk küresel enerji krizinin şu anda devam ettiğini ve 1970’lerdeki petrol krizinden daha kötü olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Almanya'da kamu binalarında enerji tasarrufu başladı

Büyük ölçüde Rus gazına bağımlı olan Almanya da son yılların en büyük enerji krizini yaşıyor. Alman hükümeti, Rusya'dan gelen gaz arzının azalması nedeniyle ve Rus gazına bağımlılığı azaltmak için alınan enerji tasarrufu önlemlerini onayladı.

Buna göre 1 Eylül'den itibaren kamu binaları (hastaneler gibi sosyal kurumlar hariç) en fazla 19 dereceye kadar ısıtılacak ve koridorlarda ısıtma tamamen kapatılabilecek. Binalar ve heykeller de artık estetik amaçlarla aydınlatılmayacak. Hükümet, söz konusu önlemlerle gaz kullanımını yaklaşık yüzde 2 oranında azaltmayı planlıyor. Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Berlin'deki kabine toplantısı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Genel olarak alınan önlemler enerji tasarrufu sağlıyor. Ancak, arkamıza yaslanıp rahatlayabileceğimiz ölçüde değil' dedi.

Habeck, önlemlerin hane halkları, şirketleri ve kamu sektörü için önümüzdeki 2 yıl içinde toplamda yaklaşık 10.8 milyar euro daha az harcama yapılmasını sağlayacağını belirtti.

Almanya enerji tasarrufu önlemlerinin yanı sıra kış aylarında gaz depolamasını artırmaya yardımcı olmak için Kuzey Denizi kıyısında 2 sıvılaştırılmış doğal gaz terminali de kurmaya çalışıyor.

Rusya ile Avrupa arasında gaz krizi

Rus gaz devi Gazprom, teknik sorunları gerekçe göstererek Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Almanya'ya gaz akışını yüzde 20'ye indirmişti.

Berlin yönetimi Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımları göz önünde bulundurarak gaz akışının azaltılmasının 'siyasi bir karar' olduğunu belirtiyor.

Doğalgaz ithalatının yarısı için Rusya'ya bağımlı olan Almanya'da Gazprom'un hamlesinin ardından başkent Berlin, Münih ve Hannover de dahil olmak üzere birçok şehirde enerji tasarrufu önlemleri alınmıştı. Kamu ve ofis binaları ile büyük salonlar gibi “insanların sıkça vakit geçirmediği alanlarda” ısıtma sistemlerinin kapatılması yönünde çağrıda bulunulmuştu.

Ayrıca bazı şehirlerde bulunan sokak aydınlatmaları da azaltılırken, Berlin'de yaklaşık 200 tarihi bina ve heykeli aydınlatan spot ışıkları kapatılmıştı.

Almanlar duşu da azalttı

Araştırma enstitüsü INSA tarafından geçtiğimiz ay yapılan ankete göre Almanların neredeyse üçte ikisi hükümetin çağrılarının ardından duşta geçirdikleri süreyi de azalttı.

Ülkenin batısında yağış, iç kesimlerde sis bekleniyor

Suriye'nin Kuneytra kırsalına siyonist rejimden yeni kara saldırısı

Sudan'da çatışmalar sürüyor: Kuzey Kürdüfan ve Faşir'den kitlesel göç

ABD'de hükümet krizi büyüyor: Houston Havalimanı uçuşlara kapatıldı

Ekim ayında Batı Şeria ve Kudüs'te 356 direniş eylemi

Siyonistlerin hamisi ABD, Gazze'de geniş yetkili uluslararası güç kurmak istiyor

Ateşkese rağmen Refah'ta siyonist saldırı: 3 şehit, çok sayıda yaralı

Kütahya’da otomobil tıra çarptı: 1 ölü

Malatya’da silahla oynayan kişi kazara kendini yaraladı

Çanakkale açıklarında 25 düzensiz göçmen yakalandı

Avukatlık asgari ücret tarifesi değişti: Yeni tarife yürürlükte

Muğla’da kaçakçılık operasyonu: 10 gözaltı

Hakim ve savcıların görevde yükselme kararları Resmi Gazete’de

Kastamonu’da 2 gündür kayıp olan imam otomobilinde ölü bulundu

İtalya, Rusya’nın Roma Büyükelçisi’ni Bakanlığa çağırdı

Küçük yaşta büyük örnek: Cami yapımı için kumbarasını bağışladı

OSB’lerde 13 ayda 5 bin 318 sanayici yatırım başvurusu yaptı

UCM'den Faşir'deki HDK saldırıları için savaş suçu uyarısı

“Aydınlık Şehir Gazze” konferansı Siirt’te yoğun katılımla gerçekleştirildi

Adana’da asayiş uygulaması: 443 kişi yakalandı

Mardin’de aralarında husumet bulunan iki aile barıştı

Balıkesir Sındırgı'da 4,3 büyüklüğünde deprem

Bolu'da şap karantinası

Gazze'de alıkonulan bazı Filistinli esirler serbest bırakıldı

Kamçatka Yarımadası'nda 6.4 büyüklüğünde deprem

Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan yemin ederek göreve başladı

Çekya'da üç parti koalisyon anlaşması imzaladı

Şanlıurfa’da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 2 ölü

Afganistan'da meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremde can kaybı 20'ye yükseldi

Bakan Fidan: israil, ateşkesi düzenli olarak ihlal edip, insani yardımların ulaşmasına engel oluyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ülkenin batısında yağış, iç kesimlerde sis bekleniyor

Suriye'nin Kuneytra kırsalına siyonist rejimden yeni kara saldırısı

Sudan'da çatışmalar sürüyor: Kuzey Kürdüfan ve Faşir'den kitlesel göç

ABD'de hükümet krizi büyüyor: Houston Havalimanı uçuşlara kapatıldı

Ekim ayında Batı Şeria ve Kudüs'te 356 direniş eylemi

Siyonistlerin hamisi ABD, Gazze'de geniş yetkili uluslararası güç kurmak istiyor

Ateşkese rağmen Refah'ta siyonist saldırı: 3 şehit, çok sayıda yaralı